Η Αθήνα αποδέχεται τις προϋποθέσεις που θέτει η Λευκωσία για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό |
Χτες, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο Τ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι «η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων είναι συνεχής και σε καθημερινή βάση με αποκλειστικό στόχο να υπάρχει συντονισμένη εκτίμηση της κατάστασης στο Κυπριακό και αναθεώρηση των προβλεπόμενων εξελίξεων». Στο πλαίσιο αυτής της καθημερινής επικοινωνίας, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η Λευκωσία έχει ήδη επεξεργαστεί και υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση, δύο προϋποθέσεις για την επανέναρξη των όποιων συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πρώτη προϋπόθεση αποτελεί η μη αναγνώριση του δικαιώματος της επιδιαιτησίας ούτε στον ΓΓ του ΟΗΕ ούτε σε οποιονδήποτε άλλο διαμεσολαβητή.
Δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι σε καμία περίπτωση, το όποιο σχέδιο επίλυσης για το Κυπριακό, δε θα τεθεί στη δοκιμασία δημοψηφίσματος στην Κύπρο, αν δεν είναι προϊόν συμφωνίας.
Μετά το τέλος των συνομιλιών, χτες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είπε ότι η απόρριψη της επιδιαιτησίας και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων από τη Λευκωσία κινούνται σε λογική κατεύθυνση.
Τις θέσεις αυτές, η κυπριακή κυβέρνηση τις έχει διακινήσει προς κάθε κατεύθυνση και προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η θέση του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει ελαστική απέναντι στην ανάγκη η κυπριακή κυβέρνηση, να είναι αυτή που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να ασκήσει την παραμικρή πίεση στη Λευκωσία, για να αλλάξει απόψεις ως προς τις προϋποθέσεις που θέτει για τη συμμετοχή της στις όποιες συνομιλίες ξεκινήσουν. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, σημειώνουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη, ούτε έχει την αντοχή, να λειτουργήσει ως ασπίδα της Λευκωσίας, αν οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα κλιμακωθούν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Παπαδόπουλου περιλάμβανε τα εξής θέματα:
Ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, αφού σημείωσε την καλή συνεργασία των δύο πλευρών, υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν να αναζητούν μια λύση για την επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Για σήμερα, το πρόγραμμα του Κύπριου Προέδρου περιλαμβάνει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, καθώς και συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.