Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θεωρεί αυτονόητη την επί πληρωμή Εκπαίδευση

Ισχυριζόμενη κυνικά ότι οι εργαζόμενοι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν - και μάλιστα αδρά - για τις σπουδές τους, η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, προσπάθησε να δικαιολογήσει χτες τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που επέβαλε η Διοίκηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΑΕΠ) στους φοιτητές του.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΕΑΠ επέβαλε αυξήσεις 16,6% και 21,4% στα δίδακτρα των διδακτικών ενοτήτων των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών σπουδών αντίστοιχα, τα οποία θα φτάσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές στα 700 και 850 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το κόστος των διδάκτρων για μια διδακτική ενότητα το 2000 έφτανε τα 440 ευρώ, δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια τα δίδακτρα σχεδόν διπλασιάστηκαν. «Δεδομένου ότι το ΕΑΠ απευθύνεται κατά βάση σε εργαζόμενους, το ύψος των διδάκτρων δε θεωρείται με κανέναν τρόπο υπερβολικό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο «μπορούν», αλλά και πρέπει να πληρώνουν για τις σπουδές τους! Δηλαδή, δεν απέχει πολύ η κυβέρνηση από το να υποστηρίξει την επιβολή διδάκτρων για τους εργαζόμενους φοιτητές σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα.

Και χρειάζεται να σημειώσουμε ότι τα δίδακτρα δεν είναι το μοναδικό οικονομικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι φοιτητές, όντας σε ένα κατά τα άλλα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Βιβλία, μετακινήσεις, ακόμα και το κόστος της ενημέρωσής τους για τις ανακοινώσεις του ιδρύματος βαραίνει τους ίδιους, καθώς αναγκάζονται να ενημερώνονται μέσω του internet.

Με άλλα λόγια, το ΕΑΠ είναι ένα πλήρως «ιδιωτικοποιημένο» ίδρυμα, πράγμα που για την κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά δείχνει το δρόμο και στα υπόλοιπα ιδρύματα, αφού η λογική της «ανταποδοτικής» λειτουργίας προωθείται κι επιβραβεύεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ