Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ενημέρωση του λαού εξαρτάται από την ιδιοκτησία κάθε ΜΜΕ

Αυτό το πρόβλημα δεν το έλυσε ο νόμος της κυβέρνησης, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας όμως ότι η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα τέτοιων επεμβάσεων

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με το «βασικό μέτοχο», για το αν το πρόβλημα αφορά στο άρθρο 14, το νόμο της κυβέρνηση ή τη στάση της ΕΕ απέναντι σ' αυτόν. Απάντησε επ' αυτού:

«Νομίζω ότι το πρόβλημα που έχει σήμερα ο ελληνικός λαός είναι ένα πρόβλημα παντελούς σχεδόν έλλειψης αντικειμενικής και ισότιμης πληροφόρησης. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή η ενημέρωση που έχει ο ελληνικός λαός είναι ανάλογα με την ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Επομένως, ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση δεν το έλυσε αυτό το θέμα. Ούτε το πρόβλημα της συγκέντρωσης σε λίγα χέρια έλυσε. Απλώς έκανε μια ανακατανομή τράπουλας. Ούτε τη συγκέντρωση ούτε την αντικειμενική πληροφόρηση, όσο γίνεται μέσα στις σημερινές συνθήκες. Αυτό είναι λοιπόν το πρόβλημά μας.

Εμείς, όπως ξέρετε, δε συμφωνήσαμε με τη γενική φιλοσοφία του βασικού μετόχου. Υπήρχαν ορισμένα επιμέρους άρθρα τα οποία διόρθωναν μια κατάσταση, αλλά συνολικά δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Αυτό όμως είναι άλλο πράγμα και άλλο είναι να δεχτούμε ότι η ΕΕ μπορεί να "διορθώνει" και να έχει δικαίωμα να επιβάλλει τις δικές της τοποθετήσεις.

Και δε συμφωνούμε επίσης και με τη στάση της κυβέρνησης, η οποία, ενώ από τη μια μεριά θέλει να υπερασπίσει αυτό το νόμο, από την άλλη υποβιβάζει εντελώς τα επιχειρήματά της, λέγοντας τα εξής: "η ΕΕ δε μας πιέζει σε τίποτα, είναι θέμα νομικής ερμηνείας του Συντάγματος ή της κοινοτικής νομοθεσίας". Δεν είναι νομικής ερμηνείας.

Η κυβέρνηση τι έκανε; Σε ένα πεδίο βάζει εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει μέσα ενημέρωσης ή αν έχει μέσα ενημέρωσης να μην παίρνει δημόσια έργα, πράγμα το οποίο όντως αντίκειται στην ελευθερία κίνησης κεφαλαίων της ΕΕ.

Αντί λοιπόν να δώσει τη μάχη και ναι πει ότι "εγώ κύριοι έτσι το θέτω το θέμα", κάθεται και λέει ότι "είναι διαφορά νομικής ερμηνείας". Ετσι θα τη χάσει την υπόθεση.

Και από κει και πέρα βεβαίως υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως ξέρουμε έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο να βγει στην επιφάνεια αυτό το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μου πείτε, η ΕΕ δεν έχει τους δικούς της μηχανισμούς; Εχει. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ εδώ που τα λέμε δούλεψε αόκνως γι' αυτό το θέμα. "Σκοτώθηκε".

Με τι να ασχοληθεί το ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου; Αν είναι δυνατόν να ασχοληθεί με αυτό. 'Η μήπως θα ασχοληθεί με την απόφαση του Ελσίνκι και της Μαδρίτης που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές ή με το Σχέδιο Ανάν αν θα εφαρμοστεί; Να εφαρμοστεί θέλει. Με αυτά ασχολείται το ΠΑΣΟΚ, με το να βρίσκει πού υπάρχουν διαφορές στην κοινοτική νομοθεσία και στην ελληνική. Είναι ένα εύκολο πεδίο να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ