Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Χοντορκόφσκι στη φυλακή, οι άλλοι για... τσάι στο Κρεμλίνο

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδικάστηκε στις 31 Μάη ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας πετρελαιοειδών «Γιούκος», ένας από τους πλουσιότερους «νεορώσους», όπως αποκαλούνται όσοι πλούτισαν από το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας στη Ρωσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Το δικαστήριο, μετά από μια δικαστική διαδικασία που κράτησε 11 μήνες, έκρινε ένοχο τον Χοντορκόφσκι και το συνεταίρο του Πλατόν Λέμπεντεφ, γιατί στέρησαν με δόλο από το ρωσικό κράτος έσοδα 1 δισ. δολ., κατά τη διάρκεια πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων τη δεκαετία του '90.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό «1ο κανάλι», ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης σημείωσε πως «ό,τι συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση της δεκαετίας του '90 ήταν παράνομο. Η ιδιοκτησία που δημιουργήθηκε με τη δουλιά 3 γενιών σοβιετικών ανθρώπων διαμοιράστηκε. Και σήμερα βρήκαν τον πιο ακραίο». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, σύμφωνα με το «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» άφησε να εννοηθεί πως η δίκη είχε πολιτικό χαρακτήρα και πως θα συνεχιστεί εξαιτίας της η απόσυρση ξένων κεφαλαίων από τη Ρωσία. Μόνο το 2004 υπολογίζεται πως αποσύρθηκαν από τη Ρωσία ξένες επενδύσεις ύψους 9,5 δισ. δολαρίων.

Από τη μεριά του ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε τα εξής: «Η ουσία δεν είναι στην ποσότητα των χρόνων, στα οποία καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Αλλά στην πολιτική της εξουσίας, στο δικαστικό σύστημα της χώρας, το οποίο από το απλό δικαστήριο έως το Ανώτατο έχει γίνει ένα πολιτικό εργαλείο αυτής της εξουσίας. Πολιτικό, ακριβώς γιατί ο νόμος υλοποιείται επιλεκτικά. Στη χώρα μας δεν έχουμε μόνο 2-3 ολιγάρχες. Αλλά την ώρα που θα έπρεπε ήρεμα, συστηματικά και στα πλαίσια του νόμου να ερευνηθούν όλες οι παραβάσεις, η εξουσία προτιμά να κλείνει ορισμένους ολιγάρχες στη φυλακή και τους άλλους να τους καλεί στο Κρεμλίνο για να πιούνε τσάι και να συζητήσουν "την τρέχουσα κατάσταση" ή το πώς ο Τσουμπάις θα βγάλει χρήματα από το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Αυτά που ακούστηκαν και στο πρόσφατο προεδρικό διάγγελμα για τη νομιμοποίηση των συσσωρευμένων κεφαλαίων, όπως και για τον περιορισμό της επανεξέτασης των αποτελεσμάτων των υποθέσεων ιδιωτικοποίησης από τα 10 στα 3 χρόνια, είναι μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων των σημερινών ολιγαρχών. Ακριβώς αυτές οι ενέργειες, κι όχι η ποινή φυλάκισης 9 χρόνων του Χοντορκόφσκι, δείχνουν την πραγματική στάση της εξουσίας απέναντι στις ολιγαρχικές ομάδες», υπογράμμισε ο Ιβάν Μέλνικοφ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ