Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η θλίψη του Νομπελίστα

Απαισιοδοξία και απογοήτευση, για τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον της Ρωσίας, εξέφρασε ο «μεγάλος» Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» στο Ιντερνετ.

«Ολο το σύστημα έχει διαβρωθεί...», διαπιστώνει με θλίψη ο Ρώσος συγγραφέας, πρώην αντιφρονών και σφοδρός «κατήγορος» του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ενωσης. «Δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο εναντίον της διαφθοράς, επειδή εμπλέκονται όλοι. Ολοι έχουν βουτηχτεί μέσα (στη διαφθορά) και δεν μπορούν (διάβαζε, δε θέλουν) να ξεφύγουν απ' αυτή». «Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο νομπελίστας Σολτζενίτσιν, «βύθισαν στη φτώχεια τον μισό πληθυσμό της χώρας. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες ελέγχουν το Κρεμλίνο από τα παρασκήνια και δεν ακούσαμε να λένε ότι η νέα ηγεσία πρόκειται να αλλάξει αυτή την κατάσταση πραγμάτων».

ΟΑλεξάντερ Σολτζενίτσιν γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Σοβιετική Ενωση. Ομως, το σοσιαλιστικό καθεστώς, που οικοδομούσε εκεί με τόσες στερήσεις και θυσίες ο σοβιετικός λαός, δεν άρεσε στον «επαναστάτη» αυτόν, που «καιγόταν» από την επιθυμία να ιδεί τη χώρα του «ελεύθερη» και απαλλαγμένη «από την τυραννία του κομμουνισμού». Με τα βιβλία του, και ιδιαίτερα με το περιβόητο «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», πολέμησε με λύσσα, «από τα μέσα», το καθεστώς της πατρίδας του, που τον ανέθρεψε, τον μόρφωσε και τον ανέδειξε. (Κάποιοι τον χαρακτήρισαν τότε «χοίρο, που βρωμίζει το ίδιο του το σπίτι»). Τελικά, κατέληξε στις ΗΠΑ, όπου «ανέπνευσε» για 20 χρόνια «τον αέρα της Ελευθερίας» και της... υποδειγματικής Δημοκρατίας. Το 1994 αφού η πατρίδα του «ελευθερώθηκε» πια από το «ζυγό» του σοσιαλιστικού καθεστώτος, επέστρεψε και ζει από τότε στη Ρωσία.

Τώρα, με θλίψη και «ιδίοις όμμασι», διαπιστώνει σε τι συνίσταται ο Παράδεισος που ονειρεύτηκε και για τη δημιουργία του οποίου «έβαλε και αυτός το χεράκι του». Οι δε «μεταρρυθμίσεις», στις οποίες αναφέρεται, δε βύθισαν απλώς στη φτώχεια το μισό πληθυσμό της μεγάλης χώρας, που έστειλε πρώτη τον άνθρωπο στο Διάστημα, αλλά τη διέλυσαν κυριολεκτικά, για να επικρατήσουν και να ευημερούν σήμερα μονάχα οι μετρημένοι στα δάχτυλα μαφιόζοι, μαυραγορίτες και σωματέμποροι, με επικεφαλής τον «πατερούλη» Γιέλτσιν. (Ο πρώτος όρος που εξασφάλισε ο μεθύστακας, προκειμένου να παραδώσει την εξουσία στον «εκλεκτό» του κύριο Πούτιν ήταν να μη διωχθεί, για τα τεράστια χρηματικά ποσά που αποκόμισε ληστεύοντας το λαό «του»).

Με τη θλίψη, λοιπόν - «κατόπιν εορτής» - και με την έκφραση μετανοίας, για το καθεστώς σήψης και απύθμενης διαφθοράς που επικράτησε στη χώρα του, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, δεν πείθει κανέναν ο ξεθυμασμένος πια «φλογερός εραστής της ελευθερίας» και, προπαντός, δεν εξιλεώνεται. Γιατί συνέβαλε και ο ίδιος, «το κατά δύναμη», σε αυτή την ανατροπή. Οι «σοφοί», κριτές της Επιτροπής Νόμπελ, που τον «τίμησαν» με το βραβείο, διατυπώνουν πολύ καθαρά στο σκεπτικό τους την αιτιολογία: «Διά την ηθικήν δύναμην», με την οποία αντιστάθηκε και πολέμησε το πρώτο στον κόσμο σοσιαλιστικό κράτος, που ήταν ο φάρος και ο οδηγός για μια παγκόσμια κοινωνία της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης.

Το βραβείο Νόμπελ και το «σεβαστό» χρηματικό ποσό που το συνόδευε ήταν τα «αργύρια της προδοσίας», η αμοιβή του για τις πολύτιμες, πράγματι, υπηρεσίες που πρόσφερε στις δυνάμεις της παγκόσμιας αντεπανάστασης. Και το όνομά του, μαζί με τα ονόματα των «πρωτεργατών» του ανήκουστου ανοσιουργήματος, θα μείνει στην Ιστορία σημαδεμένο με το στίγμα της προδοσίας, άγος παντοτινό και συνώνυμο του Εφιάλτη και του Ηρόστρατου.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ