Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» να παραμένει δεσπόζον
Με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» να παραμένει δεσπόζον
Διαδήλωση μνήμης και συνέχειας

Με τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο να κυματίζουν και με σύνθημα «60 χρόνια αγώνας και θυσία με τους κομμουνιστές στην πρωτοπορία» και «λαοί όλου του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε», ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα η πορεία από το κέντρο της Φλώρινας, με κατεύθυνση το μαζικό τάφο 700 αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Ελλάδας, οι κομμουνιστές διαδήλωσαν προς τον τόπο ταφής των 700 μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν νεκροί το Φλεβάρη του 1949 στον αγώνα ενάντια στους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές. Στην κεφαλή της πορείας, μαζί με τις αντιπροσωπείες, βάδιζαν και οι πολιτικοί πρόσφυγες, που μετά το 1949 εκδιώχτηκαν από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς και επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς συναγωνιστές τους από το Δημοκρατικό Στρατό.

Σείστηκε η πόλη από τη μαχητικότητα των κομμουνιστών, που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν ότι «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» και «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Φτάνοντας στο χώρο όπου θάφτηκαν οι 700 μαχητές, οι αντιπροσωπείες των τριών κομμουνιστικών κομμάτων κατέθεσαν στεφάνι και τους ακολούθησε η ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας κι άλλοι αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ με μπουκέτα από λουλούδια. Μνημείο δεν υπάρχει, το χωράφι είναι γεμάτο αγριόχορτα. Χρόνια τώρα οι αγωνιστές της Αντίστασης παλεύουν να περιφραχτεί ο χώρος, να καθαριστεί και να ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών που έπεσαν εκεί. Γιατί από τους συναγωνιστές τους, που βρίσκονται ακόμα κοντά μας, κανένας δε θέλει να ξεχάσει... Γιατί οι νέοι, που παραλαμβάνουν τώρα τη σκυτάλη του αγώνα, πρέπει να μάθουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ