Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τέλος για τον πάπα

Associated Press

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε τελικά ο θάνατος του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', κατά κόσμον Κάρολου Βοϊτίλα, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε χτες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή, οπότε έχει προγραμματιστεί να τελεστεί η επικήδειος ακολουθία.

Σήμερα, το Κολέγιο των Καρδιναλίων αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία συνεδρίασης για την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι υποψήφιοι διάδοχοί του είναι αρκετοί, αλλά, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι στην τελική επιλογή θα επικρατήσουν, για ακόμη μια φορά, περισσότερο τα πολιτικά κριτήρια, όπως άλλωστε έγινε - υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές - και με την εκλογή του Κάρολου Βοϊτίλα το 1978.

Ο καρδινάλιος από την Πολωνία θεωρούνταν αουτσάιντερ. Οι λόγοι, όμως, που οδήγησαν στην εκλογή του δεν άργησαν να αποκαλυφθούν. Ο Βοϊτίλα ήταν ο πρώτος πάπας που ταξίδεψε τόσο πολύ ανά τον κόσμο. Παράλληλα αναβάθμισε τις σχέσεις του Βατικανού με τα ΜΜΕ, αλλά και με τη... Μαφία, όπως υποστηρίζουν αρκετά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά ουδέποτε ερευνήθηκαν περαιτέρω, «μυστηριωδώς», και έτσι κατέληξε να είναι ο μακροβιότερος πάπας, με «πλούσιο έργο» στο ενεργητικό του.

Βαθιά αντικομμουνιστής

Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το Γενάρη του 1979, έγινε στο Μεξικό. Εκεί διοργανώθηκε, μετά από δικές του πιέσεις, η Τρίτη Επισκοπική Διάσκεψη της Λατινικής Αμερικής, από το βήμα της οποίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, τάσης στην οποία συμμετείχαν θεολόγοι και ανώτατοι ιεράρχες, που είχαν συνταχθεί ενάντια στις δικτατορίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' θεωρούσε τη Θεολογία της Απελευθέρωσης «δούρειο ίππο για την επικράτηση του κομμουνισμού στη Λατινική Αμερική». Αρκετοί εκπρόσωποι του ρεύματος καθαιρέθηκαν και τέθηκαν υπό διωγμό.

Ενώ εναντιώθηκε ανοιχτά και απροκάλυπτα σε όλα τα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική, αντίθετα διατήρησε στενότατες σχέσεις με δικτάτορες ανά τον κόσμο, όπως τον Πινοτσέτ στη Χιλή, τον Βιδέλα στην Αργεντινή, τον Μάρκος στις Φιλιππίνες.

Στις 7 Ιούλη 1982, όπως αποκάλυψε 10 χρόνια αργότερα το περιοδικό «Τάιμ», ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' συναντήθηκε στη βιβλιοθήκη του Βατικανού με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Ρίγκαν και «συμφώνησαν να αναλάβουν μυστική εκστρατεία για να επιταχύνουν την ανατροπή των κομμουνιστικών χωρών». Το Βατικανό ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες, διαθέτοντας το δίκτυό του για παροχή υποστήριξης κάθε είδους, προς το «Συνδικάτο Αλληλεγγύη», του Λεχ Βαλέσα. Δεν είναι, επίσης, κρυφό ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' «ευνόησε» την απόσχιση της Σλοβενίας, της Κροατίας και εν μέρει και της Βοσνίας. Ταυτόχρονα το προφίλ του «λαϊκού ηγέτη», που καλλιεργήθηκε έντονα, συνέβαλε ώστε η Καθολική Εκκλησία, όπως άλλωστε και στο παρελθόν - τότε με πιο βάρβαρο τρόπο - να παίξει σημαντικό ρόλο στη χειραγώγηση πολλών λαών ανά τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ