Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Για την ειρήνη και τη ζωή... »

Motion Team

Την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, διατράνωσαν οι ειρηνοδρόμοι του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος της Θεσσαλονίκης που το πρωί της Κυριακής συμμετείχαν μαζικά στην πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Με παλμό, δύναμη και αποφασιστικότητα, πορεύτηκαν. Συντονισμένα με το φιλειρηνικό κίνημα, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι πρωτοπόρες δυνάμεις της αγροτιάς, οι φοιτητικοί σύλλογοι που υιοθετούν το πλαίσιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι γυναίκες έδωσαν μαχητικό «παρών» με συγκροτημένα μπλοκ.

Η πορεία ειρήνης ξεκίνησε από το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, όπου παραμένει το ΝΑΤΟικό κλιμάκιο. Στη συγκέντρωση που έγινε εκεί, οι διαδηλωτές απαίτησαν να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνσή του. Αίτημα που διατυπώθηκε και από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδη, στη διάρκεια του χαιρετισμού του.

Η πορεία ξεκίνησε με μπροστάρη το πανό της ΕΔΥΕΘ, ακολουθούσαν τα πανό των Επιτροπών Ειρήνης Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Συκεών, Τούμπας, Ευόσμου, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ. Στεφάνια, πικέτες, μπαλόνια, σημαίες, ευρηματικά πανό ζωήρευαν το κόκκινο ποτάμι. Η Γκουέρνικα, η φυσιογνωμία του Λαμπράκη, το περιστέρι της Ειρήνης κοσμούσαν τη διαδήλωση.

Με ένα σύνθημα στα πανό τους, ένα σύνθημα στα χείλη τους: «Για την Ειρήνη και τη Ζωή, ενάντια στον πόλεμο και τον Ιμπεριαλισμό», «Ενας είναι ο εχθρός, ο Ιμπεριαλισμός» πορεύονταν γοργά κάτω από τις λαμπρές ακτίνες του ήλιου και τον καταγάλανο ουρανό. Διέσχισαν την Καλαμαριά, την οδό Βασιλίσσης Ολγας, και έφτασαν στο Γ΄ Σώμα Στρατού με συντροφιά τα βλέμματα και τα χαμόγελα των περαστικών. Εκαναν μία σύντομη στάση μπροστά από την πύλη, όπου ο Θ. Χρηστίδης, μιλώντας εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, υπογράμμισε: «Οι νέοι καλούμαστε να πορευτούμε στα βήματα που μας δίδαξε η ίδια η Ιστορία. Στα χνάρια της Αντιφασιστικής Νίκης που παρά την παραποίηση της Ιστορίας παραμένει στη συνείδηση του κόσμου σαν νίκη των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Στα χνάρια του Λαμπράκη που η στάση και η ζωή του πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για εμάς».

Οι φίλοι της ειρήνης συνέχισαν την πορεία. Βγήκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, την πολυσύχναστη λεωφόρο Νίκης. Και κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου έγιναν κατάθεση στεφάνων, ομιλία και χαιρετισμοί.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο μνημείο καθώς ήταν εκεί τα παιδιά του αγωνιστή της Ειρήνης, που συνεχίζουν μαζί με το υπόλοιπο φιλειρηνικό κίνημα να πορεύονται στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας, ο οποίος ανέφερε, μάλιστα, ότι οι αξιωματικοί της χωροφυλακής που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Λαμπράκη, είχαν από τότε στελεχώσει τη χούντα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι «Στόχος μας είναι να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να ανατρέψουμε τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη». Τέλος, το ψήφισμα της ΕΔΥΕΘ διάβασε η Β. Γρηγοριάδου, πρόεδρος της Επ. Ειρήνης Τριανδρίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, και η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ