Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σε ιδιώτες και η ανακύκλωση

Ο τομέας της ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων οδεύει προς επιχειρηματικά «χέρια»

Eurokinissi

Ο τομέας της ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων οδεύει προς επιχειρηματικά «χέρια»
Αλλη μια ένδειξη της έμμεσης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων από τη διοίκηση, προέκυψε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με την πρόθεση της διοίκησης να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Η απόφαση πάρθηκε από την πλειοψηφία και παρά τη θέση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», να αξιοποιηθεί παραγωγικά το ικανό εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Δήμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση θα ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης από το Δήμο, στα οποία θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις εταιρίες, όσες δηλαδή, υπέβαλαν ολοκληρωμένες προτάσεις. Προτάσεις υπέβαλαν ακόμη τέσσερις εταιρίες, ενώ κατέθεσε και η «Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ», η οποία και αποτελεί το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», «αυτή τη διαχείριση μπορεί και πρέπει να την κάνει μόνος του ο Δήμος Αθηναίων, αφού υπάρχει η δυνατότητα από τις υπηρεσίες του». Και τόνισε: «Καμιά διαπραγμάτευση, καμιά εταιρία να μην αναλάβει τις εργασίες ανακύκλωσης».

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος αντί να το αναθέσει σε ιδιώτη θα μπορούσε να εκτελέσει με τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, αφού όλο το επιπλέον κόστος διαχείρισης οφείλει να το καλύψει η ΕΕΑΑ ΑΕ, σύμφωνα με το νόμο 2939/01. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάθεσης θα είναι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει και στους περισσότερους Δήμους όπου, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «οι επιχειρηματικές εταιρίες που πληρώνουν στην ΕΕΑΑ πάνω από 20 εκατ. ευρώ το χρόνο έχουν μεταβιβάσει αυτό το κόστος τους στα προϊόντα, στους εργαζόμενους, μέσα από την αύξηση των τιμών».

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής πρότεινε στη διοίκηση «να μην ανατεθεί κανένα τμήμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες ούτε στην προώθηση πιλοτικών προγραμμάτων που γίνονται, με προοπτική στη συνέχεια το σύνολο της διαχείρισης να πάει στον ιδιώτη».

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη περίπτωση έμμεσης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών στο Δήμο Αθηναίων. Με επιλογές της διοίκησης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που έργα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οι υπηρεσίες, εντούτοις δίνονται σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της υπηρεσίας κηποτεχνίας και πρασίνου. Ακόμη και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθεί το έργο της αποχλόασης 1.000 στρεμμάτων του Δήμου σε ιδιώτες, ενώ το 2003 ιδιωτική εταιρία ανέλαβε έναντι του ποσού των 589.000 ευρώ (περίπου 200 εκατ. ευρώ) το κλάδεμα των δέντρων του Δήμου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ