Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αγωνιζόμαστε ενάντια στους άδικους πολέμους και τις επεμβάσεις

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη, όλων των μαρτύρων - αγωνιστών του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος

Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή, 15 του Μάη, οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών δυνάμεων, που ξεδιπλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Κορυφώνονται με τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό σύνθημα «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό».

Στο κάλεσμα για ένταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει ότι «συνεχίζει τον αταλάντευτο αγώνα και σήμερα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα από την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού». Και υπογραμμίζεται: «60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η 9η του Μάη είναι η μέρα της μεγάλης αυτής νίκης, που μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές, μαζί με όσους ανέλαβαν την υποστήριξή τους, θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορική νίκη, να σκύψουμε το κεφάλι ή να προσαρμοστούμε σ' έναν "καλύτερο ιμπεριαλιστικό κόσμο", να υποταχτούμε στον ιμπεριαλισμό. Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στην υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».


Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία, προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές και τους νέους της Αθήνας, απευθύνει και η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Οπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, όσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (αφετηρία ο Τύμβος στις 8 π.μ.), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (Παλλήνη - Αγ. Παρασκευή - Εθνική Αμυνα - Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της πορείας στις 8 μ.μ.

Το πολιτικό πλαίσιο της πορείας

Το πλαίσιο της Μαραθώνιας Πορείας είναι το εξής:

«Διαδηλώνουμε:

-- Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη "νέα τάξη πραγμάτων".

-- Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.

-- Για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

-- Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, NATO, EE.

-- Για να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.

-- Για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.

-- Για να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς "προστάτες" που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.

Εμπρός, με τους αγωνιζόμενους λαούς

Ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρόγραμμα της πορείας

- 08.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Θα γίνει η τελετή της εκδήλωσης.

- 08.30 Εκκίνηση της πορείας.

- 09.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ: Ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ: Νέα ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ: Στάση, εκδήλωση.

- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ: Στάση, ξεκούραση των οδοιπόρων.

- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ: Εκδήλωση.

- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Τερματισμός της πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα). Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία. Παραδοσιακοί χοροί.

Οδηγίες προς οδοιπόρους της Μαραθώνιας Πορείας

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 15 του Μάη 2005 στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

-- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

-- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

-- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

-- Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.

-- Κατά την έναρξη της πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ από την Οργανωτική Επιτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη(2008-05-08 00:00:00.0)
Αύριο η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2004-05-08 00:00:00.0)
Ενα φιλειρηνικό «ποτάμι» θα ξεχυθεί στους δρόμους του αγώνα(2003-05-14 00:00:00.0)
Χιλιάδες θα πορευτούν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη(2003-05-13 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του «αντιιμπεριαλιστικού μήνα Μάη»(2002-05-14 00:00:00.0)
Ολοι αύριο στον Τύμβο του Μαραθώνα(2000-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ