Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Βαρύτατη ποινή για «ανυποταξία»

Σε φυλάκιση 3,5 χρόνων για το αδίκημα της ανυποταξίας καταδικάστηκε χτες από το Στρατοδικείο της Αθήνας ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, για τον οποίο οι διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη». Σχολιάζοντας την απόφαση του Στρατοδικείου ο συνήγορός του Σ. Φυτράκης, δήλωσε ότι «είναι μια αυστηρότατη ποινή». Η δίκη άρχισε στις εννέα το πρωί κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Το δικαστήριο δέχτηκε τη θέση των συνηγόρων της υπεράσπισης, Γ. Φυτράκη και Γ. Ραχιώτη, για τον πλημμεληματικό χαρακτήρα του αδικήματος. Δε δέχτηκε, όμως, τη θέση για παραγραφή του, όπως προβλέπει για όλους τους ανυπότακτους παλαιών εποχών ο νόμος 2510. Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό, γιατί από το 1982 κρυβόταν αντιμετωπίζοντας άλλες σε βάρος του άδικες κατηγορίες. Το Στρατοδικείο δε δέχτηκε τους λόγους της φυγοδικίας του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Α. Λεσπέρογλου είπε ότι επιχειρείται να οικοδομηθεί ένα εγκληματικό -αντικοινωνικό προφίλ σε βάρος του. Μόλις ανακοινώθηκε η ποινή, η οποία είναι εφέσιμη χωρίς, όμως, ανασταλτικό αποτέλεσμα, ο Α. Λεσπέρογλου δήλωσε ότι το δικαστήριο ήταν «σε διατεταγμένη υπηρεσία και λειτούργησε κάτω από πολιτική πίεση. Αυτή δεν είναι αντιμετώπιση για ανυπότακτο».

Ο συνήγορός του Σ. Φυτράκης, μετά το πέρας της δίκης δήλωσε ότι «η απόφαση νομικά είναι εσφαλμένη. Το αδίκημα έχει υποπέσει σε παραγραφή με τον καινούριο νόμο που ισχύει. Θέλω να ελπίζω ότι και στην αναθεώρηση και στις υπόλοιπες διαδικασίες θα είμαστε έξω από το κλίμα των πιέσεων που είναι ορατές, οι οποίες δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα για τον κατηγορούμενο και νομίζω ότι οδηγούν σε εσφαλμένες κρίσεις και ενδεχομένως σε παράβαση των κανόνων μιας δίκαιης δίκης».

Επίσης, ο Ν. Γιαννόπουλος από την Επιτροπή Αλληλεγγύης τόνισε ότι «το δικαστήριο δίκασε με βάση τις επιταγές των Αμερικανών, των κατασταλτικών και διωκτικών μηχανισμών. Δίκασε όχι το αδίκημα, αλλά δίκασε για να ικανοποιήσει όλους αυτούς που θέλουν να βαφτίσουν τον Α. Λεσπέρογλου τρομοκράτη και να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει αντιτρομοκρατικό νόμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ