Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργαλείο για το βάθεμα της εκμετάλλευσης

Με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την παράλληλη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, η κυβέρνηση προχωράει άμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στη βάση του «νόμου Γιαννίτση». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και μέσα στον Ιούνη. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους προβλέψεις του, το νομοσχέδιο θα επεκτείνει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ο εργοδότης θα δικαιούται να διευθετήσει το χρόνο εργασίας των εργαζόμενων και θα μειώσει δραστικά το κόστος των υπερωριών, μέσα και από την επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος πέραν της 42ης ώρας που ισχύει σήμερα. Στην επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος και τη μείωση του κόστους των υπερωριών, έχει ήδη συμφωνήσει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την υπογραφή της στην τελευταία διετή ΓΣΣΕ.

Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το 8ωρο, δέχεται ένα ακόμα καίριο πλήγμα. Η διευθέτηση σε ετήσια βάση που μεθοδεύεται - σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να καθοριστεί και σε εξαμηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ουσία της αντιδραστικής ρύθμισης - βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η φυσική ανάγκη για ανάπαυση, αλλά και οι κοινωνικές ανάγκες της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της ψυχαγωγίας, της οικογενειακής ζωής, συνθλίβονται στη μέγκενη της διευθέτησης. Παράλληλα, αυξάνεται η υποαπασχόληση, διευρύνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας και πλήττονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, αφού η διευθέτηση γίνεται υπόθεση της απευθείας εκβιαστικής διαπραγμάτευσης με τον εργαζόμενο.

Αντίστοιχα μειώνεται και το κόστος των υπερωριών. Η υπερεργασία, ο χρόνος δηλαδή κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δουλεύει αποκλειστικά για τα κέρδη του εργοδότη του, αυξάνεται. Περισσότερη απλήρωτη δουλιά σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση και άρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εκφράζει μια πλευρά της γενικότερης προσπάθειας των βιομηχάνων και της κυβέρνησης να μειώσουν συνολικά το κόστος της εργατικής δύναμης. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως και οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών της Υγείας και της Παιδείας αποτελούν στοιχεία της ίδιας προσπάθειας να συρρικνώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Ηδη η ΕΕ, παρά τους ελιγμούς που επιχειρεί για να κάμψει τις αντιδράσεις από την προωθούμενη σχετική οδηγία, έχει ανοίξει το δρόμο για εργάσιμη εβδομάδα 65 - και παραπάνω - ωρών. Για 13ωρη καθημερινή εργασία και ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργή» και «ανενεργό» - και άρα απλήρωτη - περίοδο, με τη συγκατάβαση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ