Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ζητά συμπόρευση στη διαχείριση του καπιταλισμού

Κηρύγματα υπέρ της ενότητας, φροντίζοντας όμως με κομψό τρόπο να οριοθετήσει τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί αυτή να οικοδομηθεί, π.χ., ευρωπαϊκός προσανατολισμός, καταδίκη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε κλπ., απηύθυνε χτες βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, από το Σπόρτιγκ, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά από καιρό ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΝ.

Ο Αλ. Αλαβάνος φρόντισε να διαμηνύσει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι ο ΣΥΝ «δεν είναι σχολή για την παραγωγή υφυπουργών και στελεχών είτε πρωταγωνιστών τηλεοπτικών συζητήσεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας» και τα γραφεία του κόμματος «δε μας χρειάζονται για τις συνεδριάσεις των τάσεων τις νύχτες».

Δεν παρέλειψε να καταθέσει «διαπιστευτήρια» μιλώντας για τα «μοιραία ατοπήματα της αριστεράς», όπως το «να διαχωρίζεται ο σοσιαλισμός από την ελευθερία ή το να ακολουθούνται άκριτα αντιλήψεις διεθνών κέντρων». Κι αν ακόμα δε ζήτησε συγχώρεση γι' αυτά, δήλωσε πως «δεν ξεχνάμε την κατάρρευση του διεθνούς σοσιαλιστικού εγχειρήματος», το οποίο χωρίς «ελευθερία και δημοκρατία μεταλλάσσεται σε βαρβαρότητα»!

Πιστός στη γραμμή του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία το εθνικό πεδίο πάλης είναι ξεπερασμένο, κατά συνέπεια ατελέσφοροι οι αγώνες σ' αυτό, μίλησε για την αριστερά ως παγκόσμιο υποκείμενο και για την ανάγκη η «σκέψη της να διασχίζει τα εθνικά σύνορα».

Μιλώντας για την κατάσταση στο διεθνές πεδίο απέφυγε επιμελώς να επιρρίψει ευθύνες, κρατώντας ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Φτάνει το Ιράκ. Φτάνουν οι δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί νεκροί. Φτάνουν οι εκατοντάδες Αμερικανοί νέοι που επιστρέφουν στις οικογένειές τους μέσα σε φέρετρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καμία κριτική προσέγγιση, απεναντίας απάντησε σε όσους «κατηγορούν τον ΣΥΝ ότι δυστυχώς είναι μια δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό»: «Ευτυχώς είμαστε μια δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Μάλιστα, ακριβώς σ' αυτόν τον προσανατολισμό απέδωσε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (ΕΑΚ) και την «αγωνιστική δράση της αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για μια σειρά ζητημάτων, όπως το 35ωρο, η ειρήνη, οι ελευθερίες. Πού όμως και πότε εκδηλώθηκε υπό τη σκέπη του ΕΑΚ μια τέτοια δράση, παραμένει αναπάντητο ερώτημα.

Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι καταγγελτικές αναφορές στην οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού, χωρίς ωστόσο καμία προσπάθεια προσέγγισης των αιτιών, αρκούμενος σε μια παράθεση στοιχείων που αποτυπώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν φέρει τους εργαζόμενους οι ευρωενωσιακές πολιτικές.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στα του οίκου του καλώντας τους «φίλους του ΠΑΣΟΚ» να συμπορευτούν με τον ΣΥΝ. Αντίστοιχα παρόμοιο κάλεσμα απηύθυνε και στον κόσμο της αριστεράς. Μάλιστα, τόλμησε να δηλώσει πως «τη διαίρεση των αριστερών δυνάμεων την εύχεται με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό κατεστημένο. Και την πληρώνει η εργατική τάξη». Ξεχνώντας προφανώς τις ευθύνες του κόμματός του που στήριξε με κάθε τρόπο κομβικές επιλογές του κεφαλαίου και του πολιτικού κατεστημένου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ