Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η λέσχη των ασυμβίβαστων!

Ε, λοιπόν, σύντροφοι έχουμε εξελίξεις. Τόσο σοβαρές που με καλύτερες και αυστηρότερες δεξιές κυβερνήσεις απανταχού της Γης θα είχαμε όλοι συλληφθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί από το νέο όσο και παμπάλαιο τμήμα ηθών και λεσχών. Λέω λεσχών, γιατί αυτές που ιδρύονται με περισσότερη ταχύτητα απ' ό,τι παράγονται πρίγκιπες και πριγκίπισσες λ.χ. στη Σαουδική Αραβία, στήνονται κάθε μέρα με τη βοήθεια της επικοινωνίας. Αλλες έχουν παλιές ρίζες, όπως η Μπίλντεμπεργκ, η Τριμερής, η «Λέσχη των οστών και κρανίων» (Skulls and bones) στην οποία φοίτησε η οικογένεια Μπους κι όλοι οι ναζί επίγονοι των ΗΠΑ. Αλλες, όμως, είναι μιας χρήσεως και στήνονται στο πιτς φιτίλι, εξυπηρετούν ειδικούς σκοπούς και περνάνε στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι η πολιτική, όσο υπάρχουν αυτές, περισσεύει. Τις φτιάχνουν οι επικοινωνιολόγοι, οι διαφημιστές, οι νέου τύπου πολιτικοί και λειτουργούν πότε «εξεγερτικά» και πότε αποχαυνωτικά για τις μάζες, πάντα όμως αντιλαϊκά.

Μία απ' αυτές τις τελευταίες είναι και η λέσχη των ...ασυμβίβαστων καπιταλιστών. Πούρες προθέσεις. Σαφείς στόχοι. Κυνισμός. Αμεσότητα. Κοινώς, πριν προλάβει το πόπολο να ζαλιστεί του 'ρχεται η απόσυρση του χαστουκιού κι είναι ευχαριστημένο που του επιτρέπουν να υπάρχει. Διεθνώς άπειρα τα παραδείγματα. Ας αναφέρω μόνο ένα, συμβολικό. Κρατάμε τη μουσική από το Σοβιετικό Υμνο κι αλλάζουμε τους στίχους. Ετσι, η λέσχη των ασυμβίβαστων περνάει το μήνυμα του συναισθηματικού κομμουνιστή που προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται σε εθνικώς υπερήφανο καπιταλιστή.

Στα δικά μας τώρα, ο λέων της ΝΔ βρυχάται, το ομοιογενές ΠΑΣΟΚ φροντίζει να μην κλείσει ο λαιμός του λιονταριού κι από κοινού η λέσχη των ασυμβίβαστων αποδέχεται την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, έτσι ώστε η δουλιά να γίνει δουλεία με σφραγίδα Βρυξελλών, αλλά ως ασυμβίβαστοι και οι δύο κρύβουν τον βαθύ τους φοβισμένο αντικομμουνισμό ανάμεσα στην αργία και την απεργία. Αλλωστε, έχει προηγηθεί η εκστρατεία κατά της διαφθοράς με το βασικό μέτοχο να ρυθμίζει ποιος από τους κεφαλαιοκράτες θα 'χει το πρώτο τραπέζι στην πίστα της λέσχης. Η λέσχη των ασυμβίβαστων έχει κι επιπτώσεις για τα μέλη της. Ξέρει τι πάει να πει μακροχρονίως άνεργος, απολυμένος ξαφνικά με δυο - τρία παιδιά κι αναγκασμένος να έχεις πει «ναι» στο «ευρωσύνταγμα», που αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το ύψιστο δικαίωμα του αφεντικού να προβαίνει σε λοκ - άουτ. Γι' αυτό και καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του βουλευτή, για να μπορεί να ελέγχεται όπως τα εκατομμύρια των θυμάτων της λέσχης. Γιατί έτσι που 'ρθαν τα πράγματα με το βουλευτικό ασυμβίβαστο ποιος θα πάει να γίνει βουλευτής αν δεν έχει εξασφαλίσει σχεδόν εκ γενετής τα γεράματά του; Ισως μόνο ο κομμουνιστής. Αλλά στη λέσχη των ασυμβίβαστων για την ώρα χωράνε λίγοι και σε λίγο θα απαγορεύεται η κάθοδός τους στην πολιτική, γιατί θα είναι ασυμβίβαστη ιδιότητα με τους όρκους πίστης στην τάξη που κυβερνά, έστω προσωρινά, και διαφεντεύει, παγιδεύοντας την πολλαπλάσια σε αριθμό ισχύ και δύναμη εργατική τάξη.

Θεαματική, λοιπόν, ενέργεια η λέσχη των ασυμβίβαστων μπορεί να λέει και να ξελέει και να καταλήγει στο «κόψε το λαιμό σου» και για τον βουλευτή και για τον πολιτευτή και να καμώνεται πως άκουσε μόνο σ' αυτό το θέμα την αριστερά, την οποία έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια, όταν καθιέρωνε το ασυμβίβαστο καπιταλιστικού τύπου. Ετσι, για τον βουλευτή εμφανίστηκε το γιγάντιο βοήθημα των 3.000 ευρώ ως αμαρτία για να εξασφαλίζει κανείς την ψευδαίσθηση ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βρώμικος χωρίς την άδεια του αφεντικού του. Γιατί, άλλωστε, μόνο αυτό, το αφεντικό, στο σύστημα το καπιταλιστικό ενώ τάχαμου δήθεν βαφτίζει προσωρινά τον μη επανεκλεγέντα βουλευτή ως «άνεργο» κρύβει ότι εκλεγμένο τον θέλει να ψηφίζει με καθαρή συνείδηση ότι οι ψηφοφόροι του πρέπει να δουλεύουν ώσπου να πεθάνουν, μέχρι και 13 ώρες την ημέρα τουλάχιστον 65 ώρες τη βδομάδα ή να επιζούν με σύνταξη 300 ευρώ.

Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, μ' έναν πυροβολισμό στον αέρα μπορεί να σου κοπεί το πόδι, αλλά θα φταίει το νέφος που δεν ήταν αρκετό για να τη συγκρατήσει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ηττηθεί η πολιτική τους(2/6/2012)
Μπορούμε να τους ρίξουμε(11/2/2012)
Τροφοδοτούν τη ρουσφετολογία(25/9/2004)
Ναύπλιο(26/1/2003)
Απλήρωτοι οι «ασυμβίβαστοι»(22/6/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org