Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ
Ολέθρια «στρατηγική συμμαχία» με ΗΠΑ

«Εχει σημειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας... Αυτή οφείλεται στην αλλαγή της στάσης της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο». Ο καινούριος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τσαρλς Ρις, όπως και οι προκάτοχοί του, δε μασάει τα λόγια του.

Λίγα 24ωρα πριν από την προχτεσινή, δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τζ. Μπους στο Λευκό Οίκο έρχεται να επιβεβαιώσει την προθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ να μπει πιο βαθιά στα σχέδια και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια. Αυτό ακριβώς επισφράγισε η συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου, μια συνάντηση, που αξίζει να σημειωθεί, την επιδίωξε διακαώς η ελληνική κυβέρνηση, ακριβώς για το σκοπό αυτό. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε στο Λευκό Οίκο γεμάτος ιδέες και προτάσεις για το πώς θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας, εννοείται στο δεδομένο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδίων.

Προφανώς ενημερωμένος ο Τζ. Μπους δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, υποδεχόμενος στο «οβάλ γραφείο» τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν μια στρατηγική συνεργασία» τόνισε, θεωρώντας ως σημαντικό «να εργαστούμε μαζί για να διαδώσουμε την ελευθερία και την ειρήνη». Και όταν μιλούν για «ελευθερία και ειρηνη» εννούν την ιμπεριαλιστική ελευθερία και ειρήνη. Θεώρησε, μάλιστα, ως δεδομένη τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης «για τη διάδοση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια».

Ασφαλώς και δεν πρέπει να τον απογοήτευσε ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά την 45λεπτη συνάντησή τους. «Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, περιγράφοντας με κομψές διατυπώσεις την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί πιο βαθιά στα σχέδια των ΗΠΑ.

Οι «κοινοί στόχοι»

«Η προώθηση της δημοκρατίας και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη είναι κοινός οραματικός στόχος για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός την παραμονή της συνάντησης στον «Κήρυκα της Ν. Υόρκης», δείχνοντας τη σύμπλευση με την Ουάσιγκτον για τα Βαλκάνια. Αλλωστε, αυτό είχε φανεί και με τη θέση που πήρε για το «τελικό καθεστώς» στο Κόσσοβο, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκρυψε πρόσφατα την ικανοποίηση της κυβέρνησής του, αποσαφηνίζοντας, οτι ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια «είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας».

Ρόλος και μάλιστα αναβαθμισμένος υπάρχει και στο πλαίσιο της «σταυροφορίας» των ΗΠΑ για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στην καθυπόταξη των λαών στους ηγεμόνες της νέας τάξης. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει εδραιώσει με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο, μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην ευρύτερη περιοχή», καυχήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Ο ίδιος, αν και ρωτήθηκε μετά τη συνάντηση στο Λευκό, απέφυγε να διαψεύσει ότι θα δώσει αεροδιαδρόμους και «θαλάσσια δίοδο» μέσω Θεσσαλονίκης - Αιγαίου - Σούδας για τη μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης και υλικού από την Ευρώπη στο Ιράκ.

Με το βλέμμα στραμμένο στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή προωθούνται λύσεις στο Κυπριακό και το Αιγαίο, που βρέθηκαν στο τραπέζι του Λευκού Οίκου. Ο Τζορτζ Μπους, όπως προειδοποίησε ο Αμερικανός πρεσβευτής, περίμενε από τον Κ. Καραμανλή να του πει «αν ο κ. Παπαδόπουλος ενδιαφέρεται πραγματικά για λύση» στο Κυπριακό(!), αφήνοντας ξεκάθαρα να φανεί ότι η Ουάσιγκτον θέλει από τον Ελληνα πρωθυπουργό να ασκήσει πιέσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο, ώστε να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν». Μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να κινηθούμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός», δηλαδή προς μια «λύση» στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Προφανώς η «ατζέντα» Καραμανλή - Μπους δεν εξαντλήθηκε στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύντομη δήλωσή του. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα, όπως η νέα αγορά του αιώνα, η προώθηση νέων τρομονόμων για την αντιμετώπιση της «εγχώριας τρομοκρατίας», για τα οποία θα φανεί το επόμενο διάστημα τι συζητήθηκε...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ