Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
Τα... τριήμερα των εργατοπατέρων

Υποτίθεται ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει για αύριο τετράωρη στάση εργασίας. Υποτίθεται ότι καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν στη στάση για να διεκδικήσουν αυξήσεις στα μεροκάματα, στους μισθούς, στο εργατικό εισόδημα... Γράφουμε υποτίθεται, γιατί αν ψάξει κανένας με προσοχή το διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας, δε λέει κουβέντα για το τι μεροκάματο και τι μισθό διεκδικεί σήμερα.

Και δεν το κάνει για τον απλούστατο λόγο ότι από πέρσι, με τη δίχρονη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε, φρόντισε εκ των προτέρων να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους με μισθούς και μεροκάματα πείνας. Να βάλει την υπογραφή της σε μια σύμβαση που διαιωνίζει τα μεροκάματα της φτώχειας και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Μήπως όμως η πλειοψηφία - έστω εκ των υστέρων - καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μια άλλη, νέα συλλογική σύμβαση εργασίας; Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, χτες στη συνέντευξη Τύπου, ήταν σαφής: Η ΓΣΕΕ δε θέτει θέμα καταγγελίας της Εθνικής Σύμβασης. Που σημαίνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ακόμα και τώρα, συναινεί και ευλογεί στην πράξη να είναι το μεροκάματο στα 25,56 ευρώ και ο μισθός στα 572,30 ευρώ το μήνα. Την ώρα που η πλειοψηφία με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, με το άλλο προστατεύει ως θέσφατο και απαραβίαστο την υπογραφή της, που καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε αυτά τα εξευτελιστικά μεροκάματα.

Υποκρισία; Δημαγωγία; Κάτι χειρότερο. Πλήρης ενσωμάτωση στην πολιτική και τους στόχους του κεφαλαίου. Πλήρης νομιμοφροσύνη στη λογική ότι αυτά «αντέχει η οικονομία». Ανευ όρων υποταγή στις απαιτήσεις των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας. Και αυτή η υποταγή δεν κρύβεται, με καμιά «τετράωρη», με κανένα «αγωνιστικό τριήμερο». Το «αγωνιστικό» φύλλο συκής της πλειοψηφίας είναι διάτρητο πέρα ως πέρα. Κανέναν δεν πείθει, κανέναν δεν μπορεί να ξεγελάσει. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμένει έκθετη και υπόλογη απέναντι στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και αύριο οι εργάτες που αγωνίζονται, οι εργάτες που δεν το βάζουν κάτω. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα που επιμένουν να παλεύουν με καθαρά χέρια και ξεκάθαρα αιτήματα θα της γυρίσουν την πλάτη. Αύριο οι απεργοί θα είναι στο δρόμο με τις ταξικές δυνάμεις. Θα είναι μαζί με το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, όπως και σε 54 ακόμα πόλεις της χώρας.


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ