Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προχωράει στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Το κινεζικό Ναυτικό χτίζει μια τεράστια βάση στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, που μοιάζει πολύ με το Σινικό Τείχος της Κίνας», αναφέρει το περιοδικό «Forbes».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η βάση έχει σχεδιαστεί για να είναι δύσκολο έως αδύνατο να παραβιαστεί, και με μια ετοιμότητα που υπάρχει μόνο σε εμπόλεμες ζώνες. Η Κίνα άρχισε να χτίζει τον εξωτερικό τοίχο της βάσης στις αρχές του 2016 και την ολοκλήρωσε την άνοιξη του 2017. Από τότε, η κατασκευή της βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη». Πρόκειται για την πρώτη υπερπόντια βάση της μέχρι σήμερα, με την αιτιολόγηση ότι η βάση θα ανεφοδιάζει τα κινεζικά πλοία όταν συνοδεύουν πλοία στον κόλπο του Αντεν και στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, και όταν εκτελούν «ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές» αποστολές, επιχειρήσεις διάσωσης και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

Στο Τζιμπουτί, των μόλις 23.000 τ. χλμ., εξαιτίας της σημαντικής γεωστρατηγικής του θέσης έχουν βάσεις οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, ενώ έχουν ενδιαφερθεί να εγκαταστήσουν δικές τους η Ινδία, η Τουρκία και η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org