Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την πολιτική της για τους σεισμόπληκτους

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής  Αντώνης Σκυλλάκος

«Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της αποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων;». Το καίριο αυτό ερώτημα απευθύνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

Με βήματα «χελώνας» - τονίζει ο βουλευτής - προχωράει η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, 8,5 μήνες μετά το σεισμό, επί 51.500 κατεδαφιστέων (κόκκινων) και επισκευάσιμων (κίτρινων) κτιρίων, που αντιπροσωπεύουν 107.200 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, έχουν εγκριθεί μόνο 1.777 (!) άδειες επισκευής ή ανακατασκευής, δηλαδή το 3,5% (!) των κτιρίων.

Κύρια αιτία - υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι η ανεπαρκέστατη κρατική συνδρομή που δίνει η κυβέρνηση (τιμολόγια 40% μικρότερα του αναγκαίου κόστους) και η επαναφορά των κτιρίων στην πρότερη κατάσταση και όχι η πραγματική ενίσχυσή τους, σύμφωνα με την ανάγκη επαρκούς αντισεισμικής θωράκισης.

Ταυτόχρονα - επισημαίνει - η κυβέρνηση δε φαίνεται μέχρι σήμερα διατεθειμένη να λύσει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 6.000 περίπου οικογένειες που ζουν στους λυόμενους οικισμούς των καταυλισμών και που θα παραμείνουν, από ό,τι φαίνεται, σ' αυτούς για αρκετά χρόνια. Η ζέστη είναι ανυπόφορη και απαιτείται το κράτος άμεσα να εγκαταστήσει δωρεάν κλιματιστικά και τέντες και η ΔΕΗ να παρέχει μόνιμα φτηνό ρεύμα. Προβλήματα υπάρχουν με την ιατρική τους περίθαλψη, την αποχέτευση, τη διαμόρφωση των χώρων κ.ά.

«Βαρύτατες είναι οι ευθύνες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση - καταλήγει ο βουλευτής του ΚΚΕ - και για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, που μπροστά στην όλη κατάσταση, αναγκάζονται να διαμένουν σε επικίνδυνα για την ασφάλειά τους σπίτια».

Ούτε οι μισές κατεδαφίσεις

Η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων προχωρά με ρυθμούς ακόμη πιο αργούς από τα βήματα της χελώνας, έγραφε ο «Ρ» το περασμένο Σάββατο και χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ το επιβεβαιώνει πλήρως, καθώς παραδέχεται ότι ακόμη και το - πιο εύκολο υποτίθεται - έργο των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων σπιτιών και των υποστυλώσεων - οχτώμισι μήνες μετά το σεισμό - δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά 50%!

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τα στοιχεία που δημοσίευσε ο «Ρ», σύμφωνα με τα οποία μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 2.144 κατεδαφίσεις και 119 υποστυλώσεις, ενώ απομένουν να γίνουν 2.911 κατεδαφίσεις και 207 υποστυλώσεις.

Με την ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΧΩΔΕ «πετάει το μπαλάκι» στις Νομαρχίες, αναφέροντας ότι έχει ζητήσει κατ' επανάληψη από αυτές την επίσπευση των κατεδαφίσεων και υποστυλώσεων. Προσθέτει επίσης ότι εγκρίθηκαν συμπληρωματικές πιστώσεις προς τις Νομαρχίες, ύψους 1,4 δισ. δρχ. και έτσι μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για το σκοπό αυτό φτάνει τα 9,4 δισ. δρχ. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό για φέτος έχει εγγραφεί συνολικά για αυτό το σκοπό το ποσόν των 20 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ