Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παράταση της κατοχής ζητά η «κυβέρνηση» Τζαφάρι

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ιρακινών συνεργατών των δυνάμεων κατοχής

Associated Press

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ιρακινών συνεργατών των δυνάμεων κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την παράταση της παραμονής των κατοχικών δυνάμεων ζήτησε και προφορικώς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο «υπουργός Εξωτερικών» του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι. Η σχετική συζήτηση άρχισε χτες το πρωί. Εκτιμάται ότι το αίτημα της ιρακινής «κυβέρνησης», η οποία, όπως υποστήριξε ο Ζεμπάρι, χρειάζεται «υποστήριξη και βοήθεια», θα γίνει δεκτό, χωρίς καν να χρειαστεί να ληφθεί νέα απόφαση.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις ακόμη και στην «κυβέρνηση» Τζαφάρι έχει προκαλέσει η «κατά λάθος» σύλληψη του ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος, του μεγαλύτερου σουνιτικού πολιτικού οργανισμού, τη Δευτέρα από τις κατοχικές δυνάμεις. Ο Μόχσεν Αμπντούλ Χαμίντ αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του «Προέδρου» Ταλαμπανί. Χτες ο πρόεδρος του ιρακινού «Κοινοβουλίου» Χατζέμ αλ Χασάνι, κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι «δε σέβονται την ιρακινή κυριαρχία». Ο Ταλαμπανί προανήγγειλε, επιπλέον, χτες, ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν θα αρχίσει εντός των επομένων δύο μηνών.

Συντριβή αεροσκαφών

Ενα από τα ελάχιστα ιρακινά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται συνετρίβη, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο βορειοανατολικό Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 4 Αμερικανοί επιβαίνοντες και ο Ιρακινός πιλότος. Δε διευκρινίζεται η ιδιότητα των Αμερικανών, ούτε τα ακριβή αίτια της συντριβής. Ανάλογη μυστικότητα καλύπτει και τα αίτια της συντριβής ενός ακόμη αεροσκάφους, πιθανότατα αμερικανικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 5 Ιρακινοί στην επαρχία Ντιγιάλα.

Τέλος, τα ξημερώματα συνετρίβη λίγο έξω από τη Νασιρίγια, ιταλικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιταλοί καραμπινιέροι. Ανεπισήμως «διαρρεόταν» ότι πρόκειται για ατύχημα. Παρ' όλα αυτά, η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο πιέσεων για απόσυρση των στρατευμάτων της από το Ιράκ.

Παραλλήλως, συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Μπαακούμπα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο φορτηγό που μετέφερε Ιρακινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και να τραυματιστούν άλλοι 2. Αντάρτες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, κοντά στην Γκαζαλίγια, όπου σκοτώθηκαν 3 κομάντος και τραυματίστηκαν 7. Στη Μοσούλη, αντάρτες σκότωσαν 1 Ιρακινό δημοσιογράφο του χρηματοδοτούμενου από τους Αμερικανούς δικτύου «αλ Ιρακίγια», ενώ ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός Αμερικανού στρατιώτη σε «επιχείρηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ