Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΔΗΚΕΒΕ
Ολοι στην κινητοποίηση στις 17 του Μάρτη

Κάλεσμα της Παράταξης σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, Σωματείων και Εμπορικών Συλλόγων, κόντρα στη συμβιβαστική στάση ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ

Να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Εμπορικών Συλλόγων στις 17 του Μάρτη, καλεί τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους, η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι πρέπει να «αντιπαλέψουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν». Η παράταξη χαιρετίζει, ταυτόχρονα, τις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται και χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικές» τις διεργασίες, συσκέψεις και συζητήσεις που γίνονται για την προετοιμασία τους, καθώς «δικαιώνουν τις δυνάμεις που επιμένουν στην αγωνιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή υπεράσπισης των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων των ΕΒΕ».

«Εμπνέει αισιοδοξία το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος μπαίνει σε κίνηση, παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Πιο αποφασιστικά οργανώνει την αντίσταση, αμφισβητεί την πολιτική των αναδιαρθρώσεων που όσο αναγκαίες είναι για τους μονοπωλιακούς ομίλους, για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, τόσο οδυνηρά και καταστροφικά αποτελέσματα έχουν για τις μικρές επιχειρήσεις.Το σύνθημα όλοι στην κινητοποίηση στις 17 του Μάρτη δείχνει το δρόμο πάλης μαζί με τους εργαζόμενους, που απεργούν με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Στη βάση αυτή θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κοινός αντίπαλος, η φιλομονοπωλιακή πολιτική που αυξάνει τα προνόμια και τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοεισαγωγέων, των τραπεζιτών και από την άλλη χτυπά τα λαϊκά στρώματα».

Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι «ο αγώνας με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο ΕΒΕ και εργατοϋπαλλήλων ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για το ωράριο για:

  • Να κατοχυρωθεί η Κυριακή αργία, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Ωράριο μέχρι 48 ωρών τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, συνεχές ωράριο.
  • Να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1162/97.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για τους εργαζόμενους.

Βάζει τις βάσεις για κοινή δράση αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και εργαζομένων, να αντιμετωπίσουν τη νέα επιδρομή που ετοιμάζουν κυβέρνηση μεγάλο κεφάλαιο με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη, αύξηση των εισφορών, μείωση των συντάξεων και την εμπορευματοποίηση ακόμη περισσότερο της Παιδείας και της Υγείας».

Αναφερόμενη στη στάση των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, η ΔΗΚΕΒΕ χαρακτηρίζει «πρόκληση» την απόφαση της ΕΣΕΕ, με την οποία κρίνονται ιδιαίτερα θετικές οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση και αναφέρει: «Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει τη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που παρά την έκδηλη αγωνία των συναδέλφων στις συσκέψεις και στις συνεδριάσεις οργάνων, επιμένουν να κρατούν τις συνομοσπονδίες σε απόσταση, μακριά από τους αγώνες, ενώ απλά "εγκρίνουν" τις πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις από τις ομοσπονδίες». Για τη ΔΗΚΕΒΕ, με τη στάση τους αυτή «υπονομεύουν και αποπροσανατολίζουν την προσπάθεια να μπει σε κίνηση το συνδικαλιστικό κίνημα, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση - αγωνιστικότητα και αισιοδοξία», καθώς «επιλογή των πλειοψηφιών είναι να συνδιαλλαγούν με την κυβέρνηση, για να διορθώσουν δήθεν το νομοσχέδιο».

Η ΔΗΚΕΒΕ «καταγγέλλει για άλλη μια φορά σαν ψέμα τη δήθεν ομοφωνία στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στις 8 του Μάρτη» και προσθέτει ότι «η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ) - όπως και άλλοι συνάδελφοι - είχε συγκεκριμένη πρόταση με διεκδικητικό πλαίσιο και ημερομηνία για πανελλαδική κινητοποίηση στις 17 του Μάρτη, υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ