Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Αποκαλυπτική κατάθεση ανθυπαστυνόμου

«Χτες έμαθα ότι πήρα τιμητική διάκριση για διείσδυση στον ΕΛΑ». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον βραβευθέντα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανθυπαστυνόμο της Αντιτρομοκρατικής Αναστάσιο Αμοιρίδη, που κατέθεσε χτες στη δίκη των κατηγορούμενων για βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων έχει πάρει ο «ΕΛΑ».

Και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα λόγια αυτά δεδομένου ότι ο... βραβευμένος για τις υπηρεσίες του αστυνομικός αποκάλυψε χτες ότι για τους δικαζόμενους δεν έχει ιδέα (σ.σ. «Πληροφορίες για τους δικαζόμενους δεν έχω. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με το θέμα του ΕΛΑ»), ενώ μιλώντας για την Κυριακίδου είπε ότι έπαιρνε εντολές από την Αστυνομία για να πει ότι δεν τον ξέρει.

Παρακάτω παραθέτουμε το απόσπασμα του ΦΕΚ υπ' αριθμ.179 (6-7-2004) που καταγράφει λεπτομερώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του Αμοιρίδη, τις οποίες όμως ο ίδιος λέει πως... αγνοεί.

«Ανθυπαστυνόμο (232232) Αμοιρίδη Αναστάσιο του Ιωάννου διότι υπηρετών στο Τμήμα Εξακρίβωσης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με ιδιαίτερο ζήλο, επίμονα, αποφασιστικά, εχέμυθα και ιδιαίτερα μεθοδικά υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατόρθωσε να διεισδύσει σε χώρο πληροφοριών με ποικίλες δραστηριότητες, δυσκολίες και κινδύνους και να συγκεντρώσει αξιόπιστες και αποδεδειγμένα θετικές πληροφορίες, οι οποίες αφού αξιοποιήθηκαν, συντέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της εξιχνίασης και σύλληψης μελών τρομοκρατικής ομάδας».

Ο ίδιος ο Αμοιρίδης είπε ακόμα στο δικαστήριο ότι τον «ΕΛΑ τον γνωρίζω από τα μαθήματα που γίνονται στις σχολές της Αστυνομίας», χαρακτήρισε άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι επίσης πήραν παράσημα και χρήματα για την «εξάρθρωση της τρομοκρατίας», ως «τεμπελχανάδες που ποτέ δε δούλεψαν στην υπηρεσία και βραβεύτηκαν και πήραν υλική αμοιβή 700 και 800 ευρώ». Ο ίδιος είπε ότι πήρε 1.200 ευρώ. «Μου είπαν απλά να υπογράψω ένα χαρτί για τις υπηρεσίες που προσέφερα», είπε, ενώ ερωτώμενος ποιες ήταν αυτές οι υπηρεσίες, απάντησε ότι υπηρετώντας στα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. πριν 6-7 χρόνια, ανακάλυψε αυτοκίνητα με εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Η υπηρεσία θεώρησε ότι γι' αυτή τη δουλιά μου έπρεπε να με τιμήσει». Εξηγώντας εξάλλου τι μπορεί να θεωρηθεί «πληροφορία» για την Αστυνομία ο Αμοιρίδης είπε: «Να πίνω καφέ στα Εξάρχεια και να ακούσω να λένε ότι θα κάψουν ένα αυτοκίνητο».

Για τους δικαζόμενους ήταν απόλυτα σαφής λέγοντας: «Πληροφορίες για τους δικαζόμενους δεν έχω. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με το θέμα του ΕΛΑ».

Ο Αμοιρίδης ήταν μέχρι πριν έξι μήνες ο επικεφαλής της ομάδας που φρουρούσε την Σοφία Κυριακίδου, βασική μάρτυρα κατηγορίας και πρώην σύζυγο του Αγγελέτου Κανά, με την οποία ήταν συμμαθητές στο νυκτερινό Λύκειο επί μια τριετία. Καταθέτοντας η Κυριακίδου είχε πει ότι ποτέ δεν ήταν συμμαθήτρια με τον Αμοιρίδη. Χτες, ο Αμοιρίδης είπε ότι η ίδια του υπενθύμισε το ότι ήταν συμμαθητές, αλλά αυτός δεν τη θυμόταν. Οταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί το να λέει η Κυριακίδου πως ποτέ δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση ή γνωριμία, απάντησε «τέτοιες οδηγίες είχε πάρει από την υπηρεσία».

Ερωτώμενος για το αν ξέρει πόσα χρήματα πήρε η Κυριακίδου για τα όσα έχει καταθέσει, είπε «δε δέχτηκε ούτε πενηνταράκι», για να διορθώσει μόλις του ζητήθηκε να πει από πού το γνωρίζει αυτό, λέγοντας: «Η Κυριακίδου δεν έχει πάρει ούτε πενηνταράκι». Ετσι του είπε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αμοιρίδη ο ίδιος ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Τη μαρτυρία του Αμοιρίδη, ο Κώστας Αγαπίου τη χαρακτήρισε σημαντική για τα όσα αποκάλυψε, ενώ ο Αγγελέτος Κανάς είπε ότι «αποκαλύφτηκε η σκευωρία που έχει στηθεί από τους μηχανισμούς που επιδιώκουν συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα. Η σκευωρία αυτή στηρίζεται μόνο στην ομολογία Τσιγαρίδα».

Η δίκη μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων μπαίνει την προσεχή Τετάρτη στην τελική ευθεία, με την έναρξη των απολογιών των κατηγορούμενων. Πρώτος θα απολογηθεί ο Χρήστος Τσιγαρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ