Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Φτάνει πλέον η αθώωση του φασισμού

Ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας

Πρώην μέλη των λετονικών Ες-Ες, απολαμβάνουν την... ελευθερία να διαδίδουν τα φασιστικά τους ιδανικά, την ίδια στιγμή που οι αντιφασίστες δέχονται ανελέητο κυνηγητό

Associated Press

Πρώην μέλη των λετονικών Ες-Ες, απολαμβάνουν την... ελευθερία να διαδίδουν τα φασιστικά τους ιδανικά, την ίδια στιγμή που οι αντιφασίστες δέχονται ανελέητο κυνηγητό
«Το τελευταίο διάστημα στη Λετονία, όλο και συχνότερα παρουσιάζονται γεγονότα που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε διαφορετικά παρά μόνο ως επιδίωξη αυτών των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην εξουσία, με κάποιο τρόπο να "ξεπλύνουν" και να δικαιώσουν το φασισμό, αυτή την ανθρωπο-μισητή ιδεολογία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πολιτικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ).

Απροκάλυπτη πλέον η προσπάθειας δικαίωσης των φασιστών

Το ΣΚΛ συνεχίζει στην ανακοίνωσή του απαριθμώντας γεγονότα: «Οι πολλές δημόσιες δηλώσεις των Προέδρων της Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας, σπεκουλάροντας γύρω από την πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, να παραβρεθούν στους γιορτασμούς των 60χρονων της Νίκης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η έκδοση φανερά κατευθυνόμενου βιβλίου για την ιστορία της Λετονίας τον 20ό αιώνα, καθώς επίσης η άδεια για τις φασιστικές και φιλοφασιστικές διαδηλώσεις στις πόλεις Ρίγα και Λιεπάε, συνοδευόμενη από την ανοχή προς την προπαγάνδα των φιλοφασιστικών ιδεών από ορισμένες εκδόσεις, καθώς επίσης οι τοποθετήσεις των επίσημων αρχών της Λετονίας, μας κάνουν να σκεφτούμε πως υπάρχει προσέγγιση αυτών που τα επιτρέπουν όλα αυτά με τη φασιστική ιδεολογία».

Οπως σημειώνεται, σ' αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί «η διάθεση οικονομικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διατήρηση των τάφων των αντρών της φασιστικής λεγεώνας "Βάφεν Ες-Ες" και την ίδια ώρα η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης για την αναστήλωση και τη διατήρηση των μνημείων, των μαζικών τάφων των μαχητών του Κόκκινου Στρατού, των μνημείων των πολεμιστών - αντιφασιστών. Επίσης, η κατάσταση της εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι βετεράνοι του Μεγάλου πατριωτικού πολέμου, οι αντιφασίστες, την ώρα που συνεχώς αυξάνονται οι συντάξεις και τα προνόμια για τους λεγόμενους "εθνικούς αντάρτες", όσους δηλαδή συμμετείχαν σε μεταπολεμικές ληστοσυμμορίες, που πολεμούσαν τη νόμιμη σοβιετική εξουσία. Αυτά αποτελούν μια ακόμη μαρτυρία για την υποστήριξη των πρώην φασιστών σε κρατικό πλέον επίπεδο».

Προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας!

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΚΛ: «Πίσω από όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς, τις προσπάθειες των εθνικιστικών δυνάμεων της χώρας να δώσουν μια άλλη εκτίμηση της ιστορίας του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ρωσία και οι άλλες χώρες της αντιχιτλερικής συμμαχίας ετοιμάζονται να τιμήσουν τα 60χρονα της Νίκης κατά της φασιστικής Γερμανίας.

Το ΣΚΛ επανειλημμένα απαίτησε να σταματήσουν οι προσπάθειες δικαίωσης του φασισμού με οποιοδήποτε πρόσχημα. Το ΣΚΛ κατηγορηματικά καταδίκαζε και καταδικάζει οποιεσδήποτε προσπάθειες ξεπλύματος και δικαίωσης του φασισμού. Απαιτούμε από τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο της Λετονίας, από όλες τις κρατικές δομές της Λετονίας, με κατηγορηματικό τρόπο να σταματήσουν οποιουδήποτε είδους τέτοιων προσπαθειών, όσο ακόμα οι οπαδοί της φαιούς πανούκλας, του φασισμού και της φασιστικής ιδεολογίας δεν προώθησαν τις ρίζες τους σε κάθε στρώμα του πολιτικού συστήματος.

Οχι στο φασισμό! Δε θα επιτρέψουμε να βλαστήσουν οι δηλητηριώδεις σπόροι του φασισμού στην πολύπαθη γη της Λετονίας!».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ