Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΓΑΛΑΤΣΙ
Αναγκαιότητα ο κοινός βηματισμός των ΚΚ

Μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γκράβας το Σάββατο το απόγευμα

Μια πλούσια συζήτηση που ανέδειξε, όχι μόνο την αναγκαιότητα του κοινού συντονισμού και βηματισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη και παγκόσμια, αλλά και τον πρωτοπόρο ρόλο που έχει διαδραματίσει το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα της Γκράβας.

Εκεί, στην εκδήλωση φιλίας και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης της Αχτιδικής Επιτροπής του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα εξής κόμματα: Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας της Ρουμανίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Χρ. Πάτση, μέλους του γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη δουλιά του ΚΚΕ στην περιοχή του 5ου και 6ου Διαμερίσματος. Οπως σημείωσε, οι κάτοικοι, που στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, βιοτέχνες και μετανάστες, αντιμετωπίζουν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα: Αστυνομοκρατία, ξενοφοβία, έλλειψη πρασίνου είναι μερικά από αυτά. «Δουλεύουμε με κοινωνικοταξικά κριτήρια», σημείωσε ο ομιλητής και αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Οργάνωση, με κυριότερες για τα ζητήματα Παιδείας, Υγείας, συσπείρωσης μεταναστών κλπ.

Αμέσως μετά την ομιλία εκ μέρους της Αχτιδικής Επιτροπής, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των ξένων αντιπροσωπειών, με πρώτο τον Αλεξάντρ Παούνοφ, Πρώτο Γραμματέα του ΚΚ Βουλγαρίας. «Είμαστε βέβαιοι, τόνισε, ότι η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο στην κομμουνιστική ανανέωση του πλανήτη» και συμπλήρωσε: «Αυτό θα μπορέσουμε να το πετύχουμε μόνο με το δυνάμωμα της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων και των μαζικών δημοκρατικών οργανώσεων».

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων κομμουνιστών: «Οι Ελληνες και Τούρκοι κομμουνιστές έχουν φωνάξει τουρκικά και ελληνικά συνθήματα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας πως έτσι δίνουν το παράδειγμα της αδελφότητας των λαών που θα δούμε στο σοσιαλισμό».

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός διευρυμένου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Γκόραν Μάρκοβιτς: «Ο εθνικισμός ως πολιτικό εργαλείο που εξουσιάζει και κρατά τις εργαζόμενες μάζες με πολιτικές και οικονομικές αλυσίδες είναι ακόμα πολύ ισχυρός. Οι διαμάχες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο, τη Μακεδονία και αλλού δεν μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της "νέας τάξης πραγμάτων". Γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα πιο αποφασιστικό και ευρύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο όλων των προοδευτικών και άλλων κοινωνικών δυνάμεων».

Ο Φρανκ Νάες, Γραμματέας του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Νορβηγίας, αφού ενημέρωσε τους Ελληνες κομμουνιστές ότι στις 16 Φλεβάρη τα εργατικά σωματεία της Νορβηγίας, σε συνεργασία με τις ενώσεις των αγροτών και των ψαράδων, πραγματοποιούν γενική απεργία ενάντια στην ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ, σημείωσε: «Η παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο επιταχύνει τη συσπείρωση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών και δημοκρατικών δυνάμεων, μια σημαντική συμβολή στον κοινό μας αγώνα για έναν κόσμο ειρηνικό και σοσιαλιστικό».

Τέλος, ο Κονσταντίν Κρέτσου, γραμματέας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας της Ρουμανίας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας του, τονίζοντας πως στη χώρα του είναι απαγορευμένη η ύπαρξη ΚΚ, αφού θεωρείται αντίστοιχο με το... φασιστικό. Αλλά, συμπλήρωσε, στόχος του κόμματός του είναι «σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε το όνομα του κόμματός μας σε Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πλούσια συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ