Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εμπόδισαν την επιβολή διδάκτρων

Οταν ο αγώνας των φοιτητών είναι προσανατολισμένος σταθερά ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έχει και επιμέρους αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητοποίηση των φοιτητών, μετά από πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία συνέβαλλε αποφασιστικά στο να μην υιοθετηθεί η πρόταση για επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Συγκεκριμένα στη συνέλευση της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μάη, μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα επιβολής διδάκτρων στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Οι φοιτητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν δυναμικά από τη Σύγκλητο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να δεσμευτεί ότι δε θα επιβάλλει δίδακτρα σε κανένα μεταπτυχιακό. Η Σύγκλητος ανέβαλε τη συνεδρίασή της για μερικές ώρες και επανήλθε αργότερα αποφασίζοντας την κατάργηση των διδάκτρων.

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί απάντηση και στις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που πρωτοστατούν στην απαξίωση των αγώνων και της οργάνωσης της πάλης των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βάζοντας πλάτη για να περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ερωτηματικά προκαλεί μάλιστα η πρόταση της ΔΑΠ στο ΔΣ του Τμήματος Ιστορίας, στις 27 Μάη, για διαγραφή των δυο μελών της ΠΚΣ που παραβρέθηκαν στην παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησαν να μην επιβληθούν δίδακτρα σε κανένα μεταπτυχιακό!

Στο Πολιτικό της Νομικής

Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθήνας, όπου στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνέλευσης του Τμήματος, προβλεπόταν να συζητηθεί η αύξηση των διδάκτρων στα τρία μεταπτυχιακά του Τμήματος, που σήμερα φτάνουν περίπου τα 1.000 ευρώ το χρόνο. Η Πανσπουδαστική ΚΣ και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος, προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, απαιτώντας όχι απλά να μην αυξηθούν, αλλά να καταργηθούν πλήρως τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Με την επίμονη και δυναμική κινητοποίησή τους, οι φοιτητές κατάφεραν να «παγώσει» η όποια συζήτηση περί αύξησης των διδάκτρων, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ