Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αποχωρεί από τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ

Ενώ ο Ισραηλινός επιτετραμμένος στην Αγκυρα αποκαλύπτει πως έχουν αρχίσει κινήσεις για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για πιθανή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων παλαιστινιακών εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης μέσα στο καλοκαίρι ανεβάζουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και τις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία την περασμένη Τρίτη αποφάσισε την αποχώρησή της από τις Συμφωνίες του Οσλο, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του δικτύου «Arab48 News», η απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής μπήκε άμεσα σε εφαρμογή: Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερο στέλεχος της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), ανακοίνωσε ότι καταρχάς διακόπηκε η συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τη CIA αμέσως μετά την ομιλία Αμπάς, στις αρχές της βδομάδας, σε έκτακτη σύνοδο Παλαιστινίων αξιωματούχων στη Ραμάλα. Αργότερα, το πρωί της Παρασκευής, αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως αποχώρησαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας από το Αμπού Ντις (κοντά στην Ιερουσαλήμ).

Παράλληλα, ο Ιορδανός πρωθυπουργός Ομάρ Ραζάζ προειδοποίησε ότι το Αμμάν θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ αν το τελευταίο υλοποιήσει το σχέδιο προσάρτησης μεγάλου τμήματος της Δυτικής Οχθης.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την Παρασκευή ανησυχία στον πρώην διοικητή του ισραηλινού στρατού, στρατηγό Γκάντι Σάμνι, ο οποίος τόνισε πως χωρίς τη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή «υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης ένοπλων επιχειρήσεων και τριβών που μπορούν να επιδεινωθούν». Προέβλεψε ως πιθανή την ανάπτυξη ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε περιοχές της Δυτικής Οχθης που μέχρι σήμερα φρουρούνταν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις.

Επίσης την Παρασκευή, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ, ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση «καρκίνωμα για όλη την περιοχή» και διακήρυξε ότι είναι «ισλαμικό καθήκον η απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Το ίδιο διάστημα, αίσθηση προκάλεσε άρθρο του Ισραηλινού διπλωματικού επιτετραμμένου στην Αγκυρα Ρόι Γκιλάντ στην τουρκική εφημερίδα «Ηalimiz». Ο Γκιλάντ επιβεβαίωσε πως έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, με πιθανά πεδία σύγκλισης το Ιντλίμπ της Συρίας, την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα Ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή τη συγκρότηση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου - Γκαντς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την επικίνδυνη πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων(2020-12-11 00:00:00.0)
«Ξεπάγωμα» της συνεργασίας με το Ισραήλ(2020-11-18 00:00:00.0)
Συμφωνία μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης με αναφορά στο Παλαιστινιακό(2020-08-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απάνθρωπη πολιτική του Ισραήλ(2020-06-30 00:00:00.0)
Εντονες αραβικές αντιδράσεις για τα σχέδια προσάρτησης(2020-06-04 00:00:00.0)
Αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ(2020-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ