Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ψήφος απάντηση στην πολιτική εμπορευματοποίησης

Ξεκινάνε σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά

Να στηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών, τη μόνη δύναμη στο χώρο των γιατρών, που αντιπαλεύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και προωθεί τη συσπείρωση των γιατρών πάνω σε ουσιαστικούς στόχους, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες, για την ενότητα δράσης των υγειονομικών σε αγωνιστική - ριζοσπαστική κατεύθυνση, καλεί τους γιατρούς η παράταξη, ενόψει των εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας (ΙΣΑ) και Πειραιά (ΙΣΠ), που ξεκινάνε σήμερα Κυριακή και ολοκληρώνονται αύριο Δευτέρα, 6 Ιούνη.

Οι κάλπες και τις δυο μέρες ανοίγουν στις 6 το πρωί και κλείνουν στις 8.45 μ.μ. Εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν για τις εκλογές του ΙΣΑ στα Νοσοκομεία: ΕΛΠΙΣ, «Αρεταίειο», «Ελ. Βενιζέλου», «Κρατικό Αθήνας», «Ερυθρός Σταυρός», Παίδων «Αγία Σοφία», «Ανδρέας Συγγρός». Στον Πειραιά οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του ΙΣΠ.

Στην εκλογική της διακήρυξη, η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει: «Η ταυτότητα της πολιτικής στην Υγεία ήταν και είναι αντιλαϊκή. Σταθερά και όλο και πιο βαθιά η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Βασικοί τομείς εκχωρούνται στο κεφάλαιο, το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ακραίες πλέον επιπτώσεις στην υγεία, στα οικονομικά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των υγειονομικών και των γιατρών, είτε είναι νοσοκομειακοί, είτε εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ολο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους νέους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους».

Σήμερα οι ίδιες οι εξελίξεις, υπογραμμίζει η «Πανεπιστημονική», διαλύουν κάθε αυταπάτη ότι αυτή η πολιτική που ασκείται μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των γιατρών. «Είναι αποτέλεσμα, τονίζει, συνειδητών επιλογών από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική δράση».

Εμπορευματοποίηση και αφαίρεση δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση, επισημαίνει η «Πανεπιστημονική», προωθεί μέτρα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ετσι, θεσμοθέτησε την Ανώνυμη Εταιρία για τη λειτουργία των μονάδων υγείας, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μπαίνουν στα νοσοκομεία, ενώ ετοιμάζει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Παράλληλα, προσθέτει νέα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, με τη δημιουργία της λίστας μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και την απελευθέρωση και νέα αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Ακόμα, σχεδιάζει να λειτουργήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έτσι ώστε τα Ταμεία να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας είτε από το «δημόσιο» είτε από τον ιδιωτικό τομέα, γενικεύει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εργασίας (γιατροί συμβασιούχοι, επικουρικοί, ημιαπασχολήσιμοι κλπ.), η έρευνα, η εκπαίδευση, η μετεκπαίδευση και η επιμόρφωση εκχωρούνται απροκάλυπτα πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενη στις συμπράξεις, επισημαίνει: «Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της Υγείας δεν αποτελεί μέτρο για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στο λαό. Αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα, που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δράση, για νέες επενδύσεις και εξασφάλιση κερδών. Η διαβεβαίωση ότι αυτό το μέτρο δεν αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες, δε σημαίνει ότι δε θα ακολουθήσουν και αυτές τον ίδιο δρόμο, αλλά με άλλη μορφή».

Επίσης, για το μεικτό σύστημα αποδοχών των γιατρών, η «Πανεπιστημονική» τονίζει ότι ένα μέρος των αποδοχών θα προκύπτει από το «ιδιωτικό έργο» που θα παρέχουν στους ασφαλισμένους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, με αποτέλεσμα στη μεγάλη τους πλειοψηφία να είναι εξαρτημένοι από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Σχετικά με το ρόλο των άλλων παρατάξεων, η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει: «Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΣΑ και του ΠΙΣ, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΔΗΚΙ, ΠΑΣΚ -Γ και της ΑΕΓ, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών, γιατί στηρίζουν τη βασική κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τόσο γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της Υγείας. Ανεξάρτητα από παραλλαγές διαχειριστικού τύπου, στις θέσεις και προτάσεις τους, είναι υπέρμαχοι της λογικής του ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της συνύπαρξης του λεγόμενου δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παράταξη της "Ιατρικής Ενότητας - Νέων Γιατρών". Η διαφοροποίησή της είναι μόνο στον τίτλο, ενώ στις θέσεις και τη δράση είχε πλήρη ταύτιση».

Αγωνιστικό πλαίσιο

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα πλαίσιο πάλης, που θα εμποδίζει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, φτάνοντας μέχρι την ακύρωση και ανατροπή της», τονίζει η «Πανεπιστημονική» και καλεί τους γιατρούς να παλέψουν για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Ανάπτυξη δημοσίων δομών στην ΠΦΥ.
  • Μαζικές προσλήψεις, νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες και στην Ιατρική της Εργασίας και στη Γενική Ιατρική.
  • Πλήρη αποκλειστική και σταθερή απασχόληση για όλους τους γιατρούς.
  • Να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη οδηγία της ΕΕ περί ανενεργού χρόνου εφημερίας, που θέλει τους γιατρούς να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται.
  • Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς.
  • Η αναμονή για ειδικότητα να αποτελεί συντάξιμο χρόνο.
  • Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άνδρες.
  • Ερευνα και εκπαίδευση των γιατρών υψηλού επιπέδου μέσα από το δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας και Υγείας.
  • Δημιουργία Κρατικού Οργανισμού για την παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση των φαρμάκων.

Η παράταξη υποστηρίζει, τέλος, τη μονιμότητα των γιατρών του ΙΚΑ και την ασφαλιστική κάλυψη όλων και την αύξηση των ιατρικών αμοιβών και πράξεων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, για τη μεταβατική περίοδο που θα ισχύουν οι συμβάσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ