Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο δήθεν μονόδρομος

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα ελλείμματα οφείλονται στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στο συντριπτικά μεγάλο μέρος τους. Οι νέοι φόροι είναι αντίθετοι στις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της ΝΔ, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Είχαμε δύο δρόμους: `Η να μην κάνουμε τίποτε και να βουλιάξει ολοκληρωτικά η οικονομία στα χρέη και στα ελλείμματα ή να χαράξουμε πορεία εξυγίανσης της οικονομίας, βάζοντας τα λιγότερα νέα βάρη στο λαό. Αυτά λένε οι κυβερνώντες, τις μέρες αυτές. Και μπορεί να φαίνονται λογικά σε πολλούς, αλλά δεν είναι έτσι. Ακόμη κι αν δε μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές, ακόμη κι αν μείνουμε στο πλαίσιο της δικής τους λογικής, υπάρχει και τρίτος δρόμος. Να πληρώσουν το όποιο κόστος «εξυγίανσης της οικονομίας» οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και γενικότερα η ολιγαρχία του πλούτου.

Στο κάτω κάτω της γραφής, στις δικές τους τσέπες και θησαυροφυλάκια έχουν καταλήξει όλα όσα λείπουν σήμερα από τα κρατικά ταμεία. Αυτοί ωφελήθηκαν από τα μεγάλα ελλείμματα και τις «μαύρες τρύπες». `Η, μήπως, δε γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι τόσα χρόνια τώρα και παρά τους αξιοσημείωτα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -μη αμφισβητούμενους, ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ - έχουν καθηλωθεί σε απαράδεκτα επίπεδα οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις και, γενικότερα, το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων;

Εχουν προβλεφτεί όλα

Αυξημένα κατά 3,1% είναι από χτες τα έτσι κι αλλιώς πανάκριβα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Κι αν θέλετε να μάθετε το γιατί, πέραν της «αύξησης του ΦΠΑ», υπάρχει και το δικαίωμα της γαλλοελληνικής κοινοπραξίας να αυξάνει τις τιμές των διοδίων κατά το δοκούν. Ναι, έτσι ακριβώς. Οταν τις προάλλες ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, η απάντησή του ήταν η εξής: «Η συγκεκριμένη αύξηση είναι μέσα στα πλαίσια των συμβατικών μας δυνατοτήτων». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «είναι στην ευχέρειά μας, σύμφωνα πάντα με τις συμβατικές μας δυνατότητες, για κάθε έτος να προχωρούμε και δύο φορές σε αναπροσαρμογή των διοδίων».

Τα 'χουν προβλέψει όλα οι άνθρωποι και, βέβαια, φρόντισαν να αποτυπωθούν και στις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο. Πάνω απ' όλα τα κέρδη τους. Βάζουν μια αύξηση στις αρχές του χρόνου και εάν, λίγους μήνες πριν τελειώσει το έτος, η πορεία των κερδών τους δεν είναι η αναμενόμενη, έχουν το δικαίωμα να βάλουν και δεύτερη...

Επίκαιρα διδάγματα

Χρόνια τώρα, το ΠΑΜΕ «φωνάζει» ότι οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να περιλαμβάνουν όλα όσα αφορούν στις συνθήκες ζωής και εργασίας των τελευταίων και να καθορίζονται με βάση τις απαιτήσεις των σύγχρονων αναγκών. Η λογική αυτή δε στηρίζεται μόνο στο αδιαμφισβήτητο γεγονός πως είναι υπαρκτός και, μάλιστα, παραγόμενος από τους εργαζόμενους -αλλά καταληστευόμενος από την ολιγαρχία της πλουτοκρατίας και τους κάθε λογής «παρατρεχάμενούς» της- ο αναγκαίος πλούτος για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών. Η ίδια λογική αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πολύχρονη τακτική κυβερνώντων και κεφαλαιοκρατών, να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις στους εργαζόμενους, από τη μια, και, από την άλλη, να αρπάζουν πολλές φορές περισσότερα, «φτιάχνοντας» κατάλληλα τον πληθωρισμό και τα επίσημα στοιχεία, αυξάνοντας πολλαπλάσια τους φόρους των λαϊκών στρωμάτων και ενισχύοντας τα κάθε λογής προνόμια στους κεφαλαιοκράτες, ιδιωτικοποιώντας την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, κλπ. και φορτώνοντας τα αντίστοιχα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κλπ., κλπ.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί πιστεύουμε ότι, τις μέρες αυτές, που το φορολογικό «γιουρούσι» της κυβέρνησης και το νέο κύμα ακρίβειας «δείχνουν τα δόντια τους», είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή, για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και διδάγματα.

Το ξεπούλημα

Τρεις υπεύθυνες δηλώσεις υποχρεώθηκε να υπογράψει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών της Ιορδανίας, έγραψαν τις προάλλες οι εφημερίδες. Με τη μία εξ αυτών διαβεβαίωνε, ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία πώληση ή πολυετή μίσθωση στην πόλη της Ιερουσαλήμ ή στα παλαιστινιακά εδάφη. Και κανένας δε φέρει την παραμικρή ένσταση ή αντίρρηση, αφού η πώληση και η πολυετή μίσθωση (40 και 50 ή περισσότερα χρόνια) έχουν ελάχιστη, αν όχι καμιά διαφορά. Η μόνη ουσιαστική διαφορά, μάλλον, αποτελεί πλεονέκτημα για τον μισθωτή, αφού δεν υποχρεώνεται να καταβάλει τίμημα αγοράς.

Μόνον η κυβέρνηση της χώρας μας κάνει πως δεν καταλαβαίνει τα παραπάνω και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, πως δεν ξεπουλά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά τις «αξιοποιεί», παρ' ότι σχεδιάζει να τις εκχωρήσει - μαζί με πολλές ακόμη διευκολύνσεις - στην επιχειρηματική κερδοσκοπία για 50 έως 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κάνει αυτό ακριβώς, που θέλουν και απαιτούν τα μεγάλα συμφέροντα. Τα τελευταία δεν έχουν καμιά διάθεση να πληρώσουν το όποιο τίμημα αγοράς. Πόσο μάλλον, όταν μπορούν να εκμεταλλεύονται τζάμπα τις εγκαταστάσεις και τους γύρω χώρους για τόσες δεκαετίες...

Οι ΝΑΤΟικοί και η «ελευθερία» τους

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση, θα μπορούσε να είναι ένα καλό ανέκδοτο. Ο Τζορτζ Μπους (τζούνιορ) και η Κοντολίζα Ράις δηλώνουν ότι τίθενται επικεφαλής παγκόσμιας «σταυροφορίας» για την αποκατάσταση της ελευθερίας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας σ' όλο τον κόσμο..!

Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οι χώρες και οι λαοί που επιμένουν να έχουν άλλη άποψη θα «απελευθερωθούν» και θα «εκδημοκρατιστούν» με το στανιό.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η δημοκρατία και η ελευθερία γίνονται άλλοθι για επεμβάσεις και κατοχές. Ούτε είναι πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν να «ελευθερώσουν» τον κόσμο, με τις γνωστές συνέπειες. Και δεν είναι μόνες τους αφού στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η ΕΕ, ενώ τη συνδρομή της θα δώσει και η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Στη φιλολογία της εξαγώγιμης «δημοκρατίας» ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες μέρες και η συντονισμένη επιχείρηση της «αγιοποίησης» του πάπα Ιωάννη - Παύλου του Β΄. Τον οποίο παρουσιάζουν ως υπέρμαχο της ελευθερίας και ανυποχώρητο αντίπαλο της κοινωνικής αδικίας.

Θα χρειάζονταν πολλοί τόμοι για να απαριθμήσει κανείς τα επιτεύγματα της «ιμπεριαλιστικής ελευθερίας» και της «ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας» τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό.

Αλήθεια, ποια «ελευθερία» θα εξαγάγουν οι Μπους και Ράις αλλά και οι ευρωενωσιακοί ιμπεριαλιστές; Την «ελευθερία» του Γκουαντανάμο και των φυλακών του Αμπού Γράιμπ; Τη «δημοκρατία» που απολαμβάνουν τα 36 εκατομμύρια των φτωχών, μέσα στις ΗΠΑ; Μήπως τη «δημοκρατία» που απολαμβάνουν οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι αν και μειοψηφία στον πληθυσμό έχουν το «προνόμιο» του 50% της φτώχειας; `Η μήπως τη δημοκρατία των όπλων που επέβαλαν στα Βαλκάνια και επιβάλλουν σήμερα στο Ιράκ;

Οσο για τον πάπα Ιωάννη - Παύλο τον Β΄, είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια να προβληθεί ως συμβολή του στην υπεράσπιση της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας» η αντικομμουνιστική του σταυροφορία και η στράτευσή του κατά του σοσιαλισμού και στην επιχείρηση ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Την ίδια στιγμή, οι «αγιογράφοι» θέλουν να σβήσουν από το βιογραφικό του πάπα το γεγονός ότι ο ίδιος καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δράση κάποιων καθολικών κληρικών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά των δικτατορικών αμερικανόπνευστων καθεστώτων και υπέρ των απελευθερωτικών κινημάτων...

Είναι προφανές ότι οι σύγχρονοι «σταυροφόροι» όταν μιλούν για ελευθερία και δημοκρατία, εννοούν την «ελευθερία» της κίνησης των κεφαλαίων, την «ελευθερία» της ανασφάλιστης εργασίας, της φτώχειας, της ανεργίας, των «τρομονόμων», των στρατιωτικών επεμβάσεων, την «ελευθερία» των κερδών του κεφαλαίου. Εννοούν τη «δημοκρατία» μιας εκατοντάδας μεγιστάνων να συγκεντρώνουν στα χέρια τους πλούτο ίσο με το συνολικό πλούτο της Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας.

Και όταν οι λαοί ακούν τον Μπους και την Ράις να υπόσχονται ελευθερία και δημοκρατία δικαιολογημένα μπορούν να αναρωτιούνται: Πώς θα απελευθερωθούμε από τους «απελευθερωτές»;


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα επικίνδυνα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Τις ΗΠΑ θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη οι περισσότεροι στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ θεωρούνται η Νο 1 απειλή και για την ίδια την Τουρκία.

Προφανώς, και στη μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο κόσμος καταλαβαίνει τι του γίνεται. Τουλάχιστον, για τα «χοντρά» ζητήματα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, και στη μια, και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η προσάρτηση στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές.

Οσο για το ίδιο το Αιγαίο ...παραμένει μια θάλασσα, όπου τα αμερικανικά αεροσκάφη και πλοία μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να κάνουν ό,τι θέλουν, διατηρώντας ανοιχτές εστίες πολέμου στα Βαλκάνια, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ...δύσκολος ο στόχος, που έθεσε χτες, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του: Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμο να κυβερνήσει στις επόμενες εκλογές.

Με δεδομένο ότι ...ακόμη και αν τις κερδίσει δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στη διακυβέρνηση που ήδη κάνει η ΝΔ (μια και όλα θα ...συνεχιστούν), ο πρόεδρος εμπνέει τα στελέχη του, ζητώντας τους να ...περιμένουν φιλοσοφώντας.

Αντε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να φωνάζουν για την απογραφή και ενίοτε να εκμεταλλεύονται όποια κυβερνητική γκάφα προκύψει, μια και οι κυβερνώντες είναι επιρρεπείς σε κάτι τέτοια.

ΟΧΙ ΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ καμιά αμφιβολία, αλλά η ...«λειτουργία της ελεύθερης αγοράς» δίνει τα δείγματά της με αυξήσεις που ξεπερνούν το 15% και σε ορισμένες περιπτώσεις το 20% μετά τους νέους συντελεστές ΦΠΑ.

Τα συναρμόδια υπουργεία μας δηλώνουν ότι εντατικοποιούν τους ελέγχους, όμως είναι γνωστό πως όποιος σπέρνει ανέμους ...θερίζει θύελλες. Οσο για τον καταναλωτή, βρίσκεται ακριβώς στο ...μάτι του κυκλώνα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάπτυξη για ποιους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπόλικη είναι η περί την οικονομία φιλολογία, τις μέρες αυτές, με αφορμή τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Και, βέβαια, μια από τις λέξεις - κλειδιά είναι αυτή της «ανάπτυξης». Υποτίθεται πως όλα όσα κάνει η κυβέρνηση έχουν ως πρώτο τους στόχο την ανάπτυξη. Και εφόσον αυτός επιτευχθεί, τότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα μεγαλώσει η συνολική «πίτα» του παραγόμενου πλούτου και, επομένως, θα περισσέψουν μερικά κομμάτια και για τους εργαζόμενους, κλπ., κλπ. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής φιλολογούντες αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στο εξής αδιαμφισβήτητο γεγονός: Αρκετά χρόνια τώρα σημειώνονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης -πολλαπλάσιοι του μέσου όρου της ευρωένωσης και αρκετά μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους σήμερα για φέτος και τα επόμενα χρόνια- αλλά κανένα από τα προαναφερόμενα λαϊκά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκε. Το αντίθετο, χειροτέρευσε η κατάστασή τους.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί αποτελούν επιπλέον αποδείξεις ότι οι πραγματικές λέξεις - κλειδιά για τα όποια οικονομικά προβλήματα δεν είναι η «ανάπτυξη», αλλά «ανάπτυξη για ποιους;». Οσο εφαρμόζονται πολιτικές ανάπτυξης των κερδών της ολιγαρχίας, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πορεύονται με το κάθε φέτος και χειρότερα...

Ορφανός, ψευδόμενος

Μία από τις υποσχέσεις που έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα χρηματοδοτούσε, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων, ώστε να μπορούν να αθλούνται όσοι το επιθυμούν - και κυρίως τα άτομα με ειδικές ανάγκες - ενώ θα πληρώνονται, εγκαίρως και κανονικά, οι γυμναστές που απασχολούνται σ' αυτά. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν, γρήγορα, στους γυμναστές τα χρήματα που τους οφείλονται για την εργασία που πρόσφεραν τα τρία προηγούμενα χρόνια χωρίς να πληρώνονται, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, έκανε κριτική στον προκάτοχό του, Γ. Λιάνη, ο οποίος, πριν τις εκλογές, είχε δώσει τις ίδιες υποσχέσεις, αλλά δεν τις τήρησε.

Ομως, ο Γ. Ορφανός αποδείχτηκε ένας ακόμα ψευδόμενος υφυπουργός, καθώς - όσον, τουλάχιστον, αφορά στο Δήμο Λάρισας, που έχουμε υπόψη μας - ούτε όλα τα χρωστούμενα δόθηκαν, ούτε και πληρώνονται κανονικά οι γυμναστές που δουλεύουν στα νέα προγράμματα. Βεβαίως, ευθύνη έχει και ο προϊστάμενός του, υπουργός Πολιτισμού και πρωθυπουργός, ο οποίος είτε γνωρίζει και εγκρίνει, ή αγνοεί και δεν ενδιαφέρεται.

Παραγραφή = διάχυση

Οι εξελίξεις στο Κόσσοβο και τα Βαλκάνια ήταν το θέμα χτεσινής ημερίδας του ΣΥΝ. Μίλησαν πολλοί και διάφοροι, ανάμεσά τους και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρθηκε στις «φιλάνθρωπες» και «αναπτυξιακές» δράσεις της τελευταίας. Ενας εκ των ειδικών, προσπαθώντας να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για τη σύγκρουση, ο ιμπεριαλισμός ή οι τοπικές ηγεσίες, απεφάνθη πως ευθύνονται και οι δύο, αν όχι αποκλειστικά οι τοπικές ηγεσίες, καθώς αμέσως μετά συμπλήρωσε με νόημα: «Ποιος έκανε τη χούντα στην Ελλάδα, εμείς ή οι Αμερικάνοι; Εμείς».

Τη λογική του επιμερισμού ίσων ευθυνών ανάμεσα σε θύματα και θύτες φαίνεται, όμως, να υιοθετεί και η ηγεσία του ΣΥΝ, όπως φάνηκε από την ομιλία του Αλ. Αλαβάνου, όπου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε: «Δυστυχώς, στη γιουγκοσλαβική τραγωδία βρήκαν την έκφρασή τους σ' ένα καταστροφικό μείγμα η επιδίωξη της μόνης, μετά το 1991, υπερδύναμης για τη λεγόμενη "νέα παγκόσμια τάξη", η αδυναμία, αλλά και η συνενοχή της Ευρώπης, μαζί με τα εθνικιστικά μίση και τον εγκληματικό μεγαλοϊδεατισμό ντόπιων ηγεσιών». Ποιος και γιατί υποδαύλισε εθνικιστικά μίση ανάμεσα σε λαούς, που εκατοντάδες χρόνια συμβίωναν αρμονικά; Ποιος, τελικά, είναι υπόλογος για την τραγωδία και το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και ποιος θα ευθύνεται για ό,τι συμβεί στο μέλλον; Ολοι και κανένας, κατά τον ΣΥΝ. Η διάχυση ευθυνών, τελικά, οδηγεί στην παραγραφή τους και με τη σφραγίδα της «ανανεωτικής αριστεράς»...

Το πόρισμα

Πριν από ένα χρόνο, ο Τζ. Μπους όρισε μια επιτροπή, για να διερευνήσει τις πληροφορίες, που διέθεταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πριν από την εισβολή στο Ιράκ, για τα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται πως διέθετε ο Σ. Χουσεΐν. Η επιτροπή αυτή, λοιπόν, αφού για ένα χρόνο ερευνούσε τα σχετικά στοιχεία, έδωσε τις προάλλες το πόρισμά της στον Αμερικανό Πρόεδρο. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, «οι περισσότερες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ήταν παντελώς λανθασμένες». Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση Μπους «απαλλάσσεται από την κατηγορία» ότι πίεσε τη ΣΙΑ να παρουσιάσει χαλκευμένες πληροφορίες και να διογκώσει τους ανύπαρκτους κινδύνους, προκειμένου η πρώτη να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Οι μυστικές υπηρεσίες -σημειώνει το πόρισμα- δεν παραποίησαν στοιχεία. Οι παντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις τους οφείλονται «στην αποτυχία τους να καταλάβουν πόσα από τα συμπεράσματά τους στηρίχτηκαν σε υποθέσεις, αντί σε αξιόπιστα στοιχεία»..!

Εάν έχετε την εντύπωση ότι κοροϊδεύουν κατάμουτρα, πρώτα και κύρια, τον αμερικανικό λαό και κατόπιν τους λαούς όλου του κόσμου, δεν κάνετε λάθος. Οπως έχετε δίκιο, εάν αναλογίζεστε πόσο μεγάλο κίνδυνο για όλον τον πλανήτη αποτελούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου και οι κάθε λογής «παρατρεχάμενοί» τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στάχτη στα μάτια

Μόνον υποκριτές και ύποπτοι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι, από τους εμπλεκόμενους, παριστάνουν τους έκπληκτους, μπροστά στις νέες παρτίδες ακατάλληλων προϊόντων που εντοπίστηκαν στην αγορά. Το σύστημα ...λειτουργεί ρολόι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και όπως ακριβώς θα συνεχίζει να συμβαίνει και στο μέλλον, στο βαθμό που δεν αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Οταν το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προσπάθειες για ζώα, που πολύ γρήγορα θα παράγουν αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος και θα βγάζουν πολύ περισσότερο γάλα, τότε έχουμε «τρελές αγελάδες» και σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Η αδιαφορία για την ποιότητα της τροφής των πουλερικών γεμίζει τις αγορές με διοξίνες και ό,τι ακόμα μπορεί να φανταστεί κανείς. Οταν η κάθε ΦΑΓΕ αναζητά τρόπους να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη διατηρησιμότητα των προϊόντων της, τότε στα ράφια εμφανίζονται μουχλιασμένα γιαούρτια. Στο βαθμό που οι εταιρίες πιέζουν τους μελισσοκόμους για όλο και πιο μεγάλη παραγωγή, τότε το σπουδαίο αυτό προϊόν σερβίρεται με κηροσκωρίνη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η παγκοσμιοποιημένη αγορά κατακλύστηκε από τα μεταλλαγμένα, επειδή κάποιες πολυεθνικές αντικαθιστούν τους σπόρους, που χιλιάδες χρόνια παράγουν οι αγρότες δουλεύοντας τη γη, με προϊόντα της Βιοτεχνολογίας και με την εξολόθρευση των αγροτών.

Δε χρειάζεται και πολύ ψάξιμο. Πίσω από κάθε σκάνδαλο που γίνεται γνωστό, πάντα κρύβεται η ακόρεστη επιδίωξη των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη. Η απόσπαση του κέρδους, οι συστηματικές προσπάθειες για τη συνεχή αύξησή του, είναι μια διαδικασία, που, από τη φύση της, δεν μπορεί να σταματήσει ούτε καν μπροστά σε ενέργειες που είναι εγκληματικές σε βάρος της δημόσιας υγείας. Γι' αυτό ακριβώς και αναλύοντας την ουσία των διατροφικών σκανδάλων, το ΚΚΕ, στη χτεσινή του ανακοίνωση, σημειώνει ότι «από τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί στόχο και κριτήριο της παραγωγής των προϊόντων και των τροφίμων, φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

Καθόλου τυχαία, ένα από τα μέτωπα που επιδιώχτηκε να διευθετηθεί, στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων και της ΕΕ, ήταν και αυτό που αφορά στις συνθήκες και τους όρους διακίνησης των τροφίμων στην αγορά. Οι εδώ κυβερνώντες -μέχρι πέρσι του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ- επέλεξαν να μεταφέρουν στη χώρα ό,τι υποτίθεται θα θεσπιζόταν σε επίπεδο ΕΕ. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια δημιουργήθηκε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος -όπως περίτρανα αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες- είναι ένας φορέας που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μόνον όταν κάποιες καταγγελίες αποκτούν μαζικό χαρακτήρα, ενώ οι πρωτοβουλίες αυτές αποβλέπουν στη ...συνεννόηση με τις επιχειρήσεις που ενέχονται σε περιπτώσεις ακατάλληλων προϊόντων.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι, στο βαθμό που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ασκούμενης πολιτικής εξακολουθούν να παραμένουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οι όποιοι έλεγχοι διαφημίζεται ότι γίνονται στα προϊόντα, είναι έλεγχοι και διαδικασίες που διεξάγονται με βάση τους όρους και τους κανόνες που ορίζουν οι ίδιες οι πολυεθνικές, ενώ οι διάφοροι ΕΦΕΤ είναι η ...στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, που, ως καταναλωτές, είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι και έρμαια των σκοτεινών σχεδίων του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ