Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Ετήσια συνεδρίαση της Βουλής

Μετά από χρόνια δεν ορίζεται στόχος για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ

Αρχισε το πρωί της Παρασκευής η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας (Βουλή), με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών εξαιτίας της πανδημίας και με φόντο τη μεγάλη όξυνση του ανταγωνισμού ειδικά με τις ΗΠΑ, που εκφράζεται σε όλο και περισσότερα μέτωπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ζανγκ Γεσούι, απαντώντας στις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας (για την ευθύνη που της αποδίδουν για την πανδημία), τόνισε ότι «αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση λαμβάνοντας αντίμετρα». Ο Ζανγκ πρόσθεσε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων».

Οσον αφορά την ίδια τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτείνει συγκεκριμένο στόχο ως προς το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» που προκαλούν η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο. «Το ότι δεν ορίζουμε συγκεκριμένο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει σε όλους μας να επικεντρωθούμε στην εξασφάλιση της σταθερότητας», ισχυρίστηκε ο Λι, συμπληρώνοντας ότι «η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ορισμένους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν» λόγω της πανδημίας και του αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία. Ανέφερε πάντως ότι για το έλλειμμα την επόμενη χρονιά ο στόχος θα είναι να φθάσει στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2019 ήταν 2,8%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις δημόσιες δαπάνες που θα γίνουν στο όνομα της «τόνωσης της οικονομίας». Θυμίζουμε ότι το πρώτο 3μηνο του 2020 η κινεζική οικονομία εμφάνισε συρρίκνωση κατά 6,8% (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019), για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Επίσης, ο Λι ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι φόροι για τις εταιρείες, με στόχο τη μείωση της «εταιρικής επιβάρυνσης» πάνω από 2,5 τρισ. γιουάν, αλλά και την επιτάχυνση της χρηματοπιστωτικής υποστήριξης για «σταθερές επιχειρηματικές δραστηριότητες». Οσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση είναι να αυξηθούν κατά 6,6% το 2020 (πέρυσι η αύξηση ήταν 7,5%) φτάνοντας τα 1,268 τρισ. γιουάν (163 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί σχέδιο που κατατέθηκε για το Χονγκ Κονγκ, για ένα «νέο νομικό πλαίσιο και μηχανισμό διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας», όπως παρουσιάστηκε, με άξονες όπως η «διατήρηση και βελτίωση της αρχής "μία χώρα - δύο συστήματα"», η «αποφασιστική εναντίωση σε κάθε εξωτερική ανάμειξη», η «σθεναρή διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας» κ.τ.λ., τους οποίους πολλοί ερμηνεύουν ως σχέδια περαιτέρω αποδυνάμωσης της αυτονομίας του. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «πολύ σθεναρά».

Αντίστοιχες επισημάνσεις έγιναν από κινεζικής πλευράς και για την Ταϊβάν, την ανάγκη αντιμετώπισης των «αυτονομιστικών δυνάμεων», «κάθε είδους εξωτερικής επέμβασης» κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ