Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυσοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές για τους μηχανικούς

Εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Η απαξίωση της επιστήμης και του επαγγέλματος του μηχανικού σήμερα στη χώρα, καθώς και η αναγκαιότητα συντονισμένου αγώνα του κλάδου των μηχανικών με τους άλλους εργαζόμενους απασχόλησαν τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το μεσημέρι η Πανσπουδαστική ΚΣ, με θέμα την επαγγελματική προοπτική των μηχανικών μετά το πτυχίο.

Ο Χ. Σιδηρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδας, παρουσίασε στοιχεία έρευνας του ΤΕΕ, που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των μηχανικών δουλεύουν με εξαρτημένη μορφή εργασίας σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας ότι στις δυο τελευταίες δεκαετίες έχει τροποποιηθεί η μορφή απασχόλησής τους, με τη μισθωτή υπαλληλική σχέση εργασίας στην τυπική και άτυπη μορφή της (με δελτία παροχής υπηρεσιών) να κυριαρχεί. Συμβαδίζει με αλλαγές, όπως είπε, στο περιεχόμενο εργασίας και στο κοινωνικό προφίλ, ενώ οι μισθοί δεν ακολουθούν την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά συμπιέζεται προς τα κάτω το κόστος της εργατικής δύναμης. Η εργασία εντατικοποιείται και επιμηκύνεται ο χρόνος εργασίας.

Ο Γ. Κατσιάβαλος, καθηγητής Μηχανικών Μετάλλων και γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι η μερική απασχόληση, η υποαπασχόληση και η αμοιβή με δελτία παροχής υπηρεσιών είναι οι συνθήκες εργασίας των μηχανικών, ενώ αυξάνεται και η ανεργία στον κλάδο. Αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην κοινωνική ασφάλιση των μηχανικών, όπου υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι μονοσυνταξιούχοι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και οι διπλοσυνταξιούχοι που εργάζονται στο δημόσιο (σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ και συμπληρωματική του δημόσιου φορέα). Οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους είναι, όπως σημείωσε, κατά μιάμιση φορά χαμηλότερες από το μέσο όρο των ασφαλιστικών κλάδων στην Ελλάδα.

Ενώ ο Μ. Καντιδάκης, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε κυρίως στη σχέση των σπουδών με τις προοπτικές του επαγγέλματος. Σημείωσε σχετικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 100.000 μηχανικοί, υπάρχει ανεργία και πως δεν είναι καθόλου ευοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές στους κλάδους όπου απασχολούνται σήμερα οι μηχανικοί. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, οι τρεις κλάδοι είναι ο Κατασκευαστικός (το 50% των μηχανικών), η Μεταποιητική Βιομηχανία και η Δημόσια Διοίκηση (το 31,8%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ