Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει «εποικιστικά» ο Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην επέκταση του εποικισμού Μάαλε Αντουμίμ και να τον συνδέσει με την πόλη της Ιερουσαλήμ εμφανίστηκε, μιλώντας σε επιτροπή της ισραηλινής Βουλής, ο Αριέλ Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στην απόφασή του παρά τις έντονες παλαιστινιακές διαμαρτυρίες αλλά και τη δυσφορία που εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μία μόλις βδομάδα πριν από την επίσκεψή του στο ράντσο του Προέδρου Μπους στο Τέξας.

Εκτός από το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλη μια πληροφορία έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην παλαιστινιακή πλευρά. Οπως έγραψε χτες η εφημερίδα «Χααρέτζ», οι ισραηλινές αρχές φέρονται να έδωσαν άδεια σε ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων να μετατρέψουν σε σκουπιδότοπο την περιοχή Καντουμίμ, κοντά στη Νάμπλους. Με βάση το διεθνές δίκαιο, μια δύναμη κατοχής δεν έχει δικαίωμα να προχωρεί σε επεμβάσεις επί της κατεχόμενης γης, παρά μόνο αν είναι προς όφελος του κατεχόμενου λαού. Η εφημερίδα φιλοξενεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή θα αποτίθενται περίπου 10.000 τόνοι σκουπιδιών (το 1/3 των απορριμμάτων του Ισραήλ), γεγονός που, εκτός όλων των άλλων, προκαλεί ανησυχίες σε ειδικούς ότι θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας ολόκληρης της Δυτικής Οχθης.

Εσωτερικά μέτρα

Ισχυρές δυνάμεις της παλαιστινιακής αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί από το βράδυ του Σαββάτου στα περισσότερα σημεία της Δυτικής Οχθης, μετά την απόφαση του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να κηρύξει τις δυνάμεις ασφαλείας σε «κατάσταση συναγερμού» προκειμένου, όπως είπε, «να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα απειθαρχίας από ενόπλους». Στο πλαίσιο των μέτρων, αποφασίστηκε, επίσης, η συγκρότηση δύο επιτροπών.

Η πρώτη θα ασχοληθεί με τη συλλογή και την εξαγορά των όπλων των μαχητών της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Και η δεύτερη θα αναλάβει το καθήκον να στρατολογήσει τους μαχητές και να τους ενσωματώσει στις διάφορες υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής. Ως προϋπόθεση τίθεται να αποκηρύξουν τον ένοπλο αγώνα. Πάντως, μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος Αμπάς δεν έχει αποσαφηνίσει πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την πιθανότατη άρνηση των μαχητών να καταθέσουν τα όπλα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται συνεχώς οι δολοφονίες Παλαιστινίων(2023-01-20 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς στην Αστάνα(2022-10-14 00:00:00.0)
Αποχωρεί από τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ(2020-05-23 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινή επιδρομή(2018-11-06 00:00:00.0)
Σκληραίνει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων(2018-01-03 00:00:00.0)
Ενταση παρά την εκεχειρία(1996-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ