Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Από μέρα σε μέρα
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκέρχαρντ Σρέντερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρειάστηκε μία εκλογική αναμέτρηση, στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ώστε να γίνει «πολιτικός σεισμός»: η ήττα του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο προπύργιό τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη...

«Φοβούμενος να πεθάνει προσπαθεί να αυτοκτονήσει» ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτιμά το περιοδικό «Σπίγκελ» αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Σρέντερ γνωρίζει πολύ καλά αυτό που πραγματικά προκάλεσε τη μεγαλύτερη ήττα του SPD: η πολιτική των μεταρρυθμίσεων της αγοράς, όπως ονομάζει την «Ατζέντα 2010» και «Χαρτζ 4», δηλαδή η ολομέτωπη επίθεση ενάντια και στα πλέον στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας δεν ήταν τυχαία το προπύργιό τους. Εκτός του πολυπληθέστερου κρατιδίου είναι και το πλέον βιομηχανικό κρατίδιο.

Τι μπορεί να πράξει ο Σρέντερ για το «πλοίο που βουλιάζει», το κόμμα του; Τίποτα ιδιαίτερο, αφού γνωρίζει πολύ καλά επίσης, ότι η πολιτική που ακολουθεί δε διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη των Χριστιανοδημοκρατών. Εντούτοις θα προσπαθεί... Καταρχήν να συσπειρώσει το SPD. Νέο πλήγμα, η ανακοίνωση της αποχώρησης και από το κόμμα του «κόκκινου» πρώην υπουργού Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του διλήμματος, «διαλέξτε μεταξύ χολέρας και πανώλης». Πάντως ήδη την «αριστερή» ρητορική την ξέθαψε. Τι θα επιτύχει άγνωστο. Αλλά και να χάσει, τι θα αλλάξει για τους Γερμανούς;


Χρ.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για τα ...μάτια του κεφαλαίου(4/4/2017)
«Κόκκινη κάρτα» στην αντιλαϊκή πολιτική(25/9/2005)
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες(24/5/2005)
Εκλογές σήμερα σε δύο κρατίδια: Το SPD μάλλον χαμένο(5/9/1999)
"Μπήκε το νερό στο αυλάκι"(2/10/1998)
Νέες εργατικές κινητοποιήσεις ενόψει...(27/11/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org