Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τους βαλκανικούς λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Η κοινή ανακοίνωση των τριών κομμουνιστικών κομμάτων

«Με τους βαλκανικούς λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό» είναι ο τίτλος της κοινής ανακοίνωσης των τριών ΚΚ, η οποία αναγνώστηκε με την ολοκλήρωση των ομιλιών. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από τις Πρέσπες, όπου συναντηθήκαμε για να τιμήσουμε τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τους αγωνιστές και τους χιλιάδες ήρωες των κινημάτων αντίστασης στους φασίστες κατακτητές, απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό και αγωνιστικό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

Τα μηνύματα της αντίστασης και οι θυσίες των κομμουνιστών και των αντιφασιστών είναι σήμερα στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη επίκαιρα όσο ποτέ.

Ζούμε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, τους τοπικούς πολέμους και την πλήρη καταπάτηση των αρχών και των κανόνων διεθνούς δικαίου που δημιουργήθηκε με την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Για την περιοχή μας ο ιμπεριαλισμός έχει αναζωπυρώσει το "ενδιαφέρον" του και με πολύμορφες επεμβάσεις του προσπαθεί να ελέγξει τα Βαλκάνια με κάθε τρόπο. Οι λόγοι αυτού του ενδιαφέροντος είναι τόσο γεωστρατηγικοί όσο και οικονομικοί. Για την επιτυχία των σχεδίων αυτών επιστρατεύει τόσο τις άρχουσες τάξεις, που αποτελούν στηρίγματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, όσο και ό,τι πιο αντιδραστικότερο έχει να παρουσιάσει το ιδεολογικό του οπλοστάσιο. Γιατί για την επιβολή των σχεδίων του θέλει τους λαούς όχι μόνο να είναι χωρισμένοι, αλλά και αντίπαλοι και εχθροί, πιόνια στις "διαιτητικές διαμεσολαβήσεις" του.

Η κατάσταση στη γειτονιά μας παραμένει επικίνδυνη. Η συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού διαιωνίζει το έγκλημα των ΝΑΤΟικών πολέμων στην περιοχή. Εκατομμύρια εκτοπισμένων προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να ζουν μακριά από τις πατρίδες τους.

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εκφράζεται και με την άγρια επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με πρώτα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Η φτώχεια και η ανεργία πλήττουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαών των χωρών μας και απ' την άλλη η συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια παίρνει προκλητικές διαστάσεις.

Ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδιαίτερα με τους "αντιτρομοκρατικούς νόμους", την ένταση της καταστολής, τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων αποτελεί στρατηγική επιλογή των αστικών τάξεων των χωρών μας.

Απορρίπτουμε την προσπάθεια να χαρακτηριστούν ως "τρομοκρατία" οι λαϊκοί αγώνες. Θεωρούμε νόμιμο δικαίωμα των λαών να αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι λαοί να αντιτάσσουμε την κοινή μας δράση για:

  • Ενα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό, ταξικό κίνημα στις χώρες μας και στα Βαλκάνια που θα συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και θα πρωτοστατεί στην εδραίωση της φιλίας και της συνεργασίας με όλους τους λαούς. Αντιπαλεύουμε τις αλλαγές συνόρων και αγωνιζόμαστε να φύγουν τα ξένα στρατεύματα, ο ευρωστρατός και το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια. ΟΧΙ νέες αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά στα Βαλκάνια. Λέμε ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό και στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες. Η πάλη κατά του εθνικισμού, σοβινισμού αποτελεί για τα ΚΚ ιδιαίτερο καθήκον. Οι μειονότητες να γίνουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών. Απαιτείται συνεχές ανοιχτό και ανυποχώρητο μέτωπο για την αφύπνιση των λαών γιατί ο κίνδυνος που ελλοχεύει από μια "ανάφλεξη" ξεπερνά τα όρια των Βαλκανίων.
  • Το συντονισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αποτελεσματικότερη πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, για την υπεράσπιση των μεταναστών, την οργάνωσή τους στα συνδικάτα, την προώθηση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης. Ο συνεπής ταξικός αγώνας στην κάθε χώρα είναι η προϋπόθεση, για να υπάρχει συνεπής και αποτελεσματική διεθνής δράση.
  • Αντίσταση στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδιαίτερα με τους "αντιτρομοκρατικούς νόμους", την ένταση της καταστολής, τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων. Αλληλεγγύη στη δράση ενάντια στις αντιδημοκρατικές διακρίσεις και στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που στρέφονται κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Την απόκρουση της παραχάραξης της ιστορίας, της συνεισφοράς των κομμουνιστών, της Σοβιετικής Ενωσης, του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.
  • Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η διεθνιστική αλληλεγγύη των κομμάτων μας με τους κομμουνιστές κι όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και κόμματα που αντιμετωπίζουν διώξεις, φυλακίσεις και των οποίων η δράση είναι απαγορευμένη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ