«Ο θάνατος του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη δίκαια προκάλεσε γενική συγκίνηση και θλίψη», τόνισε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ο Ορ. Κολοζώφ και υπογράμμισε:
«Ολόκληρη η ζωή του από 15 χρονών όταν οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία μέχρι τη θέση του Γενικού Γραμματέα είναι δεμένη με την πορεία του Κόμματος και την ιστορία της χώρας μας.
Ανθρωπος βαθιά λαϊκός, έμεινε σταθερά προσηλωμένος στα δίκαια του λαού μας.
Η πολιτική του δράση δε γνώρισε διαλείμματα.
Πολέμησε το ίδιο αποφασιστικά από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ τόσο κατά του ναζιστή κατακτητή όσο και την ωμή επέμβαση των Αγγλοαμερικανών ιμπεριαλιστών.
Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του ΚΚΕ, το οποίο στη δικτατορία μπήκε με διαλυμένες τις κομματικές του οργανώσεις. Ακόμα ανέλαβε την ηγεσία ενός κόμματος που είχε ένα τεράστιο βιολογικό κενό δύο γενεών.
Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης συνέβαλε αποφασιστικά να γεφυρωθεί με αρμονία αυτό το κενό των γενεών και να αναδιοργανωθεί το ΚΚΕ.
Οταν κάτω από το κύμα των ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες ξέσπασε η μεγάλη κρίση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης πάλεψε αποφασιστικά την άποψη ορισμένων πως εξαντλήθηκε ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ελληνική κοινωνία και έπρεπε να διαλυθεί.
Πάλεψε με αποφασιστικότητα και μπήκε επικεφαλής της άποψης ότι η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη από την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Με τη στάση του αυτή ενέπνευσε τους κομμουνιστές που συσπειρώθηκαν γύρω από το ΚΚΕ.
Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη μεταπολίτευση.
Η προσωπικότητά του ταυτίστηκε με την προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας στη χώρα και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων εκείνης της περιόδου. Ενας στόχος που επέμενε ήταν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Θεωρούσε πως η συμφιλίωση του ελληνικού λαού αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες του Κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Χαρίλαος Φλωράκης κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση όχι μόνο των φίλων, αλλά και των αντιπάλων.
Δίκαια, λοιπόν, ο λαός μας τον αγκάλιασε με την αγάπη του».
Εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής ο Α΄ Αντιπρόεδρος Σ. Χατζηγάκης τόνισε ότι η Βουλή αισθάνεται την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν κοινωνικό και πολιτικό αγωνιστή που κινήθηκε πάντοτε με σύνεση, αγωνιστικό ήθος και υπευθυνότητα και που σφράγισε και πρωταγωνίστησε στην ελληνική πολιτική σκηνή επί πολλά χρόνια.
Ο Β. Πολύδωρας εκ μέρους της ΚΟ της ΝΔ είπε ότι αποτίει φόρο τιμής στον Χαρίλαο Φλωράκη όχι επειδή ο νεκρός δικαιώνεται, αλλά γιατί αναγνωρίζει στον κομμουνιστή ηγέτη εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Τόνισε ότι ήταν συντελεστής της Εθνικής Αντίστασης και αφιέρωσε στον Χαρίλαο Φλωράκη το αντάρτικο τραγούδι «ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό». Υπογράμμισε ότι ο Χ. Φλωράκης ήταν συνώνυμο της ειλικρίνειας και της εντιμότητας και είπε ότι είναι πρότυπο και σημείο αναφοράς.
Ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς χαρακτήρισε τον Χαρίλαο Φλωράκη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας, τονίζοντας ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, είπε, σεβόμασταν αυτόν τον μεγάλο πολιτικό για τη γενναιότητά του να υπερασπίζεται τις ιδέες του με στόχο πάντα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.
Ο Α. Αλαβάνος, εκ μέρους του ΣΥΝ, είπε ότι ο Χαρ. Φλωράκης ήταν από τις μεγαλύτερες μορφές του ΚΚΕ και του αριστερού κινήματος. Εζησε, τόνισε, και έφυγε όρθιος και στο πρόσωπό του είναι αποτυπωμένη η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο παριστάμενος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες και αναγνωρίστηκε από όλους. Συνέβαλε, τόνισε, στην εδραίωση των πολιτικών θεσμών της χώρας μας και σημάδεψε την ιστορία της.