Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πρόεδρος ο Ταλαμπανί

Προωθητές της... δημοκρατίας

Associated Press

Προωθητές της... δημοκρατίας
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ανάγκη «διαλόγου με τους Ιρακινούς αδελφούς που φέρουν όπλα και μάχονται κατά των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα» επισήμανε ως πρώτη προτεραιότητα ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ. Ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, εκλέχθηκε χτες στην προεδρία της χώρας συγκεντρώνοντας τα 2/3 των ψήφων του «Κοινοβουλίου» κλείνοντας, έτσι, μια μεγάλη περίοδο διαβουλεύσεων. Την ικανοποίησή του για «αυτή τη φάση - ορόσημο στην πορεία του Ιράκ προς τη δημοκρατία» εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ταλαμπανί υπογράμμισε ότι όσοι Ιρακινοί «πιστεύουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ξένων στρατευμάτων είναι προς το συμφέρον του Ιράκ» μπορούν και πρέπει να γίνουν «συνομιλητές» της μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί. Αντίθετα, χαρακτήρισε «εγκληματίες» όσους «ξένους μετέχουν σε οργανώσεις τύπου "Αλ Κάιντα"».

Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός εκλέχτηκε με 227 ψήφους υπέρ ενώ καταμετρήθηκαν και 50 λευκά ψηφοδέλτια. Εκτός από τον ίδιο, εκλέχτηκαν στις θέσεις των δύο αντιπροέδρων της χώρας ο σιίτης Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών, και ο σουνίτης Γκάζι αλ Γιαουάρ, που διατελούσε Πρόεδρος μέχρι τις εκλογές της 30ής Γενάρη.

Η προεδρική τριανδρία, με βάση τη μεταβατική νομοθεσία που καταρτίστηκε υπό κατοχική εποπτεία, θα επιλέξει το νέο πρωθυπουργό, ο οποίος και θα αναλάβει το καθήκον να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του «Κοινοβουλίου». Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που φέρονται να έχουν πετύχει Κούρδοι και σιίτες, θα είναι ο σιίτης Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι.

Την εκλογή του Ταλαμπανί έσπευσε να χαιρετήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην εθνικότητα του νέου Προέδρου του Ιράκ. Ο Γκιούλ χαρακτήρισε τον Ταλαμπανί «έμπειρο πολιτικό που επιθυμεί την ενότητα του Ιράκ» και ευχήθηκε να καταφέρει να τη διατηρήσει και παράλληλα να ενισχύσει «την ιρακινή ταυτότητα». Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι στις 18 και 19 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη διάσκεψη των γειτονικών, στο Ιράκ, χωρών, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με θέμα «την ενίσχυση της βοήθειας προς το Ιράκ».

Επιθέσεις και «λάθη»

Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χτες στη Βαγδάτη σε ενέδρα ανταρτών που είχαν τοποθετήσει βόμβα στην άκρη του δρόμου από όπου περνούσε η αμερικανική περίπολος. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, έξω από τη Μοσούλη, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά δημοσιογράφου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Πρόκειται για τον Ιρακινό εικονολήπτη Αμπντούλ Αμίρ Γιούνις Χουσεΐν, του οποίου την κάμερα, σύμφωνα με την επίσημη κατοχική ανακοίνωση, οι Αμερικανοί στρατιώτες εξέλαβαν ως όπλο.

Τέλος, με βάση ανεπίσημες πληροφορίες ελεύθεροι αφέθηκαν οι 3 Ρουμάνοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί την περασμένη βδομάδα, ενώ η οργάνωση «Ισλαμικός στρατός του Ιράκ» ανακοίνωσε ότι αφήνει ελεύθερους 2 Σουδανούς που κρατούσε ομήρους τον τελευταίο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ