Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ανθρώπινα δικαιώματα light!

Δεν πάει πολύς καιρός, μόλις λίγες μέρες που το ΚΚΕ κι ο «Ριζοσπάστης» επισήμαναν σ' όλους τους τόνους τη συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατάπτυστο «ευρωσύνταγμα», για το οποίο έσπευσαν στο Παρίσι ηγέτες του βεληνεκούς ενός Παπανδρέου κι ενός Σημίτη. Ο υπουργός Πολιτισμού και πρωθυπουργός μας την ίδια ώρα έσπευδε στις ΗΠΑ σε γεύμα εργασίας με τον πλανητάρχη. Στην Αθήνα, κάποιοι ανακάλυπταν τα ρουσφέτια λες κι επρόκειτο για την προσγείωση σε αστέρι του Κενταύρου και το γάλα, τάχαμου, δήθεν απεκαλύφθη ότι σέρνει το χορό της ακρίβειας. Ημιυπαίθριος χώρος ολόκληρη η χώρα και κυρίως η νοημοσύνη μας.

Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε για μία ακόμη φορά εταίρος και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ με προοπτικές να αναλάβει και ρόλο επιστάτη στα μαρτυρικά Βαλκάνια. Κοντολογίς, συνεταίροι του 0,001% στον παγκόσμιο καπιταλισμό και με κάτι παραπάνω σε ποσοστό στον ιμπεριαλισμό, ελέω Σούδας και των αιτημάτων των Αμερικανών για περισσότερες διευκολύνσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας, προκειμένου να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους στο Ιράκ.

Μες στη χαύνωση του τελικού των γιουροβιζιονοκυπέλλων, ποιος ν' ασχοληθεί από τους μιντιοκράτες με μια σύμβαση περί βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Πέρασε με τις ψήφους των δύο «κομμάτων εξουσίας» που κακά τα ψέματα, μετά το ευρωχουνέρι του βασικού μετόχου πρέπει κάποια στιγμή να ομολογήσουν και να αυτοπροσδιοριστούν ως «εκτελεστικές γραμματείες - διεκπεραιωτές» της κυρίαρχης ευρωατλαντικής πολιτικής, παγιώνοντας την πεποίθηση ότι η Νέα Τάξη δεν ανέχεται ούτε ανεπαρκή καταφύγια σαν το ΕΔΔΑ.

Οι ατομικές προσφυγές στο Δικαστήριο αυτό 50πολλαπλασιάστηκαν... Αλλά η ΕΕ δε θέλει πολίτες απέναντι στην πολιτική της. Θέλει το ελεύθερο να συρρικνώνει δικαιώματα, να τα καταπατά και να διατηρεί την έξωθεν καλή μαρτυρία με τη δικαστική βούλα ότι τα υπερασπίζεται. Ετσι, για λόγους ευρυθμίας (πάντα τα άλλοθι του φόνου είναι εύηχα, σύντροφοι) το Δικαστήριο με μονομελή σύνθεση, ούτε ειρηνοδικείο σε ορεινό χωριό να ήταν δηλαδή, θα ξεκαθαρίζει πριν εισαχθεί κάθε υπόθεση, αν ο προσφεύγων υπέστη «σημαντική βλάβη» από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του!!! Κρησάρα δηλαδή του κερατά να το πω πιο απλά, από τ' αφεντικά που θα κρίνουν αν ο βιασμός πόνεσε πολύ κι αν ήταν ψιλοεκούσιος.

Αμ έχει κι άλλα αποκαλυπτικά αυτή σύμβαση, σύντροφοι, που δείχνει πόσο βιάζεται η ΕΕ να γίνει μία από Αμερική σε κάθε θεσμό που έστω και λίγο διαφέρει από το μεγάλο συνεταίρο πάτρωνά της. Προκειμένου να φορτωθεί και να συκοφαντηθεί που μετέτρεψε τα ανθρώπινα δικαιώματα έτσι κι αλλιώς σε light, η Ευρώπη του νομικού μας πολιτισμού κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα, αποφάσισε ότι: Αμα ένας πολίτης πέσει θύμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, αντί να απασχολεί το δικαστήριο και να βγαίνουν και τίποτε αποφάσεις τύπου Λοϊζίδου ή Οτσαλάν, μπορεί να προβαίνει σε φιλικό διακανονισμό με το δήμιό του, μόνο που ο διακανονισμός αυτός θα είναι υποχρεωτικώς μυστικός όπως και οι υπό το Δικαστήριο διαπραγματεύσεις!!!

Σας μοιάζουν δύσκολα κι αδιάφορα όλα τούτα τα νομικίστικα. Ομως τι σημαίνει, ας σκεφτούμε, να βγαίνουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατακτημένα με αίμα και αμέτρητες θυσίες, στο παζάρι, κάτω απ' το τραπέζι, προφανώς με το αζημίωτο. Κάτι σαν σπάσιμο φαναριού σε ανώδυνο τροχαίο ατύχημα το λιώσιμο τ' ανθρώπου. Κι όμως τέτοιες θεμελιώδεις αλλαγές, τέτοια ξετινάγματα και των υπολειμμάτων θεσμών και μηχανισμών υπεράσπισης των στοιχειωδών αναγκών των σκεπτόμενων όντων αυτού του πλανήτη, περνάνε ντούκου. Και μάλιστα με το επιχείρημα που ξεφτιλίζει κι εν τέλει καθορίζει την πολιτική και τη ζωή μας, όπως το διατυπώνουν οι διαχειριστές των συμφερόντων της άρχουσας τάξης: Την ψήφισαν κι άλλες πολλές χώρες αυτήν την κατάντια, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Μια «Ρικομέξ» με άλλους πλακωμένους κι αδικαίωτους μας σώζει. Αλλά τώρα που θα μετράνε και τα λευκά ψηφοδέλτια ως έγκυρα, σύντροφοι, αν δεν αντισταθούμε σθεναρά και παντού, τότε μας βλέπω να τραγουδάμε τον ύμνο της χαράς την ώρα της συναινετικής κρεμάλας και των έσχατων δικαιωμάτων μας. Τουλάχιστον μέχρι να σταθούν οι πραγματικοί ένοχοι, μεταξύ αυτών και οι συνολικώς «ανεκτικοί» σε βελτιώσεις τύπου ΕΔΔΑ, γυμνοί μπροστά στο Δικαστήριο της Ιστορίας των Λαών και να δικαστούν ως άνθρωποι κι ας μην είναι...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ