Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Αλαλούμ με το Κτηματολόγιο

Τα λάθη που σημειώθηκαν από τα μελετητικά γραφεία κατά την καταγραφή των ιδιοκτησιών, καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες καταβάλλοντας... ταρίφα 1.000 ευρώ. Πολλές καταγγελίες και από άλλες περιοχές της χώρας

Το Εθνικό Κτηματολόγιο «καρκινοβατεί», ωστόσο οι πολίτες εξακολουθούν να το... «πληρώνουν»

Eurokinissi

Το Εθνικό Κτηματολόγιο «καρκινοβατεί», ωστόσο οι πολίτες εξακολουθούν να το... «πληρώνουν»
Τα λάθη, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου πληρώνουν οι κάτοικοι της Λευκάδας, καταβάλλοντας ταρίφα 1.000 ευρώ για κάθε υπόθεση που οδηγείται στα δικαστήρια!

Τα ιδιαίτερα σημαντικά και οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Λευκάδα, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων του νησιού στο «Ρ», κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, παρουσιάζονται στις Κοινότητες Τσουκαλάδες, Απόλπαινα και στο Δήμο Σφακιωτών, όπου και τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή η καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας, αστικής και αγροτικής, όλων των νοικοκυριών.

Η καταγραφή στις περιοχές που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, έγινε - κατόπιν ανάθεσης από την «Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ» - σε γνωστό ιδιωτικό μελετητικό γραφείο και σύμφωνα με τις καταγγελίες, δε δόθηκε από αυτό η απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια, ενώ δε γνώριζαν τις ιδιαιτερότητες του νομού. Το αποτέλεσμα της καταγραφής, ήταν να οδηγηθούν οι κάτοικοι των περιοχών σε μια κατάσταση που να αμφισβητείται είτε η πατρογονική περιουσία των κατοίκων, είτε η περιουσία που αποκτήθηκε προγενέστερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι - όπως τονίζουν οι κάτοικοι - τόσο στα εντός οικισμού όσο και στα εκτός οικισμών οικόπεδα - αγροτεμάχια - χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκότοπους οι αποκλίσεις στα γεωμετρικά σχήματα, στη θέση και το εμβαδόν, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, αποκλίνουν από την πραγματικότητα! Κι αυτό, παρόλο ότι έγιναν οι σχετικές ενστάσεις με τη διαδικασία της β' ανάρτησης, χωρίς, όμως, να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες για την τελική μορφή, πριν τη μεταφορά και κατάθεση του σχεδίου της καταγραφής της κτηματογράφησης των περιουσιών στο Υποθηκοφυλακείο.

Το αποτέλεσμα είναι, από τις 15/9/2004, να έχουν σταματήσει όλες οι δικαιοπραξίες, οποιαδήποτε μεταβίβαση, δωρεά, γονική παροχή κλπ, εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης που διαμορφώθηκε από τα λάθη του μελετητή και της τελεσίδικης λανθασμένης μεταγραφής των περιουσιών στο Υποθηκοφυλακείο.

Στις αρχές Μάρτη και κατόπιν προσκλήσεων του Δικηγορικού και Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του νησιού, ήρθε κλιμάκιο της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Το μόνο που έγινε κατανοητό από τους κατοίκους ήταν πως θα γίνουν δίκες για να λυθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη... δικιά τους ευθύνη. Στην παρουσίαση αυτή παραβρέθηκε και ο μελετητής, ο οποίος δήλωσε ότι η κτηματογράφηση των παραπάνω περιοχών έγινε με αεροφωτογραφίες χωρίς να κληθούν οι δικαιούχοι να υποδείξουν τα ακίνητά τους με τα ακριβή όρια.

Οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι «όλες οι εργασίες έγιναν πολύ βιαστικά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προέκυπταν. Το μόνο που συνέβη, όπως φαίνεται - τονίζουν - είναι η κατασπατάληση όλων των χρημάτων που αντιστοιχούσαν στο Κτηματολόγιο».

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι κάτοικοι να παρουσιάζονται σήμερα άκληροι της ιδιοκτησίας πού είτε κληρονόμησαν, είτε απέκτησαν. «Για κάθε διόρθωση που πρέπει να γίνει - τονίζουν - πρέπει να προσφύγουμε στον κτηματολογικό δικαστή, αφού καταφύγουμε σε δικηγόρο και μηχανικό, πράγμα που είναι και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και με κόστος γύρω στα 1.000 ευρώ καθ' υπόθεση».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για να μην επιβαρυνθεί ο κόσμος που δε φταίει σε τίποτα, γιατί δεν ενημερώθηκε σωστά, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν την άρση της καταχώρησης στο Υποθηκοφυλακείο και την αναστολή του νόμου του Κτηματολογίου.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, συνολικά «πνέει τα λοίσθια». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1997 με τη σύσταση της εταιρίας «Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ», βάσει του νόμου 2308/95. Η Α' Φάση (Πιλοτική) του προγράμματος εξελίχθηκε με τεράστια προβλήματα, ενώ στη συνέχεια, - και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, επιβλήθηκε ευρωενωσιακό πρόστιμο ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την υπόθεση. Σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση η ολοκλήρωση του «μεγαλύτερου έργου από τα μεγάλα» - όπως το ονόμασαν οι κυβερνήσεις - ακόμη και για το 2016.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα προγράμματα κτηματογράφησης(2011-11-29 00:00:00.0)
Χαρίζει δάση σε ιδιώτες και καταπατητές(2008-10-04 00:00:00.0)
Καταπάτηση «με το νόμο»...(2008-08-24 00:00:00.0)
Η περιπέτεια του Κτηματολογίου(2008-08-22 00:00:00.0)
Σε ένα χρόνο το πρώτο χαράτσι(2007-04-03 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα...(1998-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ