Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών

Με συνθήματα υποδέχτηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στη Χαλκίδα τις ξένες αντιπροσωπείες, στην εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο, στο θέατρο «Παπαδημητρίου»

«Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών» ήταν τα συνθήματα που υποδέχτηκαν μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος τις αντιπροσωπείες των τεσσάρων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, το προηγούμενο Σάββατο, στο θέατρο «Παπαδημητρίου» της Χαλκίδας, σε μια ιδιαίτερα θερμή, εγκάρδια, συντροφική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου, που, εκείνη την ημέρα ολοκληρώνονταν οι εργασίες του με την εκλογή της νέας ΚΕ.

Ηταν μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες. Μια συνάντηση συντρόφων και αγωνιστών από διαφορετικές χώρες, αλλά με κοινούς σκοπούς - με τις ιδιαιτερότητές του ο καθένας - την πρόοδο και κοινωνική ευημερία, την προκοπή, για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Γι' αυτό και το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο.

Τελικά, αποδείχτηκε ότι η διεθνιστική εργατική πάλη και αλληλεγγύη είναι που τρομάζει την άρχουσα τάξη - γι' αυτό έχει «ευαγγέλιο» το «διαίρει και βασίλευε» - και απ' αυτήν κινδυνεύουν τα θεμέλια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Την εκδήλωση, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ άνοιξε ο Βαγγέλης Μαγκόπουλος, σημειώνοντας ότι το παγκόσμιο εργατικό - λαϊκό κίνημα προετοιμάζεται να δώσει την απάντηση, σε όσους ονειρεύτηκαν, πως η εργατική τάξη θα αφήσει την κοινωνία να αργοσβήνει, σε όσους σπέρνουν τις αυταπάτες πως ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Η εργατική τάξη και οι λαοί θα εμποδίσουν την καταστροφή της φύσης και του ανθρώπου. Γιατί και σήμερα παραμένει και οξύνεται η βασική αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου. Ο παραγόμενος πλούτος - οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας - στα χέρια αυτών που τον παράγουν, μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες των λαών όλου του κόσμου.


Σήμερα, ολόκληρη η ανθρωπότητα μπορεί να αντιληφθεί την επικαιρότητα του διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Η αρνητική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που συνέβη με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες όπου οικοδομούνταν, δεν αλλάζει το χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό, που αποτελεί και το κύριο καθήκον των κομμουνιστών.

Στη συνέχεια, πρώτος το λόγο πήρε ο Τσόε Ταέκ Σαν, πρέσβης στην Ιταλία, που, μεταφέροντας τους συντροφικούς χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας, τόνισε «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα δυο κόμματα θα επεκταθούν και ενδυναμωθούν στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Εντι Γκλάκιν, μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας. Αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα του, στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό (δεν πιστεύουμε, είπε, στο παραμύθι κάποιου «καλοήθους» ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού), στην πάλη των λαών, σημείωσε: «Το κομμουνιστικό μας κίνημα γεννήθηκε και σφυρηλατήθηκε μέσα στην ταξική πάλη και τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Παρά τον αρνητικό (σημερινό) συσχετισμό δυνάμεων, γνωρίζουμε ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική ενότητα. Πρέπει να σταθούμε πλάι - πλάι μ' όλους όσοι μάχονται τον ιμπεριαλισμό. Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στους κομμουνιστές. Το ΚΚΕ έχει εξέχοντα ρόλο και το ΚΚ Ιρλανδίας εκτιμά και αναγνωρίζει τις καταπληκτικές προσπάθειές του στην οργάνωση της συνεργασίας ανάμεσα στα ΚΚ και στην αναδιοργάνωση της Κομμουνιστικής Ενότητας».

«Οι αστοί ιδεολόγοι που, παίρνοντας θάρρος από τις αρνητικές εξελίξεις στα σοσιαλιστικά κράτη, ονειρεύτηκαν το τέλος της ιστορίας, σήμερα υποχωρούν σιωπηλά» τόνισε ο Β.Τ. Σεναβιράνθα, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Σρι Λάνκα και συνέχισε: «Στο πλαίσιο των εξελίξεων το συνέδριο των Ελλήνων Κομμουνιστών σίγουρα θα δώσει μια παραπάνω δύναμη και έμπνευση σ' όλους εκείνους που αγωνίζονται με στόχο την εθνική, κοινωνική και ανθρώπινη απελευθέρωση».

Σημειωτέον ότι ο σ. Σεναβιράνθα δεν πρόφτασε τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, λόγω προβλημάτων απόκτησης βίζας.

Σείστηκε το θέατρο «Παπαδημητρίου» από χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», όταν κλήθηκε στο βήμα να χαιρετίσει ο Α. Αμιρέχ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της ΚΕ, ευχήθηκε την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου «για ισχυρό ΚΚΕ για το Λαό, τη Συμμαχία, το Σοσιαλισμό» τονίζοντας: «Εκτιμούμε την ιστορική θέση σας και την αλληλεγγύη σας με το κόμμα και το λαό μας και σας θεωρούμε ως τους αυθεντικούς εκπροσώπους του σκοπού μας, στην Ελλάδα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών στους συντρόφους των αδελφών κομμάτων και με τους παρευρισκόμενους όρθιους με την αριστερή γροθιά υψωμένη να τραγουδούν τη «Διεθνή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org