Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σύντροφοι,

Ενόψει του 17ου Συνεδρίου του Κόμματός μας ήθελα και εγώ να σας εκθέσω κάποιες απόψεις, που ίσως βοηθήσουν στο να πάει μπροστά η υπόθεση του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Οπως είναι γνωστό και αναφέρεται στις Θέσεις, η κατάσταση του λαού επιδεινώνεται σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, βλέπουμε με τι ταχύτητα καταρρίπτονται όλες οι κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος η μία μετά την άλλη, ενώ οι αντιδράσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Σήμερα η δύναμη που αντιδρά είναι το Κόμμα μας με τα μέλη και τους οπαδούς του.

Εχω όμως την αίσθηση πως περισσότερες φορές τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και δε φτάνουμε - και πώς να φτάσουμε άλλωστε - αφού παλεύουμε μόνοι μας.

Ολοι σήμερα αναγνωρίζουν την ορθότητα των θέσεών μας, αλλά τις βρίσκουν ανεφάρμοστες. Ολοι επίσης αναγνωρίζουν την προβλεψιμότητα του ΚΚΕ στα γεγονότα που εξελίσσονται. Παρ' όλα αυτά η ταχύτητα και η ποσότητα των αρνητικών γεγονότων είναι τέτοια που οι παρεμβάσεις μας αποκτούν πυροσβεστικό χαρακτήρα σε μια βομβαρδιζόμενη πόλη.

Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη επιτυχία του εχθρού. Κατάφερε να βάλει τον κόσμο στην αδράνεια και στη μοιρολατρία, καλλιεργώντας πολύ έντεχνα την ηττοπάθεια και τον ατομικισμό. Δίνει διέξοδο στην τύχη, στο θαύμα και στο ατομικό «βόλεμα».

Δεν είναι τυχαία η αύξηση της πελατείας των εκκλησιαστικών, των παραεκκλησιαστικών και όλων των μεταφυσικών θεωριών, ρίχνοντας τον κόσμο στον ύπνο το βαθύ.

Τι είναι όμως αυτό που κρατάει τους κομμουνιστές όρθιους να παλεύουν μέσα σ' αυτό το χαμό με πείσμα και αφοσίωση; «Σε τι πιστεύουν, τέλος πάντων, αυτοί οι κομμουνιστές;». Εδώ νομίζω πως είναι το κλειδί. Τι κάνει τους κομμουνιστές διορατικούς, τι τους κάνει να αντιλαμβάνονται κάθε αποπροσανατολισμό και απάτη που επιχειρείται καθημερινά από τα ΜΜΕ; Τι τους κάνει να είναι δύσπιστοι σ' αυτό που τους σερβίρουν περιτυλιγμένο σε χρυσόχαρτο;

Είναι η φιλοσοφία μας, είναι ο μαρξισμός, είναι η ταξική μας συνείδηση. Αυτό λοιπόν είναι το εργαλείο που μας κάνει να έχουμε προβλεψιμότητα και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα απτόητοι.

Τις Θέσεις του Κόμματος τις διαπερνά η ανάγκη της μόρφωσης και της αυτομόρφωσης των μελών και των στελεχών - παλιός στόχος, ωστόσο απαραίτητος που πρέπει να υλοποιείται. Αυτό εξάλλου είναι το εργαλείο μας. Αυτό το εργαλείο πρέπει να το δώσουμε στο λαό τον στραβά ενημερωμένο και τον αποπροσανατολισμένο. Οπως στην Κατοχή τον κόσμο που πέθαινε από την πείνα, το ΕΑΜ έτρεχε να ταΐσει όσο μπορούσε και όπως μπορούσε, σώζοντας πολλούς ανθρώπους. Ε, έτσι νομίζω πως πρέπει να κάνουμε σήμερα, μόνο που η τροφή πρέπει να είναι άλλου είδους, δηλαδή μορφωτική- ενημερωτική.

Με τα μέσα που διαθέτουμε - έστω αυτά τα λίγα - να μπορέσουμε να δώσουμε στο λαό την τροφή που του λείπει. Να αποχτήσει το εργαλείο για να ερμηνεύει ο καθένας και να προβλέπει το πού το οδηγούν, τι επιδιώκουν και τι θέλουν από αυτόν οι εχθροί. Αυτό αν μπορούσαμε να πετύχουμε θα έδινε στο κίνημα τεράστια ώθηση με όλες τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα μπορούσε να έχει.

Τα θέματα, κατά τη γνώμη μου, που πρέπει να επεξεργαστούν και να εκλαϊκευτούν είναι η υλιστική φιλοσοφία, κεφάλαιο, Πολιτική Οικονομία, Μανιφέστο. Ε, έτσι θα γίνει κατανοητή η αιτία πρώτα και το αιτιατό ύστερα.

Διαπιστώνουμε σήμερα πως ο κόσμος ξέμαθε να διαβάζει - δυστυχώς - θέλει μασημένη τροφή. Τέτοια πρέπει να του δώσουμε από τα δικά μας μέσα, π.χ., τηλεόραση του «902» (με την προϋπόθεση να λαμβάνεται η εικόνα από παντού). Με DVD που ήδη άρχισε να μοιράζει ο «Ριζοσπάστης» να προωθείται η φιλοσοφία μας με καλά επεξεργασμένο υλικό κατανοητό από τον καθένα. Μπορεί επίσης να γίνουν πλατιές συσκέψεις με το ίδιο θέμα κυρίως στη νεολαία από καλά διαβασμένους συντρόφους.

Ολα αυτά, βέβαια, θέλουν χρήματα. Εδώ να πω πως και οι οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος νομίζω πως έχουν περιστασιακό χαρακτήρα. Εχω την αίσθηση πως η καθημερινή δουλιά των μικρών κουπονιών έχει ατονήσει, που αν γινόταν θα έλυνε πολλά προβλήματα, οικονομικά και όχι μόνο. Εχω επίσης την αίσθηση πως τα περισσότερα μέλη και στελέχη έχουν μια στάνταρ πελατεία που απευθύνονται σ' αυτή σε κάθε εξόρμηση. Αν αυτό συμβαίνει δε βοηθά και πολύ.

Εύχομαι επιτυχία στο 17ο Συνέδριο του Κόμματός μας

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Σακελλαρίου Θεοδόσης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ