Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μεγάλη επίθεση στις φυλακές Αμπού Γράιμπ

Από τη χτεσινή έκρηξη στη φυλακή - κολαστήριο

Associated Press

Από τη χτεσινή έκρηξη στη φυλακή - κολαστήριο
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη μεγαλύτερη επίθεσή τους εναντίον κατοχικών στόχων εξαπέλυσαν, το Σάββατο, οι Ιρακινοί αντάρτες. Η επίθεση, που είχε ως στόχο τις διαβόητες φυλακές Αμπού Γράιμπ λίγο έξω από τη Βαγδάτη, σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων της Βουλής.

Τουλάχιστον 42 Αμερικανοί στρατιώτες και 12 κρατούμενοι τραυματίστηκαν ενώ 1 αντάρτης φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της φυλακής Αμπού Γράιμπ. Η επίθεση άρχισε λίγο μετά τη δύση του ηλίου, με την ανατίναξη 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων. Ακολούθησαν πλήγματα με αντιαρματικές ρουκέτες και σημειώθηκε σκληρή μάχη που διήρκησε αρκετές ώρες. Στην περιοχή έσπευσαν, αμέσως, κατοχικές ενισχύσεις. Ωρες αργότερα, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, την ευθύνη για την επίθεση διεκδίκησε η οργάνωση της οποίας φέρεται να ηγείται ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Την ίδια μέρα, στη Χαντίθα από πυρά ενόπλων σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης. Την Κυριακή, στη Μοσούλη από έκρηξη 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων, με διαφορά λίγων λεπτών, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 5. Τη Δευτέρα, στο Μπαϊτζί, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης ενώ ένας ακόμη συνάδελφός του σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων στο Ταλ Αφάρ. Ενας δεύτερος Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση. Χτες, η φυλακή Αμπού Γράιμπ ξανάγινε στόχος επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 άνθρωποι.

«Συμβιβαστικός» Πρόεδρος Βουλής

Στο μεταξύ, ως βήμα εξόδου από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ερμήνευσαν πολλοί αναλυτές την εκλογή προέδρου της Βουλής. Μετά από ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων, σιίτες και κούρδοι φαίνεται ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ανάδειξη του σουνίτη, Χάζεμ αλ Χασάνι, στη θέση του προέδρου της Βουλής. Στόχος είναι να δοθούν και σε σουνίτες ορισμένες, έστω και διακοσμητικές, αλλά σημαντικές θέσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια εθνοτική ή θρησκευτική ρήξη, καθώς οι σουνίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δε συμμετείχαν στις εκλογές.

Ο αλ Χασάνι, που είναι υπουργός Βιομηχανίας στην απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αλάουι, εκλέχτηκε με 215 ψήφους από τους 241 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Κυριακής. Επίσης, ως αντιπρόεδροί του εκλέχτηκαν ο σιίτης Χουσεΐν Χαριστάνι και ο Κούρδος Αρεφ Ταγιούφ, μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Πάντως, δε διευκρινίστηκε πότε αναμένεται να ανακοινωθεί το σχήμα της νέας κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ