Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ
Συντριπτικό χτύπημα

Συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, «λουκέτο» για τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, προκειμένου μια χούφτα πολυεθνικών και μεγάλων ντόπιων επιχειρήσεων να θησαυρίσουν, ενισχύοντας αποφασιστικά την κυριαρχία τους στην αγορά, επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με το νομοσχέδιο που ετοίμασε κατ' εντολή του κεφαλαίου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, διευρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται: ώρα λήξης των καταστημάτων στις 9 το βράδυ, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, χειμώνα καλοκαίρι. Ωρα λήξης το Σάββατο στις 8 το απόγευμα. Δυνατότητα στους κατά τόπους νομάρχες να διευρύνουν το ωράριο προς τα πάνω, να επιτρέπουν η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, του ωρομισθίου, κλπ. Οι ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται σε αφανισμό καθώς είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν σε εξαντλητικά ωράρια λειτουργίας, στο λειτουργικό κόστος και τον «ανταγωνισμό» με τα μεγαθήρια.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» καθώς έβαλαν πλάτη για να ανοίξει ο δρόμος της απελευθέρωσης του ωραρίου. Εβαλαν πλάτη μέσα από τους στημένους διαλόγους ώστε να περάσουν τα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Η κοινή δράση, ο συντονισμός και η αγωνιστική απάντηση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων μπορεί να βάλει φραγμό σ' αυτά τα σχέδια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύουν και διεκδικούν: ενιαίο συνεχές ωράριο που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα. Πλήρη και σταθερή δουλιά. 7ωρο - 35ωρο - πενθήμερο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών εργασίας. Νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ