Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργή εποίκων κατά Ισραηλινού δημοσιογράφου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Είμαστε από τον πόλεμο των έξι ημερών και μετά, σκληροί κατακτητές που καταπιέζουμε έναν άλλο λαό». Με αυτά τα λόγια αρχίζει το, τεσσάρων επεισοδίων, ντοκιμαντέρ του για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ο ισχυρότερος άνδρας της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης. Ο Χάιμ Γιαβίν, 72 χρόνων, είναι συνιδρυτής της κρατικής τηλεόρασης και ο βασικός παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεών της, εδώ και 40 χρόνια.

Το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που ο ίδιος γύρισε με τίτλο «Η γη των εποίκων» προβλήθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο χτες. Κατέγραψε εικόνες Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών να υποφέρουν επί ώρες στον ήλιο στα σημεία ελέγχου, εποίκους να πυροβολούν και κυνηγούν Παλαιστινίους μέσα στους ελαιώνες τους και άλλα παρόμοια. Η προβολή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των εποίκων που υποστηρίζουν, στην οθόνη, ότι «η γη αυτή τους δόθηκε από το Θεό», όσο και της ισραηλινής ακροδεξιάς. Ο Γιαβίν αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν έγινε ο ίδιος πιο μετριοπαθής, αλλά οι Ισραηλινοί έχουν γίνει άκαρδοι. «Απλώς δε θεωρούμε τους Παλαιστινίους ανθρώπινα όντα, και αυτό πρέπει επιτέλους να το αντιμετωπίσουμε κατάματα».

Την ίδια ώρα, την αντίδραση των Παλαιστινίων έχει προκαλέσει η πρόθεση του δήμου της Ιερουσαλήμ να απαλλοτριώσει 88 παλαιστινιακά σπίτια στην αραβική συνοικία Σιλουάν της ανατολικής Ιερουσαλήμ με σκοπό να κατασκευάσει «ένα πάρκο που θα έχει ως θέμα τη χιλιόχρονη ιστορική παρουσία των εβραίων στην περιοχή». Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις απαλλοτρίωσης. Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, όλη η προσπάθεια «ηρεμίας» θα τιναχτεί στον αέρα. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει σχόλια.

Ενταση «Χαμάς» - «Φατάχ»

Την απόφαση να μποϊκοτάρει τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν, σήμερα, σε ορισμένες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας έλαβε η «Χαμάς». Στις συγκεκριμένες πόλεις εκλέχτηκαν, στις 5 Μάη, δημοτικές αρχές προσκείμενες στη «Χαμάς», αλλά η «Φατάχ» προσέφυγε στα δικαστήρια καταγγέλλοντας σειρά παρατυπιών και παραβιάσεων. Η «Χαμάς» μίλησε για «επίθεση» της «Φατάχ» και «αμφισβήτηση της δίκαιης νίκης της». Η διαμεσολαβητική προσπάθεια Αιγυπτίων αξιωματούχων, το Σαββατοκύριακο, έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξαιρετικά τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ