Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ζητούνται πρόσωπα για το ... «ευέλικτο σχήμα»

Καυγάς Πάγκαλου - Γιάννας για τη στελέχωση της «Αθήνα 2004»

Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την πενταμελή συντονιστική γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004 ΑΕ» αλλά και τα τρία μέλη που θα προστεθούν στο νέο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, αναζητά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η παρασκηνιακή διαμάχη μεταξύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες, με στόχο τον έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, η παραίτηση της, μέχρι χτες, αντιπροέδρου της εταιρίας Ν. Τζαβέλλα σηματοδοτεί και αλλαγές στους συσχετισμούς μέσα στην εταιρία.

Με βάση τα όσα δήλωσε χτες ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, αλλάζει ριζικά το οργανωτικό σχήμα της εταιρίας «Αθήνα 2004». Το υπάρχον 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο διευρύνεται κατά δύο μέλη, μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα διακοσμητικό όργανο και τις ουσιαστικές αρμοδιότητες αναλαμβάνει μια πενταμελής επιτροπή, ένα «ευέλικτο σχήμα» - όπως είπε ο Τ. Χυτήρης - η οποία θα συνέρχεται τακτικά, θα αποφασίζει και θα εκτελεί. Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τόσο τους τρεις, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τη Γ. Δασκαλάκη και τον Κ. Μπακούρη στην πενταμελή επιτροπή, όσο και τα δύο νέα μέλη αλλά και τον αντικαταστάτη της Ν. Τζαβέλλα στο ΔΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι για την πενταμελή επιτροπή είναι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί νομικών θεμάτων καθηγητής Γ. Παπαδημητρίου, ο Γ. Γιαννάκης, συνεργάτης της Γ. Αγγελοπούλου και στέλεχος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, και ο Μ. Σίμιτσεκ, επίσης συνεργάτης της προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι, από τη γραμματεία αποκλείστηκε η συμμετοχή των Λ. Νικολάου, μέλους της ΔΟΕ και προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Δ. Αβραμόπουλου και Ν. Φιλάρετου μέλους της ΔΟΕ.

Πληροφορίες φέρουν ως πιθανό αντικαταστάτη της Ν. Τζαβέλλα - όχι απαραίτητα με τον τίτλο του αντιπροέδρου - τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Λιάσκα.

Καυγάς Πάγκαλου - Γιάννας

Τη συνεδρίαση σημάδεψε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο έντονος καυγάς που ξέσπασε ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο και την Γ. Αγγελοπούλου. Οταν ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» παρενέβη και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ζήτησε να έχει η ίδια πλήρη ευελιξία στην επάνδρωση της εταιρίας, για τις προσλήψεις όλων των στελεχών. Μάλιστα, φέρεται να είπε πως αυτή τη συμφωνία είχε κάνει με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως θέλει «να έχει λόγο και έλεγχο γι' αυτά τα ζητήματα». Η Γ. Αγγελοπούλου είπε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει η Οργανωτική Επιτροπή με υπουργικές παρεμβάσεις. «Το "2004" πρέπει να λειτουργήσει σαν μια οργανωμένη επιχείρηση», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο παρενέβη και ανέφερε ότι το θέμα θα λυθεί έως την Παρασκευή, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περιέχει επτά άρθρα και σύμφωνα με δηλώσεις του Τηλ. Χυτήρη, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν:

  • Οργανωτικά θέματα της «Αθήνα 2004»
  • Τη χωροθέτηση και τη διαδικασία προκήρυξης μελετών από τη ΓΓΑ για τον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών προετοιμασίας και υλοποίησης των Αγώνων (σ.σ. απαλλοτριώσεις)
  • Την ασφάλεια των Αγώνων. Πρόκειται να συσταθεί ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
  • Την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Οσον αφορά στο Χωριό Τύπου, έχουν υποβληθεί 18 προτάσεις για τη χωροθέτησή του, που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η ΟΕΟΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τηλ. Χυτήρη, υπάρχει περίπτωση η συγκεκριμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος να πάρει παράταση για ένα μήνα για να υποβληθούν και άλλες προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις περιοχές είναι: το κτήμα Καμπά στα Σπάτα, περιοχές στην Καισαριανή, στους Θρακομακεδόνες και το Μαρούσι.

Πριν από τη συνεδρίαση της @@@@@@@@@@διυπουργικής η Ν. Τζαβέλλα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στον οποίο επισημοποίησε την απόφασή της για παραίτηση. Σε δηλώσεις της ανέφερε πως υπέβαλε την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους. Ακόμα, δήλωσε πως η συνεργασία της με τον Κ. Μπακούρη ήταν καλή, αλλά με εντάσεις.

Ειδική υπηρεσία στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο δημιουργείται «ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων για τη μελέτη και κατασκευή Ολυμπιακών έργων για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», κατέθεσε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης.

Η νέα υπηρεσία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα επανδρωθεί με 138 άτομα, εκ των οποίων κάποια θα αποσπαστούν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων) ή άλλους φορείς του δημοσίου που σχετίζονται με την κατασκευή έργων, ενώ θα γίνουν και νέες προσλήψεις. Επίσης θα μπορούν να αναλαμβάνουν θέσεις συμβούλων οποιασδήποτε ειδικότητας (τεχνικού, οικονομικού, διοικητικού τομέα κλπ.) ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Στη νέα ειδική υπηρεσία υπάγονται αρμοδιότητες που αφορούν τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη, την εποπτεία, καθώς και τις αναπλάσεις των εξής έργων: Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας-κανό-καγιάκ (Σχοινιάς Μαραθώνα), Ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας (Αγιος Κοσμάς), Ολυμπιακή εγκατάσταση μπιτς-βόλεϊ (Φαληρικός όρμος), Ολυμπιακές εγκαταστάσεις baseball, softdall, hockey, badminton, Ολυμπιακό κέντρο σλάλομ (Ριζάρι Μαραθώνα) και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κέντρου τοξοβολίας (Ελληνικό).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ