Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ανάλγητη απόφαση για την περίθαλψή τους

Δε θα νοσηλεύονται - εκτός των επειγόντων περιστατικών και των παιδιών - στα δημόσια νοσοκομεία οι μη νόμιμοι μετανάστες, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ότι θα καταργήσει όλους περιορισμούς των εγκυκλίων του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου

Δουλιά και διαβίωση σε άθλιες συνθήκες. Αυτή είναι η ζωή των μεταναστών στη χώρα μας. Και στην ώρα της ανάγκης πετιούνται έξω απ' τα νοσοκομεία
Δουλιά και διαβίωση σε άθλιες συνθήκες. Αυτή είναι η ζωή των μεταναστών στη χώρα μας. Και στην ώρα της ανάγκης πετιούνται έξω απ' τα νοσοκομεία
Το υπουργείο Υγείας αφήνει χωρίς νοσηλεία -εκτός απ' τις επείγουσες περιπτώσεις και τα παιδιά - τους μετανάστες που μένουν στη χώρα μας και δεν έχουν τα τυπικά στοιχεία νομιμότητας σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Η εγκύκλιος αυτή του Ν. Κακλαμάνη έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του (30.11.2004) ότι θα καταργήσει τους περιορισμούς που έθεταν οι εγκύκλιοι του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στη νοσηλεία των μεταναστών απ' το καλοκαίρι του 2000. Παρότι οι εγκύκλιοι του Αλ. Παπαδόπουλου δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη, εντούτοις ο υπουργός Υγείας επανέρχεται σε έναν απ' τους βασικούς περιορισμούς που επιβάλλει το αντιμεταναστευτικό θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθέτησαν - στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ανανεώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Της απόφασης του Ν. Κακλαμάνη προηγήθηκε απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Αθ. Βεζυργιάννη στις 28.12.2004, με θέμα τις «υποχρεώσεις υπηρεσιών και υπαλλήλων», ο οποίος, αφού υπενθυμίζει το άρθρο 51 του νόμου 2910/2001, σημειώνει: «Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Οργανισμοί και Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο ή θεώρηση εισόδου ή άδεια παραμονής ή γενικά δεν αποδεικνύουν ότι παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον ίδιο νόμο. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές, όταν πρόκειται για αλλοδαπούς που εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία και για ανήλικα παιδιά. Οι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών και φορέων, που παραβαίνουν τις ανωτέρω διατάξεις, διώκονται πειθαρχικά και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για παράβαση καθήκοντος».

Η Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας διαβίβασε την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς όλες τις Διευθύνσεις, τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη Διεύθυνση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και την κοινοποίησε προς το γραφείο του υπουργού Ν. Κακλαμάνη στις 12.1.2003.

Η εγκύκλιος του Ν. Κακλαμάνη

Πριν την εγκύκλιο του Ν. Κακλαμάνη είχε ήδη φτάσει στις δημόσιες μονάδες Υγείας η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με την υπόδειξη για την πιστή τήρησή της.

Ο υπουργός Υγείας, αναλαμβάνοντας την περαίωση της ίδιας πολιτικής στις 21.2.2005 έστειλε εγκύκλιο, με θέμα την «υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών» προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η εγκύκλιος του Ν. Κακλαμάνη - που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) - αφού κάνει αναφορά στις Διεθνείς Συμβάσεις και στις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις της Ελλάδας για τους πρόσφυγες: «Το ΠΔ 266/99 αναγνωρίζοντας το ευάλωτο της καταστάσεως των προσφύγων προέβλεψε δωρεάν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κατ' αρχήν υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων εξ αυτών, χωρίς ωστόσο στην πράξη να τίθενται προϋποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα».

«Για τους αλλοδαπούς, συνεχίζει η εγκύκλιος, τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα (όπως είναι ο λαθρομετανάστης) θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά στις περιπτώσεις επείγοντος και μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους. Δε θα γίνονται δεκτοί από τις υπηρεσίες Υγείας αλλοδαποί της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά».

Στη συνέχεια, ο Ν. Κακλαμάνης επαναλαμβάνει το άρθρο 51 του νόμου 2910 και καταλήγει με τις οδηγίες για την προσφορά υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών αφίξεων παράνομων μεταναστών στα πλαίσια των απόρρητων σχεδίων «Βαλκάνιο» και «Ποσειδώνιο». Αμέσως, αναφέρει, μόλις εντοπιστούν λαθρομετανάστες από τις αρχές (Αστυνομία, Στρατός, Λιμενικό) ειδοποιούνται οι πλησιέστερες υπηρεσίες Υγείας (Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία), οι οποίες μεριμνούν για τη μετάβαση του αναγκαίου προσωπικού που εκτιμάται ότι απαιτείται σε πρώτη φάση, όσο και για την ενημέρωση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας.

Τι αλλάζει

Το καλοκαίρι του 2000 ο - τότε - υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος εξέδωσε τρεις απανωτές εγκυκλίους για τη φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των νομίμως και μη νομίμως μεταναστών στην Ελλάδα.

Για τους νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα που δεν έχουν βιβλιάριο, προέβλεπε ότι θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία όσα περιστατικά είναι έκτακτα και «πάντοτε μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας». Στα τακτικά περιστατικά της παραπάνω κατηγορίας προκαταβάλλεται υποχρεωτικά το 50% του εκτιμώμενου κόστους, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις θα τηρείται κανονικά η διαδικασία είσπραξης νοσηλίων.

Για τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα μετανάστες, η εγκύκλιος προέβλεπε ότι θα «παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους» και πρόσθετε ακριβώς τα ίδια με την τωρινή: «Δε θα γίνονται δεκτοί από τα νοσοκομεία αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά».

Τέλος, η εγκύκλιος του Αλ. Παπαδόπουλου προέβλεπε ότι σε «κάθε περίπτωση ειδοποιούνται άμεσα από το νοσοκομείο οι κατά τόπους υπεύθυνες Αστυνομικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ