Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθημερινές αποδείξεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι μεν του ΠΑΣΟΚ κλαίνε και οδύρονται, για το ρεζιλίκι και τις ταπεινώσεις, που υφίσταται η χώρα στις Βρυξέλλες και ισχυρίζονται, σε όλους τους τόνους, ότι είχαν δίκιο, για τη μη συμβατότητα του νόμου «περί βασικού μετόχου» με το ευρωενωσιακό Δίκαιο. Οι δε της ΝΔ -αν αφαιρεθούν κάποιοι λεονταρισμοί, περί υπεράσπισης του Συντάγματος, για εγχώρια κατανάλωση- ρίχνουν τις ευθύνες στους πρώτους, αφού, επί δικής τους διακυβέρνησης, αναθεωρήθηκε και ψηφίστηκε το Σύνταγμα και το σχετικό άρθρο 14 (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και, ακόμη, επειδή προτίμησαν να μην ασχοληθούν με τις επανειλημμένες και ανάλογες παρατηρήσεις της Κομισιόν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας τη συγκεκριμένη «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση. Κατά τ' άλλα, όμως, στο παραμικρό δεν αμφισβητούν τον ευρωενωσιακό εγκλωβισμό της χώρας.

Με δυο λόγια και, πέρα από τον πληθωρισμό των τρεχόντων και ανούσιων δικομματικών διαξιφισμών, τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ δίνουν τις μέρες αυτές πάμπολλες και καθημερινές αποδείξεις της ακλόνητης προσήλωσης και της απαρασάλευτης πίστης τους στους ευρωενωσιακούς κανόνες και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο ...ιερό και ...απαραβίαστο δικαίωμα της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. Κατά τ' άλλα, εκπροσωπούν τα συμφέροντα του λαού και της χώρας...

Υπουργός «χορηγός»...

Στις 2/3/2005 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραψε μια απόφαση, η οποία ξεκινάει ως εξής: «1. Εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης ποσού 57.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, συνολικού Προϋπ/σμού 200.000 ευρώ για τη συμμετοχή του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με δικό του περίπτερο στη Διεθνή Εμπορική Εκθεση "DIANA 2005" η οποία θα πραγματοποιηθεί από 31/3 - 3/4/2005 στον Εκθεσιακό χώρο MEC Παιανίας και την αποκλειστική διοργάνωσή της έχει αναλάβει η ΑΝΩΣΗ ΑΕ του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ».

Με άλλα λόγια, την έκθεση αυτή οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το ένθετο περιοδικό «Κυνήγι» της εφημερίδας «Εθνος», που ως γνωστόν μαζί με την ΑΝΩΣΗ ΑΕ και τον όμιλο ΠΗΓΑΣΟΣ ανήκουν στο συγκρότημα Μπόμπολα. Κι όπως λέγεται από γνωρίζοντες τα πράγματα, τα προηγούμενα χρόνια από τους υπουργούς Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ δινόταν αντίστοιχα από 15.000 έως 45.000 ευρώ. Φέτος δόθηκαν 57.000 ευρώ.

Τι έγινε; Ετσι «κυνηγάνε» στην κυβέρνηση της ΝΔ τη «διαπλοκή»;...

Ληστρική «φάμπρικα»

«Ωραία» φάμπρικα για να θησαυρίζουν έχουν ανακαλύψει οι λεγόμενοι ...«εναλλακτικοί πάροχοι», δηλαδή οι διάφορες ιδιωτικές εταιρίες που έχουν «φυτρώσει» τα τελευταία χρόνια στην «ελεύθερη» - ασύδοτη - τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Τι κάνουν; Σε πολλές περιπτώσεις, χρεώνουν ακόμα και τις αναπάντητες κλήσεις, ληστεύοντας έτσι και με τον τρόπο αυτό τους ανυποψίαστους, αλλά και τους υποψιασμένους και παρατηρητικούς συνδρομητές τους! Οταν, μάλιστα, η δεύτερη κατηγορία συνδρομητών ζητά εξηγήσεις για τη ληστρική χρέωση, η εύκολη και πάγια απάντηση των «εναλλακτικών» είναι ότι με την κλήση ενεργοποιήθηκε είτε φαξ, είτε τηλεφωνητής. Οταν πάλι καταρρίψεις τον ψευδή ισχυρισμό τους με αδιάσειστα στοιχεία, τότε σε παραπέμπουν στον ΟΤΕ, επιρρίπτοντας έτσι σ' αυτόν την ευθύνη για τη ληστρική χρέωση.

Πάντως, όποιος και να ευθύνεται γι' αυτήν τη ληστεία, το βέβαιο είναι ότι στις συνθήκες της ασύδοτης τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπου επικρατούν οι νόμοι της «ζούγκλας» των υπερκερδών, τα μόνιμα θύματα θα είναι οι απλοί συνδρομητές, τα συμφέροντα των οποίων σε καμιά περίπτωση δεν προστατεύονται από καμία «Αρχή» και ας ισχυρίζονται το αντίθετο η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θέσπισε το νομοθετικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ, που το εφαρμόζει.

Τριπλασιασμός διδάκτρων

Πολύ περισσότερο τσουχτερά θα γίνουν από τον επόμενο χρόνο τα πανεπιστημιακά δίδακτρα στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα, με το σχετικό τηλεγράφημα, περισσότερα από εκατό βρετανικά πανεπιστήμια πήραν από την κυβέρνηση το πράσινο φως, για να αυξήσουν σημαντικά, έως και να τριπλασιάσουν τα δίδακτρα, που πληρώνουν οι φοιτητές. Ετσι, από τις 1.150 λίρες (1.600 ευρώ), που είναι σήμερα το κόστος ετήσιας εγγραφής, από το 2006 θα φτάσει στις 3.000 λίρες (4.347 ευρώ).

Συνολικά, 118 βρετανικά πανεπιστήμια πήραν την έγκριση του Γραφείου για Ιση Πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Offa) μετά την υποβολή των προτάσεών τους για την αύξηση του κόστους των εγγραφών. Το 91% των πανεπιστημίων αποφάσισαν να αυξήσουν τις εγγραφές στο μέγιστο όριο του αντίστοιχου νόμου, που υιοθετήθηκε το Γενάρη του 2004, δηλαδή τις 3.000 λίρες, σύμφωνα με το Offa. Μόνον 8 πανεπιστήμια πρότειναν αύξηση των εγγραφών κατώτερη του ορίου αυτού. Το λιγότερο ακριβό πανεπιστήμιο θα είναι το Leeds Metropolitan, με 2.000 λίρες ετησίως (2.800 ευρώ).

Κι όλ' αυτά, για να... βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική της ίσης πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση της κυβέρνησης του Τ. Μπλερ. Μάλλον, το περιβόητο βρετανικό χιούμορ γίνεται όλο και περισσότερο μαύρο...

Αποκαλύψεις και «αποκαλύψεις»

Από τη μια μεριά, πολύ έμπειρο χέρι σήκωσε, αρχικά ελεγχόμενα, την κουρτίνα των όποιων «αποκαλύψεων». Από την άλλη, αυτές οι κατευθυνόμενες διαρροές ενεργοποιούν (όχι εντελώς ανεξέλεγκτα) ποικίλες αντιθέσεις και επιδιώξεις, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν, αλλά ίσως βρίσκονται σε προσωρινή ύπνωση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η σκόρπια πολυπληροφόρηση. Δηλαδή, μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές της μη ουσιαστικής πληροφόρησης. Δημιουργείται μια κατάσταση, όπου «χάνει ο επίσκοπος το πνευματικό παιδί και το πνευματικό παιδί τον...».

Η πολυπληροφόρηση χαρακτηρίζεται από τη χρήση πολλών γεγονότων, ή μη γεγονότων που παρουσιάζονται σαν γεγονότα και συνήθως είναι τόσο σχετικά όσο και άσχετα, δημιουργεί ένα νοητικό λαβύρινθο με χαμένο το μίτο, που θα οδηγούσε τη σκέψη σε διέξοδο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές της υπόθεσης, να υποδείχνουν δικό τους «μίτο». Να κατευθύνουν κατά σκοπιμότητα το μυαλό, όπου θέλουν ανάλογα με τις επιδιώξεις. Για παράδειγμα, για την τωρινή κρίση στην Εκκλησία, η λεγόμενη «αυτοκάθαρση», «η αδελφότητα της Χρυσοπηγής», «οι σχέσεις με δικαστικούς», «οι σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες»...

Μπορεί μερικές από αυτές τις εκδοχές να περιέχουν δόση αλήθειας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν το μίτο, που θα οδηγήσει τη σκέψη σε διέξοδο. Ολες αυτές οι εκδοχές, και άλλες τόσες ίσως, πηγάζουν από το ίδιο σύστημα, που βρίσκεται σε αξεπέραστη κρίση. Σφιχταγκαλιασμένες στους ίδιους τελικούς σκοπούς διατήρησης της εξουσίας από την αστική τάξη και προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, βρίσκονται ταυτόχρονα σε διαρκείς ασυμμάζευτες εσωτερικές αντιθέσεις. Ολα αυτά συμβαίνουν σε δεδομένο ιστορικά περιβάλλον και, άρα, δεδομένες επιδιώξεις.

Για παράδειγμα, είναι δεδομένα, άλλωστε βλέπουμε καθημερινά προσπάθειες υλοποίησης, τα σχέδια για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», την ακόμα μεγαλύτερη επέμβαση στα Βαλκάνια και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Τα «εκκλησιαστικά» ακολουθούν κατά περίπτωση την ανάλογη διαδρομή, με την ταυτόχρονη αυτοτέλειά τους.

Ετσι, π.χ., αρχίζει να παίρνει ερμηνεία το γεγονός πως, αν και υπήρχε αντίθεση ελληνικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν και οι δυο στην προώθηση του Ειρηναίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. `Η το γεγονός πως οι Ισραηλινοί καθυστέρησαν την αναγνώριση του Ειρηναίου μοιάζει πλέον «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια» πως γινόταν διαπραγμάτευση... Επίσης, αποκτά νόημα η πριν από λίγα χρόνια ξαφνική «αυτοκεφαλία» της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ. Η σύγκρουση με την Κωνσταντινούπολη για το γραφείο στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τις λεγόμενες «νέες χώρες»... Ατέλειωτα τα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, με άγνωστο το πώς θα τελειώσουν...

Οσον αφορά στα μέσα, που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών (μυστικές υπηρεσίες, σχέσεις με εγκληματίες, σκόπιμες διαρροές κ.ά.), μόνο για τους βυθισμένους στις αυταπάτες είναι «αποκαλύψεις». Οι βρώμικοι σκοποί προϋποθέτουν και βρώμικα μέσα. Το αντίθετο θα ήταν ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα οικονομικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΔΕΝ ΠΕΣΑΜΕ κι από τα σύννεφα (σε αντίθεση με διάφορους δημοσιολογούντες των τηλεοπτικών «παραθύρων») επειδή «διέρρευσαν» οι συνήθεις πληροφορίες για φορολογική επιδρομή!

Οταν πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση ανακοίνωσε δραστική μείωση της φορολογίας για τις «επενδύσεις» και για την «επιχειρηματικότητα» ήταν κάτι παραπάνω από σαφές ότι κάπως έπρεπε να αναπληρώσει το κενό.

Πόσο μάλλον, όταν πρέπει να κλείσουν και οι «μαύρες τρύπες», που είχαν δημιουργηθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, από τα «δώρα» που κι αυτές μοίραζαν στους κεφαλαιοκράτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά προσπαθούσαν να τα κρύψουν με τη «δημιουργική λογιστική».

Και, βέβαια, οι συνήθεις ύποπτοι καλούνται πάλι να καταβάλουν ...τον φορολογικό οβολό τους, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την «κλασική» φρασεολογία, μιλώντας για «θυσίες».

Αυτά, την ώρα που οι μισθωτοί, μεροκαματιάρηδες και συνταξιούχοι συνθλίβονται στις Συμπληγάδες των γελοίων... αυξήσεων και της ακρίβειας, ενώ οι μικρομεσαίοι «ξεζουμίστηκαν» δεόντως, πριν από λίγους μήνες, με τις γνωστές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής που επιστράτευσε το υπουργείο Οικονομίας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΝΤΩΣ παρουσιάζει η ...λαύρη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ούτε κουβέντα δε λέει για τα νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Μόνο για ...«έλλειψη σχεδίου» από την πλευρά της κυβέρνησης μιλάει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μόνο όμως που δε λείπει είναι το «σχέδιο». Αντιθέτως υλοποιείται το πάγιο σχέδιο για να γίνονται οι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι. Αλλά τι άλλο θα μπορούσε κανείς να περιμένει από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε ο μέσος Ελληνας δεν έχει καν προλάβει να ξεχάσει τα δικά τους μέτρα τα οποία δεν ατόνησαν ούτε και στην προεκλογική περίοδο.

ΚΙ ΕΝΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ συμβαίνουν, είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτικό να ...χαθεί όλη η ειδησεογραφία στους δαιδαλώδεις διαδρόμους που δημιούργησε η συνέντευξη του Βαβύλη.

Ως συνήθως ...άπλετη η «ενημέρωση», ενώ ταυτόχρονα ουδείς μπορεί να βγάλει άκρη από την όλη υπόθεση. Η ουσία του πράγματος παραμένει στο σκοτάδι μια και μόνο οι ...αστυνομικές πλευρές της υπόθεσης συμφέρει να ακούγονται.

Καταλυτικά συμπεράσματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εδώ και μερικά χρόνια, στη Μ. Βρετανία διεξαγόταν το μεγαλύτερο πείραμα καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήθηκαν με γενετικά τροποποιημένους σπόρους ελαιοκράμβης, καλαμποκιού και ζαχαρότευτλων. Και αυτό, κάτω από το συνεχή έλεγχο και μελέτη επιστημόνων και με την εποπτεία της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Το πείραμα αυτό, λοιπόν, ολοκληρώθηκε και η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε τα βασικά συμπεράσματά της. Τι λένε αυτά, με δυο λόγια; Τα εξής: Τόσο η χλωρίδα, όσο και ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον, θα επιβαρυνθούν εάν τα συγκεκριμένα είδη καλλιεργηθούν στη χώρα.

Η αρνητική κατεύθυνση των συμπερασμάτων είναι τόσο σαφής και κατηγορηματική, που ανάγκασε την πολυεθνική Bayer Crop Science, η οποία κατέχει την πατέντα της γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβης, να ανακοινώσει ότι δε θα προχωρήσει σε καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους, τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Κομισιόν και η ΕΕ γενικότερα (συμβούλια υπουργών, κλπ.), ανοίγουν συνεχώς και περισσότερο τις πόρτες των χωρών - μελών στους κάθε λογής γενετικά τροποποιημένους σπόρους και προϊόντα, κάνοντας τα κέφια των μεγάλων πολυεθνικών, κυρίως αμερικανικών.

Δημαγωγία και υποκρισία

Σε συνέντευξή του στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δε θέλουμε να υποταχθούν τα μεγάλα προβλήματα της ποιότητας ζωής των πολιτών σε κομματικές στρατηγικές, γι' αυτό και δεν έχουν νόημα για μας κεντρικές συνεργασίες για να διαμοιραστούν μεταξύ Ρηγίλλης, Χαριλάου Τρικούπη, Περισσού και Κομουνδούρου, τα ιμάτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Θα ήμασταν άδικοι αν κατηγορούσαμε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για υποκρισία και δημαγωγία; Γιατί - πέρα από το γεγονός, πως οι πολιτικές των κομμάτων αντιπαλεύουν και κρίνονται πρωτίστως και στις τοπικές εκλογές - στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το κυβερνών τότε ΠΑΣΟΚ στα 2/3 της χώρας. Μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές, η τότε ηγεσία του κόμματος καυχιόταν με έπαρση πως αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση. Και τότε, όμως, δεν είχαν γίνει κεντρικές συμφωνίες. Ο,τι έγινε αποδόθηκε στη θέληση των «τοπικών κοινωνιών», με τις ευλογίες βέβαια της Κουμουνδούρου και τη σχετική από μέρους της συστηματική καλλιέργεια του εδάφους για διευρυμένες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ.

Ευαισθησίες...

Στο θέμα της ακρίβειας... ευαισθητοποιήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και αποφάσισε να υποβάλει Ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με την αντιμετώπισή της και την προστασία των καταναλωτών.

Για να καταλάβετε, όμως, τον προσανατολισμό, την έκταση και το βάθος της προαναφερόμενης ευαισθησίας, σας κάνουμε γνωστό το περιεχόμενο της Ερώτησης. Ζητά να μάθει, λοιπόν, ο ευρωβουλευτής το βαθμό εφαρμογής στα κράτη - μέλη της ΕΕ της οδηγίας 98/6/ΕΚ, περί προστασίας των καταναλωτών. Σκοπός της συγκεκριμένης οδηγίας είναι να ορίσει την αναγραφή της τιμής πώλησης και της μοναδιαίας τιμής μέτρησης (σε κιλά, γραμμάρια, λίτρα κλπ.) των προϊόντων τα οποία προσφέρονται από τους εμπόρους στους καταναλωτές, προκειμένου να βελτιωθεί η ενημέρωση των καταναλωτών. Επιπλέον, η Επιτροπή έπρεπε να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο γενική έκθεση για την εφαρμογή της οδηγίας, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμη, παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τη λήξη του χρονοδιαγράμματος.

Προφανώς, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι κυρίως -τουλάχιστον - θέμα αναγραφής των τιμών στα προϊόντα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Εμπόριο παιδιών

Πριν από ελάχιστες μόνο δεκαετίες, τα δικαιώματα των παιδιών ήταν πλήρως κατοχυρωμένα στην τότε Σοβιετική Ενωση και πολλοί χαρακτήριζαν τη χώρα των σοβιέτ, ως τον παιδικό επίγειο παράδεισο. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει περισσότερο κι από δραματικά κι, απ' ό,τι φαίνεται, τα παιδιά έχουν μετατραπεί σε ...εξαγώγιμο προϊόν και αντικείμενο άγριας και απάνθρωπης κερδοσκοπίας. Σε τουλάχιστον 40.000 ανέρχονται τα παιδιά, που υιοθετήθηκαν από Αμερικανούς, στην τελευταία δεκαετία και, μάλιστα, με τη μεσολάβηση ιδιωτικών γραφείων υιοθεσίας. Η τραγική αποκάλυψη έγινε από τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα, Αλεξάντερ Φερσμπόου, στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, για τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς επιχειρούσε να απαντήσει σε καταγγελίες περί κακοποίησης. «Στα 40.000 παιδιά που υιοθετήθηκαν από αμερικανικές οικογένειες, καταγράφηκαν δέκα κρούσματα άσκησης βίας», ισχυρίστηκε ο Αλ. Φερσμπόου και, σχετικά με την περίπτωση ενός μικρού Ρώσου που πέθανε από την πείνα στις ΗΠΑ, σημείωσε: «Το ζευγάρι των Αμερικανών γονέων είχε απορριφθεί τρεις φορές από διεθνή γραφεία υιοθεσιών λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που παρουσίαζε η μητέρα, προτού μπορέσει να υιοθετήσει ένα αγόρι από τη Ρωσία μέσω ιδιωτικού γραφείου».

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα μεταλλαγμένα

Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει η εισαγωγή και κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ελλάδα. Οπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων, τουλάχιστον 500.000 τόνοι μεταλλαγμένων μπήκαν στην Ελλάδα μέσα στο 2004. Οι 200.000 τόνοι φέρεται να πήγαν για ανθρώπινη κατανάλωση και 300.000 τόνοι για ζωοτροφές. Οι ποσότητες αυτές αφορούν σόγια, σογιάλευρο και καλαμπόκι, που έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες και, βασικά, από Αργεντινή και ΗΠΑ. Αγνωστες, όμως, είναι οι ποσότητες μεταλλαγμένων που μπήκαν από τις χώρες της ΕΕ και τα τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (γ.τ.ο.). Γιατί όπως φαίνεται μέχρι τώρα οι ελληνικές αρχές διαβάζουν μόνο τα συνοδευτικά πιστοποιητικά στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, που αναγράφουν ότι πρόκειται για εγκεκριμένους από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς!

Ομως, αν αναζητήσει κανείς πού πήγαν και τι έγιναν μετά αυτές οι ποσότητες, μάλλον δε θα βρει τίποτα. Γιατί στην Ελλάδα δεν τηρείται ούτε η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, η παρακολούθηση ολόκληρης της διαδρομής των εισαχθέντων μεταλλαγμένων προϊόντων. Επίσης, δεν ελέγχεται καν η σήμανση των προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Βέβαια, εδώ η ΕΕ έχει θέσει και ένα ακόμα «παράθυρο»: Ορίζει ότι για να αναγράφεται στην ετικέτα ενός προϊόντος ότι εμπεριέχει γ.τ.ο, θα πρέπει η ύπαρξη αυτών, στο συγκεκριμένο προϊόν, να ξεπερνά το 0,9%, εφόσον δεν είναι εγκεκριμένοι από την αρμόδια Διεύθυνση της ΕΕ και άνω του 0,5%, αν είναι εγκεκριμένοι. Αλλά ποιος και πώς μπορεί να ελέγξει σε ένα προϊόν, αν τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα και μεγαλύτερα από αυτά τα όρια; Και σε πόσα προϊόντα αναγράφεται κάτι τέτοιο;.. Αφήστε, που τα κρέατα και τα προϊόντα, που προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, δεν υποχρεούνται να έχουν σήμανση!

Τα όσα συμβαίνουν δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τη διατροφική αλυσίδα, τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία γενικότερα, η οποία φαίνεται πως δεν υπολογίζεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Πρόκειται για πολιτική εξυπηρέτησης των τεράστιων συμφερόντων των πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιοτεχνολογίας και στη βιομηχανία τροφίμων. Και επί του θέματος φαίνεται ξεκάθαρα η υποκρισία του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των εκάστοτε κυβερνήσεων, αφού αντιμετωπίζουν δήθεν τους κινδύνους θεσπίζοντας κανονισμούς, που προστατεύουν, υποτίθεται, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή οι καταναλωτές τρέφονται εν αγνοία τους με μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αλλά ούτε και αυτοί οι κολοβοί και υποκριτικοί κοινοτικοί κανονισμοί και οδηγίες εφαρμόζονται!

Μπρος σε όλο αυτό το σκηνικό, οι κυβερνώντες μένουν ένοχα σιωπηλοί και προκλητικά άπραγοι. Φαίνεται πως οι πιέσεις των ΗΠΑ, των πολυεθνικών και των εγχώριων παραρτημάτων τους, αποδίδουν... Και το όλο θέμα πλέον πρέπει να περάσει χέρια των λαϊκών στρωμάτων, της εργατιάς και της αγροτιάς. Γιατί όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις και αποδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Και στις εποχές που ζούμε η φτηνή και υγιεινή τροφή αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης για την κατάργηση των μονοπωλίων, που παράγουν και προωθούν τα μεταλλαγμένα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ