Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πατριδογνωμόνιο
Ευχές, οι υψωμένες γροθιές

Το 2005 έρχεται καβάλα σ' ένα γενικευμένο τσουνάμι, πατώντας σε εκατομμύρια πτώματα, ξεθεμελιώνοντας ηθική και λογική, θερίζοντας κατακτήσεις, υπονομεύοντας αγώνες. Οχι, δεν πρόκειται για τη φυσική καταστροφή που κλόνισε ως και τον άξονα της Γης, αλλά για την αλλοτρίωση του ανθρώπου από το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα με ρυθμούς πρωτόγνωρους στην παγκόσμια ιστορία.

Το 2005, είναι μπαμπούλας για τα παιδιά. Τρόμος κι επιβολή, σχεδόν μηχανιστική, πάνω στη σοφία της αθωότητας. Η τραγωδία του σεισμού και του παλιρροϊκού κύματος στην Ασία έκρυψε καλά τα καθημερινά αλλεπάλληλα τσουνάμια που χτυπάνε κάθε μέρα σ' όλη τη Γη τούς σκληρά εργαζόμενους κι αγωνιζόμενους να επιβιώσουν παραμένοντας άνθρωποι όμως.

Περνάω τις γιορτές, βαστώντας το παιδί απ' το ένα χέρι και στο άλλο το «Ριζοσπάστη», για να κρατάω ανοιχτό το δίαυλο με τη λογική της ζωής και το θαύμα της αγωνιστικής αντοχής. Προτιμώ να μοιράζομαι τις γνώμες για το επικείμενο συνέδριο του ΚΚΕ μ' όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους αυτού του τόπου, παρά να προσπαθώ να προσαρμοστώ στην εορταστική συσκευασία του μαζικού θανάτου έρμαιο των διαχειριστών του. Στα κρυμμένα του παρόντος, σύντροφοι, βρίσκονται τα θανατηφόρα μελλούμενα της χρονιάς και των ετών που έρχονται. Οσο μεταξύ μας, συντροφικά, τα συζητάμε τόσο καλύτερα μπορούμε ν' αντιστεκόμαστε και να δρούμε. Ερανίστηκα μερικές βόμβες - τσουνάμια, από τις μέρες που έτρεξαν θαμμένες κάτω από τα δύσμοιρα πτώματα του ασιατικού κατακλυσμού. Τα ξεχώρισα στις χιλιάδες προειδοποιητικά καμπανάκια που δεν ακούγονται μπροστά στην κατασκευασμένη καμπάνα του τρόμου που εμπορεύονται οι πωλούντες θάνατο, «κινδυνεύει η Ελλάδα από το τσουνάμι;». Τάχαμου τους πήρε ο πόνος. Οταν το ΚΚΕ κατέθετε τη μια πίσω απ' την άλλη επερωτήσεις για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, την ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού, την έλλειψη παιδείας, ουδείς άκουγε... Αυτά τα τσουνάμια με αηδίασαν πιότερο παρά με τρόμαξαν. Κι είναι μόνο το δείγμα.


Ακουσα πως 126 Ελληνες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους δίπλα από τα πτώματα και τη συμφορά. Ισως για να μην πάει χαμένη η επένδυση από το εορτοδάνειο. Και μου 'πεσε βαριά η αξία της ...ελευθερίας. Τη σέβομαι εμέσουσα. Ανελέητα.

Ανέβηκαν κάθετα τα ανατολίτικα χρηματιστήρια. Οπως το δικό μας, μετά το σεισμό του '99. Εύγε! Η καλή παγκοσμιοποίηση, που λέει κι ο Σύριζα, πάντα βρίσκει τρόπους να ξεφεύγει απ' τον ...κακό της εαυτό!

Στην Αγγλία, τα 10χρονα θα πληρώνουν 40 λίρες πρόστιμο κι αν δεν έχουν, οι γονείς τους τα πηγαίνουν φυλακή. Η ...ποινή είναι για αντικοινωνική συμπεριφορά! Προσαρμογή στον μπαμπούλα. Ενσωμάτωση στον τρόμο. Εύγε στο έλεος της φιλάνθρωπης κοινωνίας!

Στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις (αυτή την είδηση την κατάπιαν όλοι) πωλούν 40 δολάρια το νεφρό και 10 το μάτι αιχμαλώτων για φθηνή ...μεταμόσχευση. Εμπόριο οργάνων, μπιρ παρά - παζάρι. Ανατριχιαστικές δυτικές αστικές πολιτισμικές αξίες.

Και, τέλος, στο «Βήμα», εγκύρως, δημοσιεύτηκε το ...βιογραφικό της νέας πρώτης κυρίας της Ουκρανίας. Οπου υπερηφάνως γράφτηκε ότι η κυρία Γιουστσένκο είναι από τα νιάτα της ως σήμερα συνεργάτης (πράκτορας) της CIA. Τι πρόοδος! Τι δημοκρατία! Την ώρα που οι Βρυξέλλες έστελναν μήνυμα για το βασικό μέτοχο, λέγοντας ότι τα συντάγματα των χωρών είναι κουρελόχαρτα. Πατρίδες τέλος. Αντικαθίστανται από αγορές. Που ανοίγουν πάνω στα πτώματα των τσουνάμι.

Στο όνομα του 15χρονου που δε θα ζήσει το 2005 αφήνοντας γιορτάρες μέρες τη ζωούλα του κάτω από το κλαρκ του ανήλικου μεροκάματου, ας ορμήσουμε να πάρουμε πίσω των ταξική μας πατρίδα. Ας τη φτιάξουμε απ' την αρχή. Γιατί η αγορά τους είναι ο θάνατός μας και των παιδιών μας το σκοτάδι. Χωρίς ευχές, μόνο με γροθιές, στο 2005. Υψωμένες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ