Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Καμαρώνουν για τη συστράτευση με τους ιμπεριαλιστές
  • «Απολύτως επιτυχές» το ταξίδι, επειδή ο Μπους χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό σύμμαχο»(!), δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος
  • Απόλυτη ταύτιση και συστράτευση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

Με καμάρι και ενθουσιασμό, η κυβέρνηση Καραμανλή συστρατεύεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, επιχειρώντας ταυτόχρονα να την εμφανίσει ως τη μόνη ρεαλιστική και εθνικά συμφέρουσα διέξοδο.

Από τις δηλώσεις του ίδιου του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ, όσο και του εκπροσώπου του χθες στην Αθήνα, προκύπτει αβίαστα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μπει όσο γίνεται πιο βαθιά στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριό τους. Σε αντάλλαγμα, προσδοκά την ανάθεση ενός «σημαντικού ρόλου» στα Βαλκάνια και ...«βοήθεια» από τις ΗΠΑ για «λύσεις» στα λεγόμενα εθνικά θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό, Αιγαίο).

Η κυβέρνηση, όχι μόνον υπερασπίζεται μετά πάθους την ιμπεριαλιστική επιχείρηση των ΗΠΑ για «προώθηση της δημοκρατίας» στην ευρύτερη Μ. Ανατολή, αλλά ζητά να επεκταθεί και στα Βαλκάνια, διεκδικώντας, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν, κυρίως στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Χαρακτηριστικό της αμερικανόδουλης διάθεσης που διακρίνει τις κινήσεις και την πολιτική της κυβέρνησης είναι η μέγιστη ικανοποίηση για τη φράση του Τζ. Μπους περί στρατηγικής συνεργασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «απολύτως επιτυχές» το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επειδή «διά στόματος του Προέδρου των ΗΠΑ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικός σύμμαχος»(!). «Η Ελλάδα δημοσίως χαρακτηρίστηκε έτσι από τον κ. Μπους», συνέχισε προς εμπέδωση ο Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τη χώρα μας για την καλή συνεργασία που υπάρχει σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο των διεθνών οργανισμών». Αυτό το παρουσίασε ως βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, όπου «δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιου είδους κινήσεις. Μάλλον το αντίστροφο, θα έλεγα»(!).

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτα ταυτισμένη με την αμερικανική στρατηγική στα Βαλκάνια και ειδικότερα με το «σχέδιο Μπους» για το Κόσσοβο. «Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι τα ζητούμενα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η σταθερότητα στη Βαλκανική έρχεται πρώτη ως ζητούμενο», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι, στο όνομα αυτής της «σταθερότητας», οι ΗΠΑ διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, άλλαξαν, και συνεχίζουν, τα σύνορα στα Βαλκάνια, ενώ για χάρη της «σταθερότητας» αναγνώρισαν και την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Το τελευταίο ενοχλεί λίγο, αλλά, όπως είπε ο εκπρόσωπος, «ελπίζουμε, συν τω χρόνω, ότι και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται από τον ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης», αφήνοντας να φανεί ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε βοήθεια στο «Σκοπιανό», ως αντάλλαγμα για τη συνολικότερη ευθυγράμμιση στα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνης που τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του «από τη μοναδική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε μία περιοχή σταθερότητας και ειρήνης». Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το πλαίσιο που θα κινηθεί, ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και τη στενή συνεργασία τους για «μία μόνιμη ειρήνη στην περιοχή».

Επανέλαβε το «δυναμικό παρών» της κυβέρνησης στη σταυροφορία των ΗΠΑ για την «εξάπλωση της δημοκρατίας» στη Μέση Ανατολή, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το ματοκύλισμα των λαών. «Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προσπαθούν χρόνια τώρα να βρουν λύσεις σε μείζονα προβλήματα, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν του επισημάνθηκε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλουν «τη δυτική δημοκρατία διά πυρός και σιδήρου».

Οσο για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων του ταξιδιού, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η ενημέρωση των κομμάτων θα γίνει μάλλον από τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού ήταν απόλυτα επιτυχές», δήλωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο. «Ηταν μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία», τόνισε.

  • Η ευρωπαϊκή παράμετρος αποτελεί συστατικό στοιχείο και μόνιμη διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο, αν το πρόσφατο υπερατλαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού σηματοδοτεί και μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνικής διπλωματίας, από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή το ταξίδι του Ευ. Βενιζέλου στην Αλβανία(2013-10-15 00:00:00.0)
Αγρια παζάρια με αμερικανική παρέμβαση(2008-03-14 00:00:00.0)
Βαθαίνει η «ενσωμάτωση» της χώρας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς(2005-05-21 00:00:00.0)
Με «οδηγό» τα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ(2005-04-17 00:00:00.0)
«Ηχώ» του Μπους ο Κ. Καραμανλής(2005-02-23 00:00:00.0)
Και επίσημη διάψευση για «συνεργασία»(2001-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ