Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΗ
Φορείς ζητούν την παύση της λειτουργίας του

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι του Κερατσινίου, εξαιτίας των δυσάρεστων συνεπειών που υφίστανται από τη συνεχιζόμενη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Ηδη, μάλιστα, έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, η οποία, πέρα από τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις για την Ψυττάλεια, οργανώνει κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την οριστική παύση της λειτουργίας του εργοστασίου και την αποτροπή της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Διεκδικεί, επίσης, την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου και την απόδοσή του στο Δήμο Κερατσινίου για τη δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού και αναψυχής προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής έθεσαν το ζήτημα αυτό και στην προχτεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Ξανθόπουλο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και ανέφερε πως δεν υπάρχει αίτημα στο υπουργείο για την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.

Σημειώνεται ότι, ενώ για 16 χρόνια είχε διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου, το 1997 επαναλειτούργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μαζικών φορέων της περιοχής και με τη δέσμευση πως σε έξι χρόνια θα κλείσει. Εξακολουθεί, όμως, να λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιβαλλοντικό έλεγχο και να ρυπαίνει και παράλληλα καταρτίζονται σχέδια για τη λειτουργία και νέας μονάδας.

«Για περισσότερα από δέκα χρόνια, επισημαίνεται σε ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων, οι περισσότεροι και πιο σημαντικοί περιβαλλοντικοί όροι που η ίδια η ΔΕΗ πρότεινε για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, δεν έχουν τηρηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ, δείχνοντας έτσι πώς αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της και πόσο την ενδιαφέρει η ποιότητα του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων».

Συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση, η Συντονιστική Επιτροπή χαρακτηρίζει τις δημοτικές αρχές του Κερατσινίου από το 1990 μέχρι σήμερα, οι οποίες επέτρεψαν την επαναλειτουργία της ΔΕΗ έναντι ανταλλαγμάτων και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης που δεσμεύτηκαν και υπέγραψαν συμφωνία για την οριστική διακοπή της επαναλειτουργίας το 2002.

Παράλληλα, θεωρεί επιεικώς απαράδεκτη την πρόσφατη πρόταση της ΔΕΗ, η οποία θα υποβαθμίσει περισσότερο το περιβάλλον, αφού, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, όλες οι εγκαταστάσεις διατηρούνται ενώ θα προστεθεί στη λειτουργία και νέα μονάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ