Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Και κατοχή... και σκάνδαλα

Ολα της κατοχής δύσκολα, υπάρχουν και τα σκάνδαλα. Πίσω από την «επιτυχία» της διεξαγωγής «ελεύθερων εκλογών» και την προοπτική «ενός δημοκρατικού Ιράκ», η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων «ανασυγκρότησης» της χώρας. Και το χειρότερο είναι ότι το σκάνδαλο δε βαραίνει τη δοτή κυβέρνηση Αλάουι, αλλά τον Αμερικανό κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ.

Οπως προκύπτει από μια πρώτη έρευνα για τη διαχείριση των κονδυλίων, δηλαδή των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων, που έφθασαν στο Ιράκ τους πρώτους μήνες της κατοχής, αγνοείται η τύχη περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θεωρητικώς, αυτά τα χρήματα προορίζονταν για λειτουργικά έξοδα. Εντούτοις, ουδείς γνωρίζει πού διατέθηκαν αυτά τα χρήματα. Και δεν είναι και λίγα...

Ο Πολ Μπρέμερ κατηγορεί τους συμπατριώτες του ελεγκτές ότι «αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν σε μια κατεχόμενη χώρα, όπου δεν είναι δυνατόν να κρατάς λεπτομερή λογιστικά βιβλία». Βέβαια, οι ελεγκτές, από την άλλη, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να «χάσεις» 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά, ενώ οι Αμερικανοί πολίτες έχουν, ήδη, αρχίσει να βαρυγκωμούν με τα διαρκώς αυξανόμενα κονδύλια που προορίζονται για τη συντήρηση της κατοχής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ