Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑμεΑ
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων

Χτες έκανε παράσταση στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να αναλάβει το κράτος αποκλειστικά την υποχρέωση να καλύπτει ολόπλευρα τις οικογένειες των ΑμεΑ

Απόσυρση του νομοσχεδίου και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια απαίτησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Eurokinissi

Απόσυρση του νομοσχεδίου και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια απαίτησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας
Τη συνολική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και δυναμώνει τους μηχανισμούς ιδιωτικοποίησης στην Υγεία και Πρόνοια, εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι της Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας Για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία και Εργαζομένων με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι της Επιτροπής συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας και διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο, απαίτησαν τα δικαιώματά τους και των παιδιών τους στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στη δουλιά, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους περαστικούς και καλώντας σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Την ώρα της διαμαρτυρίας αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλο. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο δυναμώνει τους μηχανισμούς ιδιωτικοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας και παραδίδει μια σειρά από ευαίσθητους τομείς (η έρευνα και η εστίαση των νοσοκομείων, η αποκατάσταση, οι ξενώνες, τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης) στους ιδιώτες, τους λεγόμενους φιλάνθρωπους και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Υπογράμμισαν ιδιαίτερα ότι είναι υποχρέωση του κράτους να καλύπτει ολόπλευρα τις οικογένειες σε όλους τους τομείς, αλλά και ότι είναι επικίνδυνο άτομα εξαρτημένα, όπως οι ψυχικά πάσχοντες, τα παιδιά με αυτισμό και οι οικογένειές τους να είναι έρμαια των επιχειρηματιών και των φιλανθρώπων, και απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός για το νομοσχέδιο ισχυρίστηκε ότι έχει τη συναίνεση των κομμάτων! Στο αίτημα της Επιτροπής για αυξήσεις στα εξευτελιστικά επιδόματα των ΑμεΑ επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιανομή της φτώχειας χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, κόβοντας τα επιδόματα, τις παροχές από τους «πλούσιους» αναπήρους και αναδιανέμοντάς τα στους ήδη ελάχιστους δικαιούχους. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έθεσαν στον υφυπουργό και το ζήτημα ότι μια σειρά δημόσιων φορέων, όπως το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), χρησιμοποιούνται για τη μεταβίβαση κρατικού χρήματος σε ιδιώτες που πουλάνε κοινωνική πολιτική -μέσω των προγραμματικών συμβάσεων που επεκτείνονται και με το νέο νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα μελετήσει το ζήτημα. Αντίστοιχα, δήλωσε άγνοια για τις διεργασίες διάλυσης του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και εξειδικευμένων κέντρων για τη φροντίδα των παιδιών και εφήβων με ψυχονοητικά προβλήματα, στο όνομα της αποασυλοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ