Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Συμφωνία για τερματισμό (;) του εμφύλιου στην Ακτή Ελεφαντοστού

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αποτροπής μίας νέας ανάφλεξης της εμφύλιας σύρραξης, μεταξύ της κυβέρνησης του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο και των ανταρτών των «Νέων Δυνάμεων» του βορρά, έγινε χτες στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής με την υπογραφή εξασέλιδης συμφωνίας 18 σημείων μεταξύ των πρωταγωνιστών της κρίσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοαφρικανικού Προέδρου Τάμπο Μπέκι, που έδρασε ως μεσολαβητής της Αφρικανικής Ενωσης στις συνομιλίες που είχαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην Πρετόρια οι (εμφανείς) πρωταγωνιστές της κρίσης, οι ηγέτες όλων των πλευρών της Ακτής Ελεφαντοστού «δεσμεύτηκαν» για την άμεση και οριστική παύση όλων των εχθροπραξιών σ' όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, στην Πρετόρια συμφωνήθηκε:

-- Αμεσος αφοπλισμός των εμπόλεμων πλευρών και διάλυση των πολιτοφυλακών σ' όλη την επικράτεια της χώρας.

-- Χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των συνομιλιών για την προώθηση συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών (μάλλον τον Οκτώβρη).

-- Νέα συνάντηση μεταξύ των αρχηγών του στρατού και των ανταρτών στην πόλη Μπουάκε (προπύργιο των τελευταίων) στις 14 του μήνα με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ωστόσο, ανεπίλυτο παραμένει ένα από τα ζητήματα που πυροδότησαν, μεταξύ άλλων, την κρίση που ταλανίζει την Ακτή του Ελεφαντοστού τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια: εάν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο ύπατο αξίωμα της χώρας θα έχουν και πολίτες (όπως ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Αλασέν Κουατάρα) που δεν είναι ιθαγενείς «τουλάχιστον δεύτερης γενιάς»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ